Η επιτροπή ασφάλειας (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee – PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) σημείωσε περαιτέρω πρόοδο, την Τρίτη 16 Μαρτίου, στη λεπτομερή αξιολόγησή της για περιπτώσεις θρόμβων αίματος, ορισμένα με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, όπως χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων, σε παραλήπτες του εμβολίου COVID-19 AstraZeneca. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ενώ η έρευνά βρίσκεται σε εξέλιξη, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων παραμένει επί του παρόντος της άποψης ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca στην πρόληψη του COVID-19, με τον σχετικό κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών.

Η αξιολόγηση εξετάζει τα διαθέσιμα δεδομένα που σχετίζονται με όλα τα θρομβοεμβολικά συμβάντα που αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό. Οι εθνικές υπηρεσίες παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη για τη συλλογή ελλειπόντων και ελλιπών πληροφοριών όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ιδίως όταν σχετίζονται με αυτές τις ασυνήθιστες περιπτώσεις. Συνεχίζεται η ταχεία και εμπεριστατωμένη ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων και των κλινικών συνθηκών που αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις, για να προσδιοριστεί εάν το εμβόλιο μπορεί να συνέβαλε ή εάν τα συμβάντα πιθανόν οφείλονταν σε άλλες αιτίες.

Η PRAC θα πάρει απόφαση σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες στη συνεδρίασή της την Πέμπτη 18 Μαρτίου, και θα εκδώσει τυχόν απαραίτητες συστάσεις για περαιτέρω δράση.

Χτες στην Ελλάδα, μέχρι τις 17:30, υπήρχαν 7.815 προγραμματισμένα ραντεβού για το εμβόλιο της AstraZeneca και πραγματοποιήθηκαν μέχρι τις 17:30, 6.684 ραντεβού, ποσοστό 85%. Είναι το ποσοστό συνήθως που πλησιάζει πολύ σε μία απλή ημέρα, καθημερινή ημέρα.

Περισσότερα για τη διαδικασία

Η εξέταση των θρομβοεμβολικών συμβάντων με το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός σήματος ασφαλείας, υπό ένα επιταχυνόμενο χρονοδιάγραμμα. Ένα σήμα ασφαλείας είναι πληροφορίες για ένα νέο ή ελλιπώς τεκμηριωμένο ανεπιθύμητο συμβάν που πιθανώς προκαλείται από ένα φάρμακο όπως ένα εμβόλιο και που απαιτεί περαιτέρω έρευνα.

Η αναθεώρηση διενεργείται από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) της EMA, την αρμόδια επιτροπή για την αξιολόγηση ζητημάτων ασφάλειας για ανθρώπινα φάρμακα. Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος, το PRAC θα κάνει τις απαραίτητες συστάσεις για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων και την προστασία της υγείας των ασθενών.

-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο:

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ