Επίδοση καλύτερη των εκτιμήσεων για μείωση 10,5% του ΑΕΠ που προβλεπόταν στον  προϋπολογισμό αλλά και από όλους τους διεθνείς οργανισμούς σημείωσε η Ελλάδα το 2020.

Το 2020 κλείνει με μία ύφεση της τάξεως του 8,2%. Από 183,6 δισ. ευρώ το 2019, έπεσε σε 168,5 δισ. ευρώ το 2020.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε:

«Η παγκόσμια οικονομία, πριν από περίπου 1 έτος, υπέστη σοκ, εξαιτίας του υγειονομικού αιτίου. Επί 1 χρόνο, βρίσκεται σε βαθιά κρίση.

Η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε. Άντεξε μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρων υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών.

Σύμφωνα με τα προσωρινά -τονίζω, προσωρινά- στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 έκλεισε με ύφεση περίπου στο 8%.

Το ποσοστό αυτό είναι καλύτερο από τις εκτιμήσεις.

Και τούτο λόγω τόσο της αναθεώρησης του προηγούμενου τριμήνου, όσο και της καλής -σχετικά- εικόνας του 4ου τριμήνου.

Τέταρτο τρίμηνο που, σε σχέση με το 3ο, φαίνεται μάλλον να παρουσιάζει την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη.

Τα στοιχεία αυτά πιστοποιούν την ορθότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.

Πολιτική που περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

Είναι βέβαια γεγονός ότι η ύφεση το 2020 υπήρξε βαθιά, αν και διαμορφώνεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Και το 2021, μέχρι σήμερα, είναι μια δύσκολη χρονιά.

Οι προκλήσεις πολλές και μεγάλες.

Όμως μπορούμε να είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι, αφού με τη βοήθεια της επιστήμης χτίζουμε, με ολοένα ταχύτερους ρυθμούς μέσω των εμβολιασμών, «τείχος» προστασίας.

Έτσι, η κοινωνική και οικονομική ζωή θα επανέλθει στην κανονικότητα.

Σε αυτές τις συνθήκες, με αποτελεσματικές, κοινωνικά ευαίσθητες και δίκαιες οικονομικές πολιτικές, καθώς και την επικείμενη έναρξη της εισροής πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα εργαστούμε για να άρουμε, με γρήγορους ρυθμούς, τις συνέπειες της πολύπλευρης κρίσης.

Συνεχίζουμε, με πίστη στην προοπτική της πατρίδας, ευθύνη έναντι όλων των πολιτών, σχέδιο, σκληρή δουλειά, ψυχραιμία και δικαιοσύνη.

Έτσι ώστε όλοι μαζί, Κράτος, Πολίτες και Επιχειρήσεις, να ανακάμψουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, και να θέσουμε τις βάσεις για υψηλή, διατηρήσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη».

Άδωνις Γεωργιάδης: “όλοι μας και πάνω απ’ όλους ο ελληνικός λαός διατηρήσαμε την οικονομία μας όρθια”

Δήλωση Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ 4ου τριμήνου 2020 και την πρώτη εκτίμησή της για το ΑΕΠ 2020:

«Λέγαμε από την πρώτη στιγμή: η Ελλάδα κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν υποδειγματική και ως προς την υγεία αλλά, ευτυχώς, όπως αποδεικνύεται σήμερα, και ως προς την οικονομία.

Παρά τις αρχικές προβλέψεις και των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι σίγουρα διψήφια και μάλιστα σε μεγάλο διψήφιο ποσοστό, λόγω της μεγάλης εξάρτησης του ΑΕΠ μας από τον τουρισμό, χάρη στα έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, η ύφεση αυτή κινήθηκε σ’ ένα αναμφίβολα μεγάλο ποσοστό – το -8,2% παραμένει ένας μεγάλος αριθμός υφέσεως – αλλά σε εξαιρετικά χαμηλότερο απ’ όλες τις αρχικές προβλέψεις, πράγμα που αποδεικνύει ότι με εργατικότητα, χαμηλούς τόνους και την προσπάθεια που καταβάλλαμε όλοι μας και πάνω απ’ όλους ο ελληνικός λαός διατηρήσαμε την οικονομία μας όρθια ώστε όταν με το καλό τελειώσει η πανδημία να συνεχίσουμε σε μια οριστική έξοδο απ’ όλη αυτήν την κρίση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ:

Το ΑΕΠ στο 4ο τρίμηνο του 2020, παρά το ότι για μεγάλο διάστημα είχαν επιβληθεί τα γνωστά περιοριστικά μέτρα λόγω Covid

-αυξήθηκε κατά 2,7% συγκριτικά με το 3ο τρίμηνο του 2020, επίδοση που συνιστά την καλύτερη στην ΕΕ,

-ενώ μειώθηκε κατά -7,9% συγκριτικά με το 4οτρίμηνο του 2019, σ’ ένα βεβαίως διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον τότε.

Παράλληλα, οι επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) επέδειξαν, μέσα και παρά την πρωτοφανή κρίση, σταθερότητα με αυξητική τάση καθώς

-αυξήθηκαν κατά 1% συγκριτικά με το 3ο τρίμηνο του 2020

-αλλά – το σημαντικότερο – αυξήθηκαν κατά 1,6%, συγκριτικά ακόμη και με το 4ο τρίμηνο του 2019.

Αισιόδοξο μήνυμα εκπέμπει και η πορεία των εξαγωγών, οι οποίες

-αυξήθηκαν το 4ο τρίμηνο 2020 κατά 31,8% συγκριτικά με το 3ο τρίμηνο 2020 (4,9% οι εξαγωγές αγαθών, 10,3% οι εξαγωγές υπηρεσιών),

-ενώ οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 13,6% ακόμη και συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.

Γενικότερα, με βάση την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του 2020, η μείωσή του κατά -8,2% είναι αναμφίβολα μεγάλη, ωστόσο η ελληνική οικονομία επέδειξε αντοχές στην πιο δύσκολη ίσωςχρονιά.

Κι όχι μόνο άντεξε αλλά δείχνει και δυναμική όσον αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων, όπως αυτή αποτυπώνεται στην αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού κεφαλαίου κατά 4,9% το 2020 συγκριτικά με το 2019.

Η επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 2020 (πάντοτε με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ)

κινείται στα επίπεδα της Γαλλίας (-8,2%),

η ύφεση είναι βαθιά αλλά ηπιότερη από την Ιταλία (-8,9%) και την Ισπανία

(-11%)

και πολύ κοντά στην επίδοση της Πορτογαλίας (-7,6%).

Στα αξιοσημείωτα της σημερινής ανακοινώσεως της ΕΛΣΤΑΤ και η βελτίωση της προηγούμενης πρόβλεψής για το ΑΕΠ

-στο πρώτο τρίμηνο του 2020 κατά 1,2%, στο 10,5% από 11,7%,

-το 2ο τρίμηνο 2020 κατά 0,9%, στο 13,8% από το 14,7%

ενώ στο πρώτο τρίμηνο η αλλαγή είναι οριακή, από το 0,4% στο 0,1%, πάντοτε, όμως, σε θετικό έδαφος.

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ (PDF)

4ο Τρίμηνο 2020/4οΤρίμηνο 2019:
-7,9% (Προσωρινά στοιχεία, εποχικά διορθωμένα σε όρους όγκου)

ΕΤΗΣΙΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ Έτος 2020:
-8,2% (1η εκτίμηση, μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, σε όρους όγκου)

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν για το 4οτρίμηνο του 2020(προσωρινά στοιχεία).

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου2, κατά το 4οτρίμηνο 2020 παρουσίασε αύξησηκατά 2,7%, σε σχέση με το 3οτρίμηνο 2020, ενώσε σύγκριση με το 4οτρίμηνο 2019 παρουσίασε μείωσηκατά 7,9%.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχείατο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4οτρίμηνο 2020παρουσίασε μείωσηκατά 5,9% σε σχέση με το 4οτρίμηνο 2019.

Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία του παρόντος Δελτίου Τύπου για το 4οτρίμηνο 2020 αντανακλούντις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ. Για την κατάρτιση των προσωρινών εκτιμήσεων χρησιμοποιήθηκαν όλες οι βέλτιστες διαθέσιμες πηγές δεδομένων.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι καθώς τα εποχικά διορθωμένα μεγέθη επαναυπολογίζονται κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούργιο τρίμηνο στη χρονοσειρά, η επίδραση της διαδικασίας της εποχικής διόρθωσης, ιδίως σε περιόδους έντονων διακυμάνσεων των υποκείμενων μεγεθών, αντανακλάται στην αισθητή αναθεώρηση ιδίως των πλέον προσφάτων τριμήνων της σειράς.

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

  1. Τριμηνιαίες μεταβολές
  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 1,4% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκανκατά 1,0% σε σχέση με το 3oτρίμηνο του 2020.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 31,8% σε σχέση με το 3oτρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 10,3%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,6% σε σχέση με το 3oτρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,2%,ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 9,9%.

2. Ετήσιες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 2,2% σε σχέση με το 4oτρίμηνο του 2019.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 1,6% σε σχέση με το 4oτρίμηνο του 2019.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωσηκατά 13,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 13,6%,ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 55,4%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 9,5% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,0% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 30,9%.

ΕΤΗΣΙΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ: Έτος 2020(1η εκτίμηση)

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει την πρώτη εκτίμηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για το έτος 2020. Η εκτίμηση αυτή έχει υπολογιστεί από το άθροισμα των αντίστοιχων αποτελεσμάτων των τριμήνων του έτους 2020(μη εποχικά διορθωμένων) όπως έχουν προκύψει μετά την ενσωμάτωση ενημερωμένων στοιχείων από τις πηγές.Σύμφωνα με την εκτίμηση αυτή, το ΑΕΠ το 2020σε όρους όγκου ανήλθε σε 168,5δισ. ευρώ έναντι 183,6δισ. ευρώ το 2019παρουσιάζοντας μείωσηκατά 8,2%.Αυτή η μείωσηοφείλεται στις επιμέρους μεταβολές που καταγράφηκαν ανά συνιστώσα του ΑΕΠ, οι οποίες παρουσιάζονται στον Πίνακα 11.Το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές το 2020ανήλθε σε 165,8δισ. ευρώ έναντι 183,4δισ. ευρώ το 2019παρουσιάζοντας μείωσηκατά 9,6%. Αυτήη μείωσηοφείλεται στις επιμέρους μεταβολές που καταγράφηκαν ανά συνιστώσα του ΑΕΠ, οι οποίες παρουσιάζονται στον Πίνακα 10.Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις ακολουθούμενες διαδικασίες του προγράμματος διαβίβασης ESA 2010, προβλέπεται και δεύτερη εκτίμηση του ΑΕΠ για το έτος 2020η οποία είναι προγραμματισμένη να ανακοινωθεί στις 15Οκτωβρίου 2021. Η δεύτερη εκτίμηση γίνεται με τη χρήση ετήσιων στοιχείων από τις πηγές (όπως ΣτατιστικέςΔιάρθρωσης Επιχειρήσεων, εκτιμήσεις για την τελική καταναλωτικήδαπάνη των νοικοκυριών με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών, ετήσια στοιχεία Ισοζυγίου Πληρωμών και Εξωτερικού Εμπορίου, ετήσια στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης, κ.λπ.) και με τημέθοδο των πινάκων Προσφοράς και Χρήσεων ανά προϊόν.

-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο:

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ