Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου μίλησε για το τι θα κάνουν οι έγκυες γυναίκες ή οι γυναίκες που θηλάζουν με τον εμβολιασμό τους:

Τώρα, θα έλεγα ότι ένα ευαίσθητο θέμα, διότι αφορά όλες τις οικογένειες, είναι η περίοδος της κύησης και της γαλουχίας. Έχουν λεχθεί πολλά μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα και κάποια έχουν δημιουργήσει και σύγχυση.

Είναι αποδεδειγμένο πλέον, και από την βάση δεδομένων, κυρίως από την Αμερική που υπάρχει το μητρώο καταγραφής των εγκύων, ότι ο εμβολιασμός κατά την κύηση προφυλάσσει και την ίδια την έγκυο, ιδιαίτερα εάν ανήκει και σε μια ομάδα, είτε από πλευράς επαγγελματικής έκθεσης είτε από κάποια παθογένεια, όπως παχυσαρκία ή διαβήτης, την προφυλάσσει την ίδια, προφυλάσσει και το κύημα και το νεογνό μετά, κυρίως από την προωρότητα.

Πάντα ο εμβολιασμός της εγκύου γίνεται σε συνεργασία και κατόπιν της συμβουλής του γυναικολόγου της, τον οποίο εμπιστεύεται η έγκυος. Και υπάρχουν, πρέπει να έχουν ήδη αναρτηθεί, πολύ λεπτομερείς και σημαντικές οδηγίες για την εγκυμοσύνη και τον εμβολιασμό, στη σελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογίας και Μαιευτικής.

Ο εμβολιασμός της εγκύου έχουμε πει ότι βάσει των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι σήμερα, συστήνεται να γίνεται με τα εμβόλια που ανήκουνε στην ομάδα των mRNA.

Μια πρόσφατη μελέτη, όχι με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, που προέρχεται από το ερευνητικό ιατρικό κέντρο του Ισραήλ, έδειξε ότι η αντισωματική απάντηση της εγκύου μετά τον εμβολιασμό και όχι μόνο η αντισωματική, αλλά και η κυτταρική ανταπόκριση με τους κατάλληλους δείκτες ελέγχου της κυτταρικής ανοσίας, δεν διαφέρει από την ανοσιακή αντίδραση των μη εγκύων.

Διότι πάντα η εγκυμοσύνη κατά καιρούς θεωρείτο ότι ήταν μία κατάσταση που μπορούσε να είναι και σε μερική… να υπάρχει μία ιδιαιτερότητα από πλευράς ανοσιακής αντίδρασης.

Η απάντηση λοιπόν του εμβολίου ήταν εξαιρετικά ικανοποιητική και ως προς τις κυκλοφορούσες μεταλλάξεις. Επίσης, από τον ομφάλιο λώρο και το μητρικό γάλα των γυναικών αυτών διαπιστώθηκε ότι υπήρχε η αντίστοιχη παρουσία των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, πράγμα το οποίο υποδηλώνει ότι μέσω του μητρικού γάλακτος, με την παθητική δηλαδή μεταβίβαση αντισωμάτων, προστατεύεται η έγκυος που εμβολιάστηκε, προστατεύει και το νεογνό της.

Είναι ο ίδιος μηχανισμός ο οποίος χρησιμοποιείται για την προστασία του νεογνού από τη γρίπη, αλλά και από τον κοκκύτη. Επομένως, θηλάζουσες οι οποίες πηγαίνουν σε εμβολιαστικά κέντρα και για άγνωστο λόγο δεν γίνονται δεκτές να εμβολιαστούν επειδή θηλάζουν, είναι ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί και να περάσει το μήνυμα ότι ο θηλασμός δεν αποκλείει μία γυναίκα από την προστασία του εμβολίου, όποιου εμβολίου. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να πάει σε όλους όσους έχουν σχέση με την εκστρατεία εμβολιασμών.

-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο:

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ