Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε την Παρασκευή για την πανδημία στην Ελλάδα:
Καλησπέρα σας. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 791 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχεται σε 375. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, 11 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Αναφορικά με την κατανομή των νέων κρουσμάτων στις μεγάλες πόλεις, σήμερα ανακοινώνουμε 400 νέα κρούσματα στην Αττική και 84 στη Θεσσαλονίκη.
Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα μας είναι σαφής. Την τελευταία εβδομάδα διαγνώστηκαν συνολικά 6.500 νέα κρούσματα. Ο μέσος κυλιόμενος των τελευταίων 7 ημερών μειώθηκε για πρώτη φορά κάτω από τα 1.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα και φτάσαμε δηλαδή στην επιδημιολογική εικόνα που είχε η χώρα μας στις αρχές το έτους και πριν την έναρξη του τρίτου κύματος.
Η εικόνα στην πραγματικότητα είναι ακόμα καλύτερη από αυτή που μας δείχνουν τα νούμερα που μόλις σας είπα, αν σκεφτεί κανείς ότι τα μισά από τα κρούσματα που δηλώνονται σήμερα έχουν διαγνωστεί μέσω των αυτοδιαγνωστικών τεστ σε ασυμπτωματικά άτομα. Καθημερινά επιβεβαιώνεται το όφελος των αυτοδιαγνωστικών τεστ.
Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερή στα 36 έτη σε όλη την επικράτεια και βλέπουμε παντού μία μείωση σημαντική στα νέα κρούσματα στις ηλικίες άνω των 55 ετών.
Την εβδομάδα που μας πέρασε διενεργήθηκαν κατά μέσο όρο περίπου 40.000 τεστ την ημέρα σε δομές Υγείας, με το δείκτη θετικότητας στη χώρα μας να παραμένει σταθερά χαμηλός περίπου στο 2,3%.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να τονιστεί ότι ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε σημαντικά στον έλεγχο που διενεργεί ο ΕΟΔΥ με στοχευμένες δράσεις στην κοινότητα, μέσω των Κινητών Μονάδων Υγείας, που για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα μειώθηκε στο 1,18%.
Παράλληλα, το ποσοστό των θετικών δειγμάτων που διαγιγνώσκονται μέσω των αυτοδιαγνωστικών τεστ, μέσω των self-test και επιβεβαιώνονται σε δομές Υγείας παρέμεινε χαμηλός στο 0,12%. Όλα αυτά, λοιπόν, τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι η διασπορά του ιού μειώνεται σταδιακά και σταθερά.
Σύμφωνα με τις νέες κλίμακες που ανέπτυξε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νοσημάτων, το γνωστό μας ECDC, προκειμένου να εκτιμήσει την πορεία της επιδημίας στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, που την εξέδωσε μόλις εχθές αυτή την ανακοίνωση, η χώρα μας συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με μέτρια κυκλοφορία του ιού.
Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ακόμα και σήμερα, 9.500 περίπου συμπολίτες μας νοσούν, αποτελούν ενεργά κρούσματα. Και αν και βλέπουμε πολλές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας να πρασινίζουν στο χάρτη που βλέπουμε καθημερινά, τόσο η Αττική, όσο και άλλες περιοχές, όπως είναι η Μαγνησία, η Λάρισα και η Φλώρινα βρίσκονται στο πορτοκαλί, εμφανίζουν δηλαδή αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.
Ακόμα και κάποια νησιά μας, όπως είναι η Κως, η Νάξος και η Κέρκυρα και ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη που διαμορφώνουν κάθε εβδομάδα οι Επιδημιολόγοι της Επιτροπής μας βρίσκονται στο επίπεδο 3, δηλαδή στο πορτοκαλί.
Συνεπώς, αν και η επιδημιολογική εικόνα συνολικά είναι πολύ ικανοποιητική, υπάρχουν κάποιες περιοχές όπου χρειάζεται να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να ελεγχθεί η επιδημία.
Σημαντική είναι και η μείωση των ασθενών που νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού στη χώρα μας. Μειώθηκαν περίπου στους 1.700 ασθενείς, με το λόγο εισιτηρίων προς εξιτήρια να διαμορφώνεται στο 0,86, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου μειώθηκε στους 128 ασθενείς την ημέρα.
Και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών μειώνεται συνεχώς, με τη διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων να παραμένει σταθερός μεταξύ 65 και 67 έτη.
Σημαντικά έχει μειωθεί και ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά, με το μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας να μειώνεται στους 28 θανάτους την ημέρα.
Σύμφωνα με το Rt στην επικράτεια, που μειώθηκε στο 0,83, οι νεότερες προβλέψεις μιλούν για μια σημαντική αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας τις προσεχείς εβδομάδες, με λιγότερες από 1.000 νέες εισαγωγές και περίπου 60 νέες διασωληνώσεις την προσεχή εβδομάδα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, υπολογίζεται ότι στο τέλος του μήνα, εφόσον παραμείνουμε στα ίδια επιδημιολογικά επίπεδα με σήμερα, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών στην επικράτεια ίσως να είναι μικρότερος και από τους 200.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων αφορά σε ανεμβολίαστους ανθρώπους. Ενδεικτικά θέλω να αναφέρω ότι σύμφωνα με το μητρώο ασθενών Covid, την εβδομάδα που μόλις μας πέρασε δηλαδή μεταξύ 31 Μαΐου και 6 Ιουνίου και εξετάζοντας συγκεκριμένα, απομονωμένα τα άτομα, τους συμπολίτες μας που είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, σημειώνουμε ότι το 92% αυτών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν και το 98% όσων χάθηκαν λόγω κορονοϊού αφορούσαν σε άτομα που δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους. Νομίζω τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους.
Προχωράμε, λοιπόν, με αισιοδοξία συμμετέχοντας σε ολοένα και περισσότερες δραστηριότητες με ένα λίγο διαφορετικό τρόπο, χρησιμοποιώντας την εμπειρία μας που αποκτήσαμε τους τελευταίους 16 μήνες και την κοινή λογική, με στόχο να νιώσουμε όλοι πιο απελευθερωμένοι και πιο χαρούμενοι χωρίς να ξεχνάμε όμως ότι ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας και ότι όσο συμβαίνει αυτό, μας δείχνει ότι η πανδημία δεν έχει λήξει. Και όσο ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας, είναι απαραίτητο ο καθένας από εμάς να κάνει ό,τι μπορεί για να μην εκτεθεί στον ιό.
Τις τελευταίες αυτές ημέρες, τόσο το ECDC όσο και το παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη έκρουσαν τον κίνδυνο του κινδύνου για τυχόν αύξηση της επιδημίας στην Ευρώπη τους προσεχείς μήνες, λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων, της αυξημένης κινητικότητας του πληθυσμού λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, αλλά και της έναρξης δραστηριοτήτων με σημαντικό συγχρωτισμό, όπως είναι οι μαζικές συναυλίες και οι αθλητικές εκδηλώσεις.
Το ECDC δημοσίευσε τις προβλέψεις του για την πορεία της πανδημίας, ανάλογα με το ρυθμό άρσης των περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με αυτές, τυχόν βιαστική άρση των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων από τον Ιούλιο έναντι διατήρησης κάποιων περιοριστικών μέτρων μέχρι το Σεπτέμβριο, θα είχε σαν αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι.
Με άλλα λόγια, τα δεδομένα αυτών τονίζουν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η πανδημία δεν έχει λήξει και ότι η ύφεση των δεικτών δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει.
Ο Hans Kluge, ο επικεφαλής του WHO Europe, σε χθεσινό δελτίο Τύπου λανσάροντας την νέα τους καμπάνια με τίτλο «Summer sense», δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση, «Καλοκαίρι με σύνεση», αναφέρει ότι γνωρίζουμε πια σήμερα πολύ καλά τι μπορεί να συμβεί αν χαλαρώσουμε τα μέτρα πιο νωρίς από ό,τι επιτρέπει η επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη.
Ενδέχεται να έρθουμε αντιμέτωποι με ένα νέο πανδημικό κύμα, που θα οδηγήσει σε νέα lockdown, αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών, αλλά και απώλειες συνανθρώπων μας, καθώς και σε επιπλέον σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.
Ο κύριος Kluge υπενθυμίζει ότι αν και ο εμβολιασμός στην Ευρώπη πηγαίνει καλά και ο αριθμός των εμβολιασμένων συνανθρώπων μας αυξάνει με γοργούς ρυθμούς κάθε μέρα, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη λόγω της διασποράς των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, που εμφανίζουν σαφώς μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.
Στόχος της καμπάνιας, λοιπόν, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι να απολαύσουμε το καλοκαίρι χωρίς να κινδυνεύσουμε να μολυνθούμε και ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να εξαλείψουμε την πανδημία.
Στην χώρα μας, μια υποομάδα επιστημόνων της Επιτροπής έχει αναλάβει εδώ και αρκετές εβδομάδες να σχεδιάσει και να εισηγηθεί σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν στην χώρα μας, με στόχο την πρόληψη της έξαρσης της πανδημίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τόσο από την δική μας, των Ελλήνων, μετακίνηση σε αγαπημένες τουριστικές περιοχές, όσο και από τα εισαγόμενα κρούσματα λόγω του τουρισμού.
Αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκτήθηκε την προηγούμενη τουριστική περίοδο και με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα επικαιροποιήθηκαν τα σχετικά πρωτόκολλα.
Οι βασικοί πυλώνες των μέτρων που έχουμε εισηγηθεί σαν Επιτροπή περιλαμβάνουν:
- Καθημερινή παρακολούθηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, με έμφαση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στις τουριστικές περιοχές, στις οποίες θα εξετάζονται λεπτομερώς τα δεδομένα ανά Δήμο και όχι ανά Περιφερειακή Ενότητα.
- Η είσοδος των τουριστών στην χώρα μας θα γίνεται με την συμπλήρωση του γνωστού PLF, αλλά και με την προϋπόθεση ότι όλοι οι τουρίστες ηλικίας άνω των 6 ετών θα φέρουν αποδεικτικό είτε αρνητικής PCR μέσα στις τελευταίες 72 ώρες πριν την άφιξη στην χώρα μας, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αποδεικτικό πρόσφατης νόσησης.
- Παράλληλα, όπως και πέρυσι, οι εισερχόμενοι στην χώρα θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο με rapid test στο αεροδρόμιο, χρησιμοποιώντας αλγόριθμο που θα συνυπολογίζει το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας προέλευσης του τουρίστα. Στην περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος, ο τουρίστας θα παραπέμπεται σε ξενοδοχείο καραντίνας προκειμένου να απομονωθεί και να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του ιού.
- Σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εισηγηθήκαμε την αποδοχή τρίτων εμβολίων ως απαιτούμενο για την είσοδο στην χώρα, πέραν των εμβολίων που έχουν ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον ΕΜΑ. Πιο συγκεκριμένα, εγκρίναμε εμβόλια, τα εμβόλια Novavax, Sinovac/BioΝΤech, Sputnik, Sinopharm και Cansino Biologics.
- Επιτρέπεται η είσοδος και σε ταξιδιώτες από τα χερσαία σύνορα της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι είναι στελεχωμένα τα σύνορα αυτά με κλιμάκιο το ΕΟΔΥ και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας.
- Διενεργείται καθημερινή επιτήρηση του αριθμού των εισαγόμενων κρουσμάτων και δίδεται έμφαση στη γονιδιωματική ανάλυση των εισαγόμενων κρουσμάτων, με στόχο την πρόληψη διασποράς μεταλλαγμένων στελεχών του ιού.
- Επικαιροποιήθηκαν οι προδιαγραφές για την επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, καθώς και σε συμμετέχοντες σε κρουαζιέρες και σε επαγγελματικά σκάφη αναψυχής.
- Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μετακίνηση τόσο Ελλήνων, όσο και τουριστών στη νησιωτική Ελλάδα. Για τη μετακίνηση αυτή, είναι απαραίτητη τόσο η συμπλήρωση ειδικής φόρμας, όσο και η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ.
- Αναφορικά δε με τους εργαζόμενους στον τουρισμό ανά την επικράτεια, όλοι υποχρεούνται σε εβδομαδιαίο αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, αλλά και τονίζεται η ανάγκη άμεσου εμβολιασμού τους.
- Τέλος, φέτος προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της κρουαζιέρας, εφαρμόζοντας αυστηρά ευρωπαϊκά πρωτόκολλα που περιλαμβάνουν το επαναλαμβανόμενο testing, τόσο των επισκεπτών όσο και των πληρωμάτων.
Με όλα αυτά στο μυαλό μας, θα πορευτούμε διατηρώντας τους βασικούς μας στόχους, που δεν είναι άλλοι από το να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού με την ατομική μας συμπεριφορά και να αυξήσουμε το τείχος ανοσίας της χώρας μας προσερχόμενοι στα εμβολιαστικά κέντρα.
-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις