Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου μίλησε για τους ανεμβολίαστους και όσους έχουν νοσήσει:

Διανύουμε τον έκτο μήνα του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού κατά της Covid. Στο διάστημα αυτό, οι γνώσεις μας σχετικά και με τη νόσο, αλλά κυρίως για τα εμβόλια, έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά, ενώ τα γεγονότα επισφραγίζουν τα οφέλη από τον εμβολιασμό.

Περισσότερο από το 90% των ατόμων που εισάγονται στο Νοσοκομείο με Covid και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είναι ανεμβολίαστοι. Διαπιστώνεται μία απροθυμία ενός αριθμού ατόμων άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν και τυχαία άκουσα μία συνομιλία και την επιχειρηματολογία του συμπολίτη μας σχετικά με τον μη εμβολιασμό του.

Γιατί να κάνω το εμβόλιο; Δεν μας λένε πόσο χρόνο διαρκεί η προστασία. Δεν ξέρουν αν πιάνουν οι μεταλλάξεις, τι εμβόλιο θα έχουμε το Σεπτέμβριο, ούτε αν θα χρειαστεί άλλη δόση. Και αν πάθω κάτι τώρα ή μετά από 5 με 10 χρόνια; Άστο καλύτερα. Θα προσέχω.

Έτσι, τα επιστημονικά θέματα τα οποία συζητούνται και είναι μία υγιής πρακτική το να συζητούνται όλοι οι επιστημονικοί προβληματισμοί, αποτελούν για πολλούς ερείσματα για τον μη εμβολιασμό τους.

Το γεγονός ότι όλα τα εμβόλια προστατεύουν για να μη νοσηλευτεί κανείς μας σε Νοσοκομείο με νόσο βαριά ή καταλήξει σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, έχει παραγκωνιστεί από επιφυλάξεις και φόβους.

Αναμφίβολα αποτελεί προτεραιότητα ο εμβολιασμός όσων ατόμων έχουν κληθεί αλλά δεν έχουν ανταποκριθεί στον εμβολιασμό τους. Διότι κάθε αναβολή είναι σημαντική, έστω και για ένα άτομο. Ούτε υπάρχει δικαιολογία για τη μετάθεση της ευθύνης προστασίας τους στους άλλους.

Πώς θα μπορέσει κανείς να τους πείσει; Η ερώτηση ίσως από τα εγγόνια: έκανες παππού ή γιαγιά το εμβόλιο; Εγγόνια τα οποία έχουν κάνει μία σειρά εμβολιασμών για άλλα λοιμώδη νοσήματα. Η απώλεια κάποιου γνωστού, φίλου λόγω Covid; Το παράδειγμα ή η συμβουλή κάποιου που εμπιστεύεται κανείς; Ο φόβος ή και η εμπειρία ανθρώπων που βίωσαν τη νόσο στη μονάδα της εντατικής;

Ίσως χρειάζονται όλα αυτά και άλλα, για να κάνει κανείς την υπέρβαση στο φόβο και στην άρνηση για εμβολιασμό. Και στο σημείο αυτό, θα πρέπει να πούμε ότι όλοι μας έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης. Όλοι μας μπορούμε να συμβάλλουμε στο να πείσουμε κάποιον που δεν δέχεται να εμβολιαστεί.

Πρόσφατα επίσης ασχοληθήκαμε με τη σύσταση εμβολιασμού ατόμων που έχουν νοσήσει από Covid με μια δόση. Από τη σύσταση αυτή θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι εξαιρούνται τα άτομα που έχουν ανοσιακή ανεπάρκεια, είτε λόγω βασικού νοσήματος, είτε λόγω θεραπείας για ένα υποκείμενο νόσημα και για τα οποία ισχύει ότι ήταν και η αρχική σύσταση.

Δηλαδή, ο εμβολιασμός εντός των πρώτων τριών μηνών από τη διάγνωση της νόσου, με δυο δόσεις. Τα δεδομένα για τα παραπάνω άτομα, παραδείγματος χάριν, τους μεταμοσχευμένους, είναι ελλιπή και από τις μεμονωμένες μελέτες φαίνεται ότι έχουμε μειωμένη ανοσοανταπόκριση στον εμβολιασμό.

-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο:

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ