Κάποιοι (λίγοι) λένε ότι ο τουρισμός κατά την διάρκεια του καλοκαιριού του 2020 οδήγησε στο 2ο κύμα του κορονοϊού στο τέλος Οκτωβρίου και τον Νοέμβριο του 2020 αφού στην Ελλάδα είχαμε “μηδενίσει” (!!!) με τον κορονοϊό τον Μάϊο του 2020.

ΌΧΙ, το 2ο κύμα (και το 3ο!) στην Ελλάδα δεν ήρθε από τον τουρισμό όπως κάποιους βολεύει να λένε ή κάποιους κάνει να νιώθουν καλύτερα. Η έστω και μικρή γραμμική αύξηση άρχισε από το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και στη συνέχεια από τις διακοπές των Ελλήνων. Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων ήρθε με την πτώση της θερμοκρασίας τον Οκτώβριο, αρχίζοντας από την Βόρεια Ελλάδα, και την μεταφορά όλων των δραστηριοτήτων (και κυρίως της εστίασης) σε εσωτερικούς χώρους.

Γενικά στην Ελλάδα το πρώτο που λέμε για ότι κακό συμβαίνει στην χώρα είναι ότι φταίνε κάποιοι άλλοι και συνήθως οι “κακοί” ξένοι.

Πάμε λοιπόν στο 2020. Mία γραμμική αύξηση στα κρούσματα ξεκίνησε ήδη μετά το άνοιγμα των νομών την 1η Ιουνίου (να θυμήσουμε ότι πέρυσι ο τουρισμός άνοιξε την 1η Ιουλίου) και εντάθηκε μετά τις 20 Ιουλίου. Το μεγαλύτερο (κατά πολύ) ποσοστό αυτής της μικρής αύξησης ήταν απόρροια κυρίως του Ελληνικού τουρισμού και όχι του ξένου τουρισμού. Το τέλος Ιουλίου συμπίπτει με την μεγάλη έξοδο των Ελλήνων ταξιδιωτών από τις μεγάλες πόλεις προς νησιά, θέρετρα, εξοχικά, χωριά, κτλ. για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και τις άδειες.

Και φυσικά μιλάμε για μια μικρή αύξηση που όμως τότε μας φαινόταν μεγαλύτερη καθώς συγκρίναμε με ένα σκληρό lockdown για 2 μήνες (15/3 με 15/5) και όχι με την εκθετική αύξηση στο τέλος Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση ανάμεσα στην γραμμική αύξηση στα κρούσματα μιας χώρας με ελάχιστους περιορισμούς (που ούτε αυτοί τηρούνταν) του Ιουλίου/Αυγούστου και την εκθετική αύξηση 20/10 με 19/11.

Η γενική χαλάρωση και το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων ήταν αναπόφευκτο ότι θα έφερναν μια γραμμική αύξηση στα κρούσματα το καλοκαίρι. Το ίδιο έγινε σε όλες τις χώρες. Το ότι είχαμε “μηδενίσει” μόνο σαν αστείο θα μπορούσε να εκληφθεί. Καμία χώρα της Ευρώπης δεν μηδένισε και σε όλον τον κόσμο ελάχιστες μικρές χώρες το κατάφεραν και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. π.χ. κάποια μικρά νησάκια στην άκρη του κόσμου. Πάντα είχαμε κρούσματα στην Ελλάδα. Απλά τα κρούσματα είχαν μειωθεί πολύ λόγω του lockdown αλλά και λόγω του καλοκαιριού που βοήθησε με τις υψηλές θερμοκρασίες. Η ζέστη που φυσικά βοήθησε να μην έχουμε έκρηξη κρουσμάτων το καλοκαίρι αλλά μας είχε αποκοιμίσει μέχρι τον Οκτώβριο. Η πτώση της θερμοκρασίας (το βράδυ τον Οκτώβριο κυρίως στα βόρεια της χώρας) και το κρύο οδήγησε όλες τις δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους και σε συνδυασμό με την κλειστή εστίαση και όλες τις δραστηριότητες οδήγησαν στο 2ο κύμα.

Όλοι περίμεναν μια μικρή αύξηση το καλοκαίρι λόγω του ανοίγματος των δραστηριοτήτων και της χαλάρωσης των πολιτών που δεν τηρούσαν τα λίγα έστω μέτρα. Και η αναμενόμενη αύξηση ήρθε.

Ιστορικά σε όλες τις πανδημίες υπήρχε ένα 2ο κύμα που ήταν πάντα πιο θανατηφόρο. Και δεν ήταν ότι δεν το περιμέναμε. Περιμέναμε και το 2ο κύμα αλλά δεν ξέραμε το πότε θα μας χτυπήσει την πόρτα, το πόσο γρήγορα θα αυξηθούν τα κρούσματα και το πόσο σφοδρό θα είναι.

  • Όλες οι χώρες της Ευρώπης ήταν το καλοκαίρι σε ύφεση όπως και η Ελλάδα. (κρούσματα, θετικότητα στα τεστ, θάνατοι)

Καραρχάς να πούμε ότι η Ελλάδα άνοιξε τον τουρισμό την 1η Ιουλίου 2020 στις περισσότερες, αλλά όχι όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σε ελάχιστες τρίτες χώρες (με καλό επιδημιολογικό προφίλ) ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση.

O τουρισμός καλύπτει περίπου το 1/5 του ελληνικού ΑΕΠ και περισσότερο από 1/4 των θέσεων εργασίας, ενώ ιστορικά η Βρετανία και η Γερμανία είναι οι κυριότερες αγορές προσέλκυσης τουριστών για την Ελλάδα.

Μπορείτε να δείτε στο παρακάτω γράφημα από το “Our World In Data” τους θανάτους στις 9 χώρες από τις οποίες η Ελλάδα είχε τις περισσότερες διανυκτερεύσεις το 3ο τρίμηνο (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος) του 2020 σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας: Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο,  Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Ελβετία, Κύπρος, Βέλγιο και Αυστρία.

Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο είχαν μαζί πάνω από το 46% των διανυκτερεύσεων. Οι 2 αυτές χώρες μαζί με την Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία είχαν περίπου το 67% και οι 9 αυτές χώρες είχαν πάνω από το 78% των διανυκτερεύσεων στην Ελλάδα κατά το 3ο τρίμηνο του 2020.

Το γράφημα δείχνει τον επταήμερο μέσο όρο των θανάτων για τις 9 χώρες (συν την Ελλάδα) ανά εκατομμύριο κατοίκων για την περίοδο από 1η Ιουλίου 2020 μέχρι 31 Αυγούστου 2020.

Εδώ μπορείτε να δείτε το interactive γράφημα:

Βλέπουμε καθαρά ότι και οι 10 χώρες μαζί με την Ελλάδα είχαν λιγότερους από 0.3 θανάτους ανά εκατομμύριο θανάτους σχεδόν κατά την διάρκεια και των 2 μηνών (Ιούλιο και Αύγουστο) της εντονότερης τουριστικής περιόδου της Ελλάδας για το 2020. Δηλαδή είχαμε στην Ελλάδα λιγότερους από 3 θανάτους την ημέρα! Η ίδια κατάσταση υπήρχε και σε ΟΛΕΣ τις άλλες χώρες που είναι η μεγάλη δύναμη του τουρισμού μας.

Για να καταλάβει κάποιος τα μεγέθη θα πρέπει να δει τους θανάτους κατά την διάρκεια της ύφεσης του καλοκαιριού σε σχέση με το 1ο και το 2ο κύμα. Βλέπουμε τους θανάτους να τείνουν στο μηδέν το καλοκαίρι και να εκτοξεύονται στο 1ο και στο 2ο κύμα.

Υπήρχε μία παραπληροφόρηση ότι ανοίξαμε τον τουρισμό προς Ιταλία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο οι οποίες είχαν χτυπηθεί χειρότερα από τον κορονοϊό και από εκεί ήρθαν κορονοτουρίστες (όπως τους λένε κάποιοι). Αλλά ακόμα και αυτές οι χώρες που δοκιμάστηκαν περισσότερο στο πρώτο κύμα ήταν το καλοκαίρι σε τεράστια ύφεση και σε κρούσματα αλλά και σε θανάτους όπως βλέπουμε παραπάνω.

Όπως φαίνεται καθαρά η Ελλάδα άνοιξε τον τουρισμό την στιγμή που οι θάνατοι σε όλη την Ευρώπη ήταν στο χαμηλότερο σημείο. Για να γίνει μία σύγκριση απλά να πούμε ότι το Βέλγιο που έφτασε σχεδόν 29 θανάτους ανά εκ. στο 1ο κύμα και σχεδόν 18 στο 2ο κύμα είχε την 1η Ιουλίου 0.39 θανάτους ανά εκ. και ήταν στην χειρότερη θέση από τις 8 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που η Ελλάδα άνοιξε τον τουρισμό την 1η Ιουλίου 2020.

Ακόμα και το Ηνωμένο Βασίλειο που ήταν σε λίγο χειρότερη θέση από το Βέλγιο την 1η Ιουλίου δεν άνοιξε μαζί με τις άλλες χώρες αλλά άνοιξε στις 16 Ιουλίου όταν και είχε πέσει αρκετά πιο χαμηλά σε θανάτους. (έπεσε από το 0.88 θανάτους ανά εκ. στο 0.34 θανάτους ανά εκ.)

Παρόμοια ήταν η εικόνα και για τα κρούσματα τους 2 αυτούς μήνες στις χώρες με τις περισσότερες διανυκτερεύσεις στην Ελλάδα:

Ακόμα και οι τουρίστες που μπήκαν από τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας στα βόρεια ήταν από χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Κροατία και Αλβανία αργότερα) που είχαν ελάχιστα πιο ανεβασμένα νούμερα από τις 9 χώρες παραπάνω. Και επίσης οι διανυκτερεύσεις από αυτές τις χώρες ήταν περίπου 5% των συνολικών διανυκτερεύσεων του τριμήνου. Οι τουρίστες από αυτές τις χώρες ελέγχονταν καθημερινά και όταν υπήρχε κάποια ένδειξη ότι υπήρχε μια αυξητική τάση κρουσμάτων αμέσως υπήρχαν άμεσα νέα μέτρα και περιορισμοί ανάλογα με την χώρα. Όπως το Ηνωμένο Βασίλειο άνοιξε λίγο πιο αργά έτσι κάποιες χώρες έκλεισαν λίγο πιο νωρίς ή υπήρχε απαίτηση για αρνητικό τεστ PCR κατά την άφιξη.

Το αφήγημα ότι τα Βαλκάνια κόλλησαν την Βόρεια Ελλάδα στο τέλος Οκτωβρίου δεν έχει καμία βάση αφού τα κρούσματα μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου στην Βόρεια Ελλάδα ήταν πολύ χαμηλά. Για παράδειγμα η Π.Ε. Θεσσαλονίκης είχε στο ΣΥΝΟΛΟ 60 κρούσματα την εβδομάδα 4 με 10 Οκτωβρίου! Δηλαδή είχε λιγότερα από 9 κρούσματα την ημέρα. Και αυτό έγινε αφού η Θεσσαλονίκη έριξε τα κρούσματα από τα 40-50 την ημέρα που είχε τον Αύγουστο.

Στη συνέχεια η Π.Ε. Θεσσαλονίκης έφτασε ακόμα και τα 905 κρούσματα σε μία μέρα! (18/11)

Προφανώς δεν επέστρεψαν οι τουρίστες του Ιουλίου/Αυγούστου για να κολλήσουν την Θεσσαλονίκη στο τέλος Οκτωβρίου και τον Νοέμβριο.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα, Διασωληνωμένοι, Θάνατοι, Τεστ, Εμβόλια, Νοσηλείες COVID-19
Δείτε όλα τα στατιστικά εδώ.

 

  • Ποια είναι λοιπόν η επίπτωση των τουριστών στα κρούσματα της Ελλάδας;

Καταρχάς η επίπτωση είναι ελάχιστη καθώς το συντριπτικό ποσοστό των αφίξεων (όπως είδαμε παραπάνω) έγινε από χώρες που είχαν παρόμοιο (λίγο καλύτερο, ίδιο, λίγο χειρότερο) επιδημιολογικό προφίλ την περίοδο της τουριστικής περιόδου. π.χ. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τον Απρίλιο της Γερμανίας με τον Ιούλιο-Αύγουστο της Γερμανίας. Είναι η μέρα με τη νύχτα.

Επειδή τα πήγαμε στην Ελλάδα καλύτερα στο 1ο κύμα από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες δεν πάει να πει ότι στην Ευρώπη συνεχίστηκε το 1ο κύμα και το καλοκαίρι. Σε όλη την Ευρώπη υπήρχε κατακόρυφη πτώση σε κρούσματα και θανάτους από τον Ιούνιο και μετά.

Η επίπτωση λοιπόν των τουριστών στα κρούσματα της Ελλάδας είναι ελάχιστη ακόμα και αν υποθέσουμε (ψευδώς) ότι δεν έγινε ούτε ένα τεστ στην άφιξη των τουριστών στην Ελλάδα. Και δεν χρειάζεται να γίνονται πολλά τεστ αν οι αφίξεις είναι από χώρες με καλύτερο ή ίδιο επιδημιολογικό προφίλ με την Ελλάδα παρά μόνο για να ανιχνεύσεις κάποια αλλαγή η οποία θα επιφέρει αλλαγές στην στρατηγική. Δεν χρειάζεται γιατί ένα ελάχιστο ποσοστό κρουσμάτων σε έναν αριθμό τουριστών που είναι κατά πολύ μικρότερος σε σχέση με τον πληθυσμό της Ελλάδας έχει σχεδόν μηδενική επίπτωση στα κρούσματα.

Ο Χάρης Θεοχάρης δήλωσε στο Politico ότι «η συμβολή του τουρισμού στην εξάπλωση του ιού είναι της τάξης του 3%».

Εγώ θα πω ότι αν υποθέσουμε ότι δεν κάναμε καθόλου τεστ (κάναμε με αλγόριθμο) και αν η συμπεριφορά των τουριστών ήταν πολύ χειρότερη από τους Έλληνες (δεν ήταν) τότε η μέγιστη επίδραση του τουρισμού στην εξάπλωση του ιού είναι της τάξης του 10%-15%.

Γιατί λοιπόν να κάνουμε πολλά τεστ στους Ιταλούς που είχαν όλο το καλοκαίρι λιγότερα κρούσματα από την Ελλάδα; Το καλοκαίρι οι Ιταλοί είχαν κατά μέσο όρο περίπου 5 κρούσματα ανά εκατομμύριο την ημέρα ενώ εμείς περίπου 10 κρούσματα ανά εκατομμύριο την ημέρα. Ήρθαν περίπου 400.000 τουρίστες από Ιταλία. Αν κάναμε 400.000 τεστ θα βρίσκαμε στο ΣΥΝΟΛΟ 14 με 28 κρούσματα από Ιταλούς τουρίστες όλο το καλοκαίρι!

Ας πάρουμε το παράδειγμα της Γερμανίας που είχε τις περισσότερες αφίξεις στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2020. Η Γερμανία είχε παρόμοια κρούσματα (~10 την ημέρα) με την Ελλάδα ανά 1 εκ. κατοίκους κατά μέσο όρο το καλοκαίρι. Με περίπου 1 εκατομμύριο Γερμανούς τουρίστες να φτάνουν στην Ελλάδα σε Ιούλιο και Αύγουστο και με μέσο όρο 14 ημερών για κάθε άφιξη και υποθέτοντας ότι δεν έγινε κανένα τεστ τότε θα είχαμε περίπου σύνολο 140 κρούσματα τον Ιούλιο-Αύγουστο! Ή απλά θα είχαμε 2,26 κρούσματα την ημέρα από τους Γερμανούς που είχαν πάνω από το 28% των διανυκτερεύσεων στην Ελλάδα στο 3ο τρίμηνο!

Ας υποθέσουμε ότι οι περίπου 200.000 τουρίστες από τα Βαλκάνια είχαν 10 φορές παραπάνω (που δεν είχαν) κρούσματα από την Γερμανία και τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Τότε θα είχαμε 4,5 επιπλέον κρούσματα την ημέρα από τους τουρίστες των Βαλκανίων!

Συνολικά αν υποθέσουμε ότι το 90% (2,7 εκ.) των τουριστών ήταν από χώρες παρόμοιες με εμάς το καλοκαίρι και 10% των τουριστών από χώρες 10 φορές χειρότερες από εμάς τότε θα είχαμε  6,10 + 6,8 = 12,9 παραπάνω κρούσματα από τους τουρίστες.

Δηλαδή θα είχαμε περίπου 800 παραπάνω κρούσματα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Στην Ελλάδα είχαμε 6.908 κρούσματα στους 2 αυτούς μήνες. Θα είχαμε δηλαδή μία αύξηση στα κρούσματα περίπου 11.5%.

Η μικρή αυτή επίπτωση που είχαν τα εισαγόμενα κρούσματα γίνεται αμελητέα αν κοιτάξουμε πόσα κρούσματα έχουμε καθημερινά στην Ελλάδα από το τέλος Οκτωβρίου και μετά.

  • Μηδενίσαμε!

Υπάρχει μια ψευδαίσθηση σε μερικούς ή απλά κάποιους τους συμφέρει να λένε ότι στο τέλος Μαΐου μηδενίσαμε τον κορονοϊό.

Όχι φυσικά και δεν μηδενίσαμε τον κορονοϊό στην Ελλάδα. ΠΟΤΕ.

Το ότι είχαμε τον Μάϊο του 2020 (με πολύ λιγότερα τεστ από όσα κάνουμε τώρα) σε κάποιες μέρες 2 κρούσματα και άλλες μέρες 20 ή 40 δεν σημαίνει ότι μηδενίσαμε. Αν διαλέγουμε να θυμόμαστε μόνο το 2 τότε πέφτουμε στην παγίδα του ιού. Τον Μάϊο του 2020 κάναμε περίπου 3500 τεστ την ημέρα ενώ τον Μάϊο του 2021 κάνουμε 55.000 τεστ την ημέρα συν τα εκατομμύρια self-test που γίνονται κάθε μήνα.

Τον Μάϊο του 2020 είχαμε 306 κρούσματα στην Ελλάδα. Πάντα οι ειδικοί έλεγαν εκείνη την εποχή (και ακόμα λένε) ότι τα αληθινά κρούσματα (με τα ασυμπτωματικά κρούσματα, με τα κρούσματα σε καραντίνα και με αυτούς που δεν ήθελαν για διάφορους λόγους να κάνουν τεστ) ήταν δέκα ή ακόμα και είκοσι φορές περισσότερα. Με 10 μέρες διάρκειας για κάθε ενεργό κρούσματα είχαμε τον Μάϊο περίπου 1000 κρούσματα να κυκλοφορούν ανά πάσα στιγμή στην χώρα.

Τα 1000 χίλια κρούσματα γίνονται εύκολα σε λίγες μέρες 2000 και τα 2000 γίνονται 4000 και ου το καθεξής…

Κανένας σοβαρός άνθρωπος στην Ελλάδα δεν υποστήριξε ότι μηδενίσαμε. Το ότι την Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020 είχαμε 1 κρούσμα με ελάχιστα τεστ την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 δεν δείχνει ότι μηδενίσαμε αφού την αμέσως επόμενη μέρα είχαμε 19 κρούσματα. Κάποιοι σκοπίμως διαλέγουν κάποιες μέρες και αγνοούν τον αριθμό των τεστ και το γεγονός ότι το καλοκαίρι υπάρχουν περισσότεροι ασυμπτωματικοί.

Έρευνα στην Αμερική έδειξε ότι το καλοκαίρι οι ασυμπτωματικοί είναι τα 2/3 των κρουσμάτων σε σχέση με τον χειμώνα.

Είναι εύκολο να κατηγορήσουμε τον τουρισμό των περίπου μισό εκ. τουριστών στην Ελλάδα (που ήταν ανά ημέρα στην Ελλάδα το καλοκαίρι) ενώ δεν κοιτάμε το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων για τους 10+ εκατομμύρια Έλληνες.

Είναι εύκολο να κατηγορήσουμε τον τουρισμό των περίπου μισό εκ. τουριστών στην Ελλάδα (που ήταν ανά ημέρα στην Ελλάδα το καλοκαίρι) ενώ δεν κοιτάμε το άνοιγμα των νομών την 1η Ιουνίου για τα 10+ εκατομμύρια Έλληνες.

Είναι εύκολο να κατηγορήσουμε τον τουρισμό των περίπου μισό εκ. τουριστών στην Ελλάδα (που ήταν ανά ημέρα στην Ελλάδα το καλοκαίρι) ενώ δεν κοιτάμε τις άδειες και τις διακοπές των 10+ εκατομμυρίων Ελλήνων!

Κατηγορούμε δηλαδή το 5% ενώ το 95% είναι στο απυρόβλητο. Κατηγορούμε δηλαδή το αυτό το 5% που φέρνει το 20% του ΑΕΠ και δίνει δουλειά στο 25% των Ελλήνων.

Ο Ηλίας Μόσιαλος έλεγε στις 13 Ιουλίου: “Τους τελευταίους δυο μήνες, μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων, δεν σταμάτησα να τονίζω ότι ο κορωνοιός δεν εξαφανίστηκε.”

“Ότι θα έχουμε εγχώρια και ορφανά κρούσματα γιατί δεν μηδενίσαμε την παρουσία του ιού στη χώρα μας. Είχαμε βέβαια καταφέρει να μειώσουμε σε σημαντικό βαθμό τον αριθμό των κρουσμάτων. Αναφέρθηκα στο παράδοξο της πρόληψης: όταν τα μέτρα πετυχαίνουν τότε υπάρχει μερικές φορές η αίσθηση ότι δεν υπήρξε πρόβλημα. Ότι δεν πρέπει να θεωρούμε ότι μόνο τα εισαγόμενα κρούσματα θα είναι το πρόβλημα, θεωρώντας ότι αν κλείσουμε τα σύνορα θα είμαστε εντάξει. Θα υπάρχουν και εγχώρια αν δεν προσέξουμε.”

Όχι, φυσικά και ΔΕΝ μηδενίσαμε τον κορονοϊό στην Ελλάδα. ΠΟΤΕ.

Τον Ιούνιο είχαμε 514 (x10 ή x20) κρούσματα στην Ελλάδα. Ήδη από τον Ιούνιο πριν τον τουρισμό (από τις ξένες χώρες) είχε αρχίσει μια γραμμική άνοδος. Με 10 μέρες διάρκειας για κάθε ενεργό κρούσματα είχαμε τον Ιούνιο τουλάχιστον 1700 κρούσματα να κυκλοφορούν ανά πάσα στιγμή στην χώρα.

Όχι, φυσικά και ΔΕΝ μηδενίσαμε τον κορονοϊό στην Ελλάδα. ΠΟΤΕ.

Τον Ιούλιο είχαμε 1155 (x10 ή x20) κρούσματα στην Ελλάδα. Με 10 μέρες διάρκειας για κάθε ενεργό κρούσματα είχαμε τον Ιούλιο περίπου 3850 κρούσματα να κυκλοφορούν ανά πάσα στιγμή στην χώρα.

Εδώ να θυμίσουμε ότι η κατεξοχήν περίοδος των διακοπών των Ελλήνων ξεκινάει μετά τις 20 Ιουλίου. Σε εκείνο το σημείο (10-15 μέρες μετά) βλέπουμε ένα μικρό άλμα στα κρούσματα.

Τον Αύγουστο είχαμε 5937 (x10 ή x20) κρούσματα στην Ελλάδα. Με 10 μέρες διάρκειας για κάθε ενεργό κρούσματα είχαμε τον Αύγουστο περίπου 19800 κρούσματα να κυκλοφορούν ανά πάσα στιγμή στην χώρα.

Αν εμείς είχαμε μηδενίσει τότε το ίδιο θα μπορούσαν να πουν σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης ακόμα και αν ερχόντουσαν από ένα δύσκολο 1ο κύμα.

Η ίδια γραμμική αύξηση συνεχίστηκε αφότου έφυγαν και οι τουρίστες μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Με ή χωρίς τουρίστες δηλαδή είχαμε μία σταθερή αύξηση στα κρούσματα όσο όλες οι δραστηριότητες ήταν ελεύθερες στην Ελλάδα. Δεν ήταν κάτι που δεν ήταν αναμενόμενο ειδικά αν σκεφτεί κανείς την χαμηλή συμμόρφωση των Ελλήνων στα έστω λίγα μέτρα που υπήρχαν το καλοκαίρι. (μάσκες, αποστάσεις και όριο ατόμων σε κάποιες δραστηριότητες)

Δεν υπήρχε λοιπόν μία δραματική επίπτωση του τουρισμού στον Ελληνικό πληθυσμό. Και πως θα μπορούσαν βεβαίως οι τουρίστες ήταν μόνο ένα 5% του Ελληνικού πληθυσμού να επηρεάσουν σημαντικά την Ελλάδα;

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα, Διασωληνωμένοι, Θάνατοι, Τεστ, Εμβόλια, Νοσηλείες COVID-19
Δείτε όλα τα στατιστικά εδώ.

 

  • Τα κρούσματα στις εισόδους της χώρας

Σε 972 έφθασε ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας σε σύνολο 451.908 τεστ που έγιναν στους τουρίστες από 1 Ιουλίου ως 6 Σεπτεμβρίου σε περίπου 3 εκ. τουρίστες. Έγιναν λοιπόν τεστ σε περίπου 15% από τους τουρίστες.

Εδώ να τονίσουμε ότι κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και καθώς κάποιες χώρες είχαν χειρότερη επιδειμιολογική εικόνα τους ζητούσαμε αρνητικό τεστ PCR για την είσοδο στην χώρα. Οπότε αυτό το 15% ήταν υψηλότερο.

Και φυσικά μιλάμε για τον αλγόριθμο EVA ο οποίος ήταν σε απόδοση πολύ μεγαλύτερος από το 15%.

Aπό 1 Ιουλίου ως 6 Σεπτεμβρίου είχαμε στην Ελλάδα 8115 κρούσματα. Αν αφαιρέσουμε τα 972 κρούσματα και τα περίπου 200 κρούσματα από τους ξένους που προσήλθαν για τεστ μετά την άφιξή τους μένουν περίπου 7000 εγχώρια κρούσματα.

Φυσικά αυτό που ακούγεται από κάποιους λίγους είναι ότι είχαμε μηδενίσει στην Ελλάδα και όλα τα κρούσματα μετά την 1η Ιουλίου ήρθαν από τους τουρίστες αλλά αυτό καταρρίφθηκε σε προηγούμενη παράγραφο.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης και μία από τις ελάχιστες του κόσμου που έκανε το καλοκαίρι συστηματικά τεστ στις αφίξεις.

Καμία χώρα της Ευρώπης δεν έκανε δειγματοληπτικά τεστ στις αφίξεις. Μόνο η Ιρλάνδία άρχισε να κάνει δειγματοληπτικά τεστ από μερικές χώρες υψηλού κινδύνου κάποια στιγμή μέσα στον Αύγουστο.

Επίσης καμία χώρα της Ευρώπης δεν είχε καραντίνα 14 ημερών ή/και ζητούσε αρνητικό τεστ κατά την άφιξη των ταξιδιωτών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κροατία ξεκίνησε ζητώντας αρνητικό τεστ αλλά μετά από λίγες μόνο μέρες άνοιξε χωρίς περιορισμούς για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το επόμενο ποσοστό από το 15% της Ελλάδας που πολλοί χλεύασαν ήταν το απόλυτο 0% από όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Και φυσικά το 15% ήταν σε απόδοση πολύ μεγαλύτερο αφού τα τεστ γινόντουσαν στοχευμένα και αναλογικά με την επιδημιολογική εικόνα της κάθε χώρας και το πως άλλαζε κάθε μέρα.

Ο EVA ανίχνευσε αλλαγές στην επιδημιολογική εικόνα σε κάποιες χώρες οι οποίες οδήγησαν γρήγορα σε αλλαγή των μέτρων στα σύνορα της χώρας. Η απόδοσή του ήταν μεγαλύτερη του 30%. Και όλα αυτά ενώ τα τεστ αυτά έπιαναν πολλούς ασυμπτωματικούς.

Μέχρι τις 30/11/2020 τα τεστ στις πύλες εισόδου σε 5 εκατομμύρια ταξιδιώτες που έγιναν ήταν 698.590 και τα κρούσματα 2.697. Ήταν δηλαδή μια “Τρίτη” όπως λένε μερικοί. Όλος ο τουρισμός μας για 5 μήνες ήταν μια Τρίτη ή έστω μερικές Τρίτες αν υποθέσουμε ότι το ίδιο ποσοστό αναλογικά ήταν οι θετικοί που δεν πιάσαμε. Σε αυτά τα κρούσματα όμως οι περισσότεροι ήταν ασυμπτωματικοί που στις Τρίτες μας συνήθως δεν τους βρίσκουμε.

Αν υποθέσουμε ότι οι 2.697 ήταν το 30% των κρουσμάτων τότε πέρασαν στην Ελλάδα περίπου 6.300 κρούσματα σε 5 μήνες! Δηλαδή 2 “Τρίτες”! Πόσοι από αυτούς κόλλησαν κάποιον Έλληνα; ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ! Οι ξένοι δεν έχουν συγγενείς, φίλους, γνωστούς, γείτονες στην Ελλάδα για να κολλήσουν.

Όχι λοιπόν δεν κολλήσατε από τους λίγους τουρίστες που ήρθαν στην Ελλάδα και που ποτέ δεν συναντήσατε ή πλησιάσατε…

Άκης Σκέρτσος: “Ταυτόχρονα, με τον προηγμένο αλγόριθμο EVA, θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας μας, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας προέλευσης κάθε επισκέπτη μας.

Θυμίζω εδώ ότι πέρυσι είχαμε 5.000.000 αφίξεις στις πύλες εισόδου όλης της χώρας και πραγματοποιήσαμε περίπου 700.000 δειγματοληψίες. Εντοπίσαμε έτσι κοντά στα 2.700 θετικά κρούσματα. Καταφέραμε με αυτό τον τρόπο να συγκρατήσουμε το επιδημιολογικό φορτίο χαμηλότερα από όλες τις υπόλοιπες τουριστικές οικονομίες της Μεσογείου. Από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία, τη Μάλτα.”

Ο Νίκος Χαρδαλιάς μίλησε στη Βουλή προς την αντιπολίτευση για τον Αλγόριθμο EΥA: “Επιλέγετε απέναντι στην επιστήμη, απέναντι στην πρόοδο να λειτουργήσετε με όρους μεσαίωνα βαφτίζοντας μαγικό ότι δεν καταλαβαίνετε και ζητώντας να καεί στην πυρά”.

“Έχουμε ένα σύστημα το οποίο αποδείχθηκε πως το μοντέλο αυτό εξασφάλιζε με 7.500 στοχευμένα τεστ, ό,τι θα εξασφάλιζαν 15.000 με έως 22.500 τυχαιοποιημένα τεστ.”

Είχε δηλαδή αποτελεσματικότητα που έφτανε το 30%-45% αντί για αποτελεσματικότητα που θα είχαν τα τεστ χωρίς τον αλγόριθμο που ήταν 15%.

  • Είναι εποχικός ο κορονοϊός;

Οι υψηλές θερμοκρασίες, οι συνθήκες υγρασίας, οι δραστηριότητες (π.χ. εστίαση) που μεταφέρονται σε μεγαλύτερους εξωτερικούς χώρους, ο καλύτερος αερισμός και το δυνατότερο ανοσοποιητικό το καλοκαίρι είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που κάνουν τον ιό να μειώνεται σημαντικά το καλοκαίρι. Δεν εξαφανίζεται όμως!

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το καλοκαίρι δύο στους τρεις είναι ασυμπτωματικοί φορείς όταν τον χειμώνα ο ένας στους τρεις είναι ασυμπτωματικός.

Πολλοί νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν αυτά που έκαναν το καλοκαίρι (με μικρή επίπτωση) χωρίς κανένα μέτρο και τον χειμώνα και σε κλειστούς χώρους. Έκαναν λάθος.

Ή πολλοί απλά νόμιζαν ότι επειδή δεν κόλλησαν στο πρώτο lockdown ή το καλοκαίρι δεν θα κολλούσαν ποτέ. Έκαναν πάλι λάθος.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος είχε μιλήσει για τα αυξημένα κρούσματα και είχε πει «δεν οφείλεται στο άνοιγμα του τουρισμού, οφείλεται στη μη τήρηση των μέτρων». «Μετά απ΄ αυτό που άκουσα από τον πρύτανη του πανεπιστημίου ότι στα λύματα της Θεσσαλονίκης από τα μέσα Ιουνίου και μετά άρχισε να ανιχνεύεται ο ιός, ενώ δεν ανιχνεύονταν στις αρχές του Μαΐου, αυτό σημαίνει ότι πριν ανοίξει ο τουρισμός άρχισε ο ιός να κυκλοφορεί», εξήγησε και κατέληξε: «Οφείλεται σ΄ αυτή την πεποίθηση, που αναπτύχθηκε σε πολλούς, ότι ο ιός ήταν ένα εφεύρημα. Δυστυχώς δεν είναι ένα εφεύρημα, είναι υπαρκτός».

Μερικούς μήνες μετά ο κ. Εξαδάκτυλος είχε πει:

“Σημαντικό στοιχείο αυτής της συζήτησης πρέπει να είναι και το γεγονός ότι και οι Έλληνες επισκέπτονταν άλλες χώρες, είτε για τουρισμό είτε για δουλειές. Δεν δεχόμασταν μόνο κόσμο, βγαίναμε κι εμείς έξω. Την ίδια στιγμή, έχουμε μέχρι στιγμής παρατηρήσει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στις πύλες εισόδου είναι σχετικά μικρός. Τα κρούσματα των τουριστών που νόσησαν βαριά, είναι επίσης ελάχιστα.”

  • Αφού φταίνε οι τουρίστες γιατί η μεγάλη έκρηξη έγινε στα τέλη Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου όταν οι τουρίστες είχαν φύγει ήδη πριν 2 μήνες;

Ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης είπε τον προηγούμενο μήνα ότι “πέρυσι, το 2ο κύμα της πανδημίας δεν έπληξε τη χώρα μας νωρίτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν μπορείτε να λέτε ότι το άνοιγμα του τουρισμού επιδείνωσε την κατάσταση, τη στιγμή που τον Αύγουστο είχαμε 180 κρούσματα σε 3 εκατ. τουρίστες. Το 2ο κύμα ήρθε στη χώρα μας τον Οκτώβριο, όχι τον Αύγουστο του 2020.”

Στην Ελλάδα το 2ο κύμα άρχισε μετά τις 20 Οκτωβρίου. Και κυρίως άρχισε από την Βόρεια Ελλάδα στην οποία η θερμοκρασία έπεσε πρώτα στην Ελλάδα. Η πτώση της θερμοκρασίας που ευνοεί τον ιό έφερε όλες τις δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους. Του έφερε σε μικρότερους χώρους με λιγότερο αερισμό και κυρίως τους έφερε στην κλειστή εστίαση.

Τα ΜΜΜ ήταν τα ίδια και λιγότερα πριν τον Νοέμβριο του 2020. Γιατί δεν κολλάγαμε το καλοκαίρι και μέχρι τις 20 Οκτωβρίου; Δεν πήγαιναν μέχρι τότε οι άνθρωποι στις δουλειές τους; Οι επιχειρήσεις ήταν όλες ανοιχτές από τέλος Μαΐου. Γιατί δεν κολλάγαμε το καλοκαίρι και μέχρι τις 20 Οκτωβρίου; Τα σχολεία ήταν ανοιχτά από 10 Σεπτεμβρίου. Γιατί δεν κολλάγαμε μέχρι τις 20 Οκτωβρίου; Τι συνέβη στις 20 Οκτωβρίου στην βόρεια Ελλάδα. Το σημείο που έκανε την διαφορά πρέπει να ψάξουμε και όχι χίμαιρες.

Γιατί η βόρεια Ελλάδα χτυπήθηκε πιο πολύ και πρώτη; Πρέπει να βρούμε τι άλλαξε και έγινε αυτή η έκρηξη κρουσμάτων.

Αυτό λοιπόν που άλλαξε στο τέλος Οκτωβρίου ήταν η θερμοκρασία που με την πτώση της ευνοεί τον ιό και φυσικά η κλειστή εστίαση που συνδυάζει τον μικρό χώρο με τον κακό αερισμό, με τον συνωστισμό και τις μικρές αποστάσεις και τα άτομα που δεν φοράνε μάσκα. Ο συνδυασμός αυτός έφερε την έκρηξη και όχι ο λίγος τουρισμός (σε σχέση με τον πληθυσμό της Ελλάδας) του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Η κ. Λινού δήλωσε τον Νοέμβριο του 2020 τα εξής: «Να μην υπάρξει καμία συζήτηση να ανοίξουν τα εστιατόρια πριν από τα Χριστούγεννα. Αν ανοίξουμε παραμονές και έχουμε δημόσια ρεβεγιόν και γιορτές θα είναι δύσκολα, το λιανεμπόριο μπορεί να ελεγχθεί. Το 80% των κρουσμάτων είναι σε δημόσιους κλειστούς χώρους όπως εστιατόρια, μπαρ σύμφωνα με μελέτες»

Πιστεύω δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι πολλά μέρη με ελάχιστο τουρισμό κόλλησαν στο τέλος Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου και για αυτό φταίνε κάποιοι τουρίστες που πέρασαν 200 χιλιόμετρα μακρυά 2 μήνες πριν.

Η Θεσσαλονίκη είχε μειώσει δραματικά τα κρούσματα στις αρχές Οκτωβρίου. Δεν φταίνε φυσικά οι τουρίστες του Αυγούστου για την έκρηξη στα τέλη Οκτωβρίου.

Το ίδιο και η Λάρισα και πολλές άλλες πόλεις με έκρηξη κρουσμάτων τον Νοέμβριο. Η Μαλεσίνα με τον γάμο ή η Κάλυμνος και η Κέρκυρα το Πάσχα δεν κόλλησαν από τους τουρίστες του Αυγούστου αλλά από τους “τουρίστες” που φεύγουν από τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και πηγαίνουν τον ιό σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Όλα αυτά συνέβαιναν όταν η περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων είχε απειροελάχιστα κρούσματα ακόμα και μέχρι το 2ο κύμα και το ίδιο συνέβη και στα Επτάνησα, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Κυκλάδες είχαν μόνο 3 θανάτους μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου 2020 και ήταν μία από τις περιοχές με την χαμηλότερη θνησιμότητα στην Ελλάδα και αλλά και σε όλη την Ευρώπη!

Για να γίνει πιο απλό οι Κυκλάδες είχαν 2.5 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου 2020 ενώ η ΠΕ Πέλλας είχε 148.9 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους και η ΠΕ Δράμας είχε 142.4 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

Να πούμε ακόμα ότι τα νησιά της Ελλάδας ήταν τον Ιανουάριο μερικές από τις μοναδικές πράσινες περιοχές της Ευρώπης.

Οι Έλληνες τουρίστες κόλλησαν άλλους Έλληνες τουρίστες και αυτός είναι ο λόγος που οι νησιώτες την γλύτωσαν σε συντριπτικό ποσοστό.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, μεταξύ των άλλων θεμάτων αναφέρθηκε και στον τουρισμό, απαντώντας στις κατηγορίες όλων αυτών που θεωρούν ότι το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς το περασμένο καλοκαίρι ήταν η βασική αιτία του δεύτερου κύματος κορωνοϊού στη χώρα:

«Από κάποιους έγινε προσπάθεια να ενοχοποιηθεί ο Τουρισμός για το 2ο κύμα της πανδημίας. Βλέποντας τι γίνεται σε όλο τον πλανήτη, το 2ο κύμα ‘χτύπησε’ και αυτές που τις χώρες άνοιξαν και αυτές που δεν άνοιξαν. Σχολιάζω την παρατήρηση αυτή με ένα ερώτημα: εάν τον Ιούνιο του 2020 (που ακόμη σχεδιάζαμε αν ανοίξουμε την 1η Ιουλίου) ρωτούσαμε έναν Έλληνα για το πού περιμένει να χαθεί ο έλεγχος και να χτυπήσει την χώρα το 2ο κύμα του κορωνοϊού, θα απαντούσε ‘στα νησιά που ανοίγουν τις πύλες τους στο εξωτερικό με διεθνείς πτήσεις. Ανοίγουν 15 αεροδρόμια, 5 εκ των οποίων διεθνή και 118 λιμάνια με εκατομμύρια διακινούμενους. Κι όμως, η Ελλάδα το 2ο κύμα, το υποδέχτηκε στον Βορρά. Οι Σέρρες, η Καστοριά, η Θεσσαλονίκη δεν έκαναν Τουρισμό. Τα νησιά όχι, δεν ‘κοκκίνισαν’ την χώρα. Κι αυτό γιατί άνοιξαν με σχέδιο, με σοβαρότητα και με πάρα πολλή δουλειά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τον τουρισμό τον Νοέμβριο του 2020:

“Η αύξηση δεν συνδέεται με άνοιγμα του τουρισμού. Θα το τεκμηριώσω. Το Ισραήλ που ήταν κλειστό είδε αύξηση τον Σεπτέμβριο. Η Κύπρος το ίδιο. Αν η έξαρση του δεύτερου κύματος συνδεόταν με το άνοιγμα στον τουρισμό θα έπρεπε να την δούμε τον Αύγουστο. Είμαι τελείως προφανές. Η αξιωματική αντιπολίτευση μας ζητούσε από τον Μάιο να ανοίξουμε τον τουρισμό! Εμείς ανοίξαμε με μέτρο, κάνοντας τεστ σε ένα σημαντικό ποσοστό των εισερχομένων τουριστών. Αν κάναμε υποχρεωτικά τα τεστ σε όλους θα είχαμε το 10% του τουρισμού που είχαμε. Θα μπορούσε να είναι μια απάντηση. Αλλά πρέπει να το δούμε. Δεν μπορείτε να ζητάτε υποχρεωτικά τεστ και να θέλετε και τουρισμό.”
Είναι απόλυτα λογικό ότι μια επίπτωση του τουρισμού που υπολογίζεται από 3% μέχρι το μέγιστο 15% στα κρούσματα του καλοκαιριού (στην χειρότερη περίπτωση αν όλα τα τεστ απέτυχαν που ξέρουμε ότι δεν έγινε) δεν θα μπορούσε να εμποδίσει τον τουρισμό. Με την ίδια λογική θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει κλειστή την εστίαση (και άλλες δραστηριότητες) όλο το καλοκαίρι και να μην επιτρέπει τα ταξίδια των Ελλήνων εκτός νομού χωρίς αρνητικό τεστ.
Δεν ακούσαμε όμως ΚΑΝΕΝΑΝ να ζητάει αρνητικό τεστ για τα ταξίδια των Ελλήνων.
Αντίθετα είδαμε τους πάντες να ζητάνε να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες και να μπορούν να δουλέψουν χωρίς κανένα κανόνα υγειονομικό κανόνα ενώ ταυτόχρονα ήθελαν να αφήσουν το 25% των Ελλήνων χωρίς δουλειά και την Ελλάδα χωρίς το 20% του ΑΕΠ της.
Όλοι οι επιχειρηματίες ήθελαν να δουλέψουν αλλά όπως ήταν φυσικό το ίδιο ήθελαν και οι επαγγελματίες του τουρισμού που σε πολλά νησιά και περιοχές της Ελλάδας το συντριπτικό ποσοστό του ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό, στο Ιόνιο είναι άνω του 75%, στο Νότιο Αιγαίο φτάνει το 95%. Και το ήθελαν αυτό όχι αδικαιολόγητα αφού η επιδημιολογική εικόνα των περισσοτέρων χωρών το επέτρεπε.
Ο καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Yale, Νίκολα Α. Χρηστάκης διατύπωσε τη γνώμη του ότι με ή χωρίς τουρίστες το περασμένο καλοκαίρι, το δεύτερο κύμα δεν θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει, όπως και το, πολύ μικρότερο, τρίτο κύμα το 2021 (μικρότερο υπό τον όρο ότι θα έχουν εμβολιαστεί οι άνθρωποι, διευκρίνισε). Έτσι λειτουργούν οι πανδημίες, εξήγησε ο Α. Χρηστάκης ενώ χαρακτήρισε πάντως λογικό και αναγκαίο οι τουρίστες της επόμενης σεζόν είτε να έχουν κάνει το εμβόλιο είτε να έχουν το τεστ ανοσίας.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα, Διασωληνωμένοι, Θάνατοι, Τεστ, Εμβόλια, Νοσηλείες COVID-19
Δείτε όλα τα στατιστικά εδώ.
  • Μερικά τελευταία σχόλια

Να πούμε ακόμα ότι τα σύνορα της Ελλάδας δεν έκλεισαν ποτέ. Ακόμα και τον Μάρτιο μπορούσε ο οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης να γυρίσει στη χώρα του. Απλά έμπαινε σε καραντίνα 14 ημερών. Είναι πρακτικά αδύνατο να κλείσουν τα σύνορα όπως κάποιοι ζητάνε εδώ και έναν και παραπάνω χρόνο. Και να κλείσουν τα σύνορα ο ιός είναι ήδη στην Ελλάδα. Και η κίνηση στα σύνορα (που πλέον όλοι έρχονται εμβολιασμένοι ή με αρνητικό τεστ) είναι ελάχιστη τον χειμώνα και ήταν ελάχιστη τόσο κατά την διάρκεια του 2ου κύματος στο τέλος Οκτωβρίου και τον Νοέμβριο, τόσο και στο 3ο κύμα τον Φεβρουάριο-Μάρτιο 2021.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος είχε δηλώσει “Όσο για τα τεστ και την κριτική για τη διενέργειά τους ή όχι στα βόρεια σύνορα, η απάντηση είναι πώς η μαζική διενέργεια τους δεν ήταν εφικτή όχι όμως μόνο σε εμάς, στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γίνονταν όμως στοχευμένοι έλεγχοι κι ήταν αποδοτικοί. Θα θυμάστε ακόμα ότι δεν ήταν εφικτό, σε εκείνη τη φάση, o έλεγχος με τεστ για όλους τους τουρίστες από τις χώρες τους, δεν το δέχονταν οι άλλες χώρες, ούτε και το εφάρμοζαν οι ίδιες.”

ΑΝ λέω ΑΝ ζητούσε η Ελλάδα αρνητικό τεστ από όλους τους ταξιδιώτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ οι υπόλοιπες χώρες δεν ζητούσαν από κανέναν δεν θα είχε επίπτωση μόνο στον τουρισμό της Ελλάδας. Τα αντίποινα που θα μας έκαναν οι άλλες χώρες (που θα είχαν δίκιο αφού είχαν τα ίδια ελάχιστα κρούσματα με την Ελλάδα) θα έπλητταν κυρίως τους Έλληνες του εξωτερικού. Θα ήταν απλά μια καταστροφή για όλους.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της (μικρής όπως αποδείχθηκε αργότερα) μετάδοσης κατά την διάρκεια του καλοκαιριού έγινε μεταξύ συγγενών, φίλων και συναδέλφων. Οι τουρίστες δεν μπήκαν σε σπίτια Ελλήνων, δεν έκαναν παρέα με Έλληνες και φυσικά δεν πήγαν σε γάμους, βαπτίσεις, κηδείες, σε Ελληνάδικα, πανηγύρια, κτλ. Σε όλες δηλαδή τις εστίες υπερμετάδοσης που έπαιρναν μέρος αποκλειστικά Έλληνες.

Το μεγαλύτερο ποσοστό από την (μικρή) μετάδοση των τουριστών έγινε φυσικά μεταξύ των τουριστών. Για παράδειγμα στο Φαλιράκι και στον Λαγανά δεν υπάρχει ανάμειξη ξένων τουριστών και Ελλήνων τουριστών παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις. π.χ. Στον Λαγανά οι λίγοι ξένοι θετικοί τουρίστες κόλλησαν άλλους ξένους τουρίστες και κατά 99% ομοεθνείς τους αφού με αυτούς συναναστρέφονται.

Η μεγαλύτερη διασπορά έγινε αποδεδειγμένα σε γάμους, βαπτίσεις, κηδείες, σε χώρους διασκέδασης και σε επισκέψεις/γενέθλια/γιορτές κτλ. Και φυσικά σε όλα αυτά δεν υπήρχε συμμετοχή ξένων τουριστών. Η διασπορά έγινε στα εξοχικά, στα σπίτια στο χωριό, σε διακοπές σε φιλικά και συγγενικά σπίτια κτλ.

Οι Έλληνες κολλάνε τους Έλληνες. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε αυτό τόσο πιο εύκολη θα είναι η ζωή μας.

Συγνώμη αλλά αν δεν μπορείς να τηρήσεις απλά μέτρα όπως οι μάσκες σε υπαλλήλους εστίασης, τις αποστάσεις των τραπεζιών, το όριο στα άτομα και την απαγόρευση ορθίων δεν μπορείς να ρωτάς “γιατί με κλείνουν”. Όταν υπάρχουν άρρωστοι υπάλληλοι που αρνούνται να πάνε να κάνουν τεστ ή δεν τους αφήνουν οι εργοδότες να κάνουν τεστ και έχουν επαφή με 100αδες πελάτες δεν μπορείς να ρωτάς “γιατί με κλείνουν”.

Ούτε γίνεται να σε κλείνουν και μετά να λες ότι έκλεισα για το καλό της δημόσιας υγείας! Ξέρετε ποιοι είστε αυτοί που καταστρέψατε συγκεκριμένα νησιά το καλοκαίρι του 2020 που έφευγαν 6 άτομα από Αθήνα χωρίς κορονοϊό και γύριζαν από το νησί όλοι με κορονοϊό. Οι 6 αυτοί σύχναζαν σε Ελληνάδικο νησιού που μπήκε τον Αύγουστο σε καραντίνα. Δεν τους κόλλησε κανένας τουρίστας αυτούς.

Φυσικά για πολλούς στην Ελλάδα φταίνε πάντα οι κακοί ξένοι για ότι συμβαίνει στην χώρα μας. Οι “λαθρομετανάστες”, οι ρομά, οι “κορονοτουρίστες”, ο Bill Gates και το 5G. Ποτέ δεν φταίει ο Ελληνικός λαός. Και φυσικά όλα τα κόμματα, περισσότερο ή λιγότερο χαϊδεύουν τους ψηφοφόρους τους οι οποίοι ποτέ δεν φταίνε αλλά φταίει μόνο η κυβέρνηση. Όταν τα κόμματα αυτά είναι στην αντιπολίτευση γιατί όταν γίνουν κυβέρνηση αυτό αλλάζει!

Και χρειάζεται και υπεύθυνη αντιπολίτευση κάτι που στην Ελλάδα δεν είδαμε ποτέ κατά την διάρκεια της πανδημίας. Αντιθέτως μετά το 2ο κύμα και ενώ υπήρχε σημαντική πτώση σε κρούσματα και θανάτους είδαμε την αντιπολίτευση να καλεί τους πολίτες σε πάνω από 1300+ πορείες.

Ναι μιλάμε για αυτούς που έλεγαν ότι το εμβόλιο δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί ενώ το έκαναν μερικές μέρες αργότερα, που έλεγαν ότι δέχονται την ευθύνη να κολλήσουν μερικοί στις πορείες, αυτούς που μίλησαν για ξεστοκάρισμα εμβολίων, αυτούς που είδαν την πανδημία σαν μια ευκαιρία της αριστεράς, πρώην υπουργούς που κάνουν ψεκασμένες αναρτήσεις στο Facebook, κομματικά στελέχη και δημοσιογράφους που κάνουν σπέκουλα με fake news για τον εμβολιασμό και άλλα πολλά.

Περιμένω και ίσως το ακούσω ότι ο τουρισμός φταίει και για το 3ο κύμα στην Ελλάδα και όχι οι μεταλλάξεις και οι πορείες! Φαντάζομαι ότι ο τουρισμός θα φταίει και για το 4ο κύμα στην Ελλάδα και όχι οι χιλιάδες ανεμβολίαστοι ψεκασμένοι.

Το κυριότερο σε μία πανδημία είναι η ατομική ευθύνη. Βεβαίως και μια κυβέρνηση πρέπει να πάρει τα σωστά μέτρα και γρήγορα αλλά τα μέτρα δεν μπορούν να δουλέψουν από μόνα τους. Χρειάζεται συμμόρφωση από τους πολίτες στα μέτρα. Χωρίς συμμόρφωση τα μέτρα βγαίνουν άκυρα. Και δεν μπορεί να λες από την μία ότι τα μέτρα ήταν λάθος ενώ εσύ ο ίδιος που το λες δεν έχεις τηρήσει τα μέτρα!

Και φυσικά δεν υπάρχει καμία συνωμοσία που ΜΑΣ ΚΛΕΙΝΕΙ το χειμώνα και μας ΑΝΟΙΓΕΙ το καλοκαίρι. Έτσι είναι οι ιοί! Το ίδιο έγινε σε όλες τις χώρες του κόσμου!

Δεν ανοίγουμε για τους τουρίστες. Για εμάς ανοίγουμε. Και όπως ανοίγουμε και όλες τις δραστηριότητες έτσι ανοίγουμε και την μία δραστηριότητα που φέρνει σχεδόν το 1/4 του ΑΕΠ.

Σε όλη την γη έγιναν lockdown και σε όλη την γη κάνουν εμβόλια. Όποιοι είναι ενάντια ΚΑΙ στα δύο είναι απλά ηλίθιοι. Η αλήθεια πρέπει να λέγεται.

  • Ανοίγουμε τον τουρισμό το 2021

Φέτος λοιπόν ανοίγουμε τον τουρισμό σιγά σιγά και με πολλά περισσότερα όπλα και γνώσεις. Με εμβόλια σχεδόν σε όλο τον πληθυσμό (αυτών που ήθελαν) άνω των 18, εμβόλια σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα εδώ και μήνες, με εμβολιασμούς στα νησιά, με το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό (Digital Green Certificate), με 55.000 μέσο όρο PCR και Rapid Test την ημέρα (πέρυσι δεν υπήρχαν Rapid Test, 12/9/20 ήρθαν στην Ελλάδα) και με εκατομμύρια Self-Test που πριν 2-3 μήνες δεν υπήρχαν.

Ανοίγουμε τέλος με 1321+ δημόσιες ΜΕΘ από τις 556 που παρέλαβε η Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα τις χρειαστούμε το καλοκαίρι αλλά είναι καλό να ξέρουμε ότι υπάρχουν.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Πατήστε εδώ για να δείτε το ποσοστό εμβολιασμένων ανά ηλικία στην Ελλάδα

  • ΕΣΥ θα τους κολλήσεις!

ΟΧΙ λοιπόν δεν κολλήσαμε από τους τουρίστες τον Οκτώβριο/Νοέμβριο του 2020, όπως δεν κολλήσαμε και τον Φεβρουάριο/Μάρτιο του 2021. Δεν κολλήσαμε με διαφορά φάσης από τους τουρίστες που είχαν φύγει πριν 2 μήνες. Μόνοι μας κολλήσαμε από τον ιό που ήταν στην Ελλάδα και δεν έφυγε ποτέ. Τον ιό που οι λίγοι ταξιδιώτες του Πάσχα πήγαν παντού χωρίς κανένα αίσθημα ευθύνης και τώρα βλέπουμε μικρές εστίες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. (Αιτωλοακαρνανία, Κέρκυρα)

Μόνοι μας κολλήσαμε τον ιό και στο 2ο κύμα και στο 3ο κύμα και μόνοι μας θα κολλήσουμε και στο 4ο κύμα τον Χειμώνα του 2021. Φροντίστε λοιπόν να κάνετε το εμβόλιο για να μην έχουμε νέα προβλήματα με μερικούς “έξυπνους”.

Πλέον δεν μιλάμε για το ΑΝ θα κολλήσετε τον κορονοϊό αλλά το ΠΟΤΕ θα κολλήσετε. Και να ξέρετε ότι όλοι εσείς που φωνάζατε κατά των lockdown και των εμβολίων θα βρείτε απένταντί σας αυτούς που μέχρι τώρα κοροίδεύατε. Αυτοί τώρα θα φωνάζουν κατά των lockdown και θα έχουν δίκιο. Δεν σας έμεινε καμία δικαιολογία πια. Βάλτε μυαλό, ακούστε τους επιστήμονες και σταματήστε να παίρνετε ανθρώπους στον λαιμό σας.

Οι τουρίστες που έρχονται εμβολιασμένοι ή με αρνητικό τεστ δεν θα κολλήσουν τους ανεμβολίαστους συγγενείς σου στο χωριό. ΕΣΥ θα τους κολλήσεις! ΕΣΥ ο δολοφόνος ανεμβολίαστος ψεκασμένος.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα, Διασωληνωμένοι, Θάνατοι, Τεστ, Εμβόλια, Νοσηλείες COVID-19
Δείτε όλα τα στατιστικά εδώ.

-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο:

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ