Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα και την μετάλλαξη Δ:
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χτες 761 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχεται σε 189. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, 4 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Αναφορικά με την κατανομή των νέων κρουσμάτων, σημειώνουμε 428 νέα κρούσματα στην Αττική και 28 στη Θεσσαλονίκη.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα της περασμένης εβδομάδας δείχνουν μία σταθεροποίηση της πανδημίας στη χώρα μας. Φαίνεται σαν να ανακόπηκε η καθοδική πορεία που παρατηρούσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες.
Ο μέσος κυλιόμενος των τελευταίων επτά ημερών είναι στα 442 νέα κρούσματα ανά μέρα. Το κύριο χαρακτηριστικό της τελευταίας εβδομάδας είναι η σημαντική περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων, που έπεσε μόλις σε μία εβδομάδα κατά πέντε χρόνια. Δηλαδή, η διάμεση ηλικία βρίσκεται τώρα στα 27 έτη.
Εντυπωσιακό είναι ότι η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά κατά κύριο λόγο τους νέους μας 18-24 ετών και στη συνέχεια την ηλικιακή ομάδα των 25-34 ετών. Σήμερα, αυτές οι ηλικίες, δηλαδή από 18 έως 34 ετών, αφορούν στο 60% των νέων κρουσμάτων.
Παράλληλα, σε κάποιες περιοχές βλέπουμε μια μικρή αλλά σαφή αύξηση των νέων κρουσμάτων και αφορά αυτό κυρίως νησιωτικές περιοχές.
Σταθεροποίηση βλέπουμε και στον δείκτη θετικότητας της χώρας μας στο 1,1%. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων που αποτελεί έναν έμμεσο δείκτη του επιδημιολογικού φορτίου μειώνεται σταδιακά, καθώς και ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών, που σήμερα υπολογίζονται στους 700 ασθενείς στην επικράτεια. Το Rt με βάση τις νοσηλείες είναι στο 0,84.
Ο αριθμός των νέων ασθενών που χρήζουν διασωλήνωσης μειώνεται καθημερινά, καθώς και ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού. Οι προβλέψεις των μαθηματικών μοντέλων μιλούν για μείωση στους ασθενείς που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στους 100 μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς και μείωση των θανάτων σε λιγότερους από 10 θανάτους την ημέρα. Αναφορικά με τους θανάτους, βλέπουμε μια σημαντική μείωση στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών και μια σταθεροποίηση στην ηλικιακή ομάδα των 55-64 ετών.
Συμπερασματικά, λοιπόν, ο Ιούνιος ήταν ένας εξαιρετικός μήνας για την Ελλάδα, αφού αν δει κανείς προσεκτικά τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου είχαμε μία μείωση των νέων κρουσμάτων κατά 75% και μείωση των θανάτων κατά 50%.
Η παρατηρούμενη αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, πιθανά να οφείλεται τόσο στη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας αλλά και στη διασπορά της μετάλλαξης Δ.
Έχουμε ήδη τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Δ, που έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 98 χώρες του κόσμου. Και όπως αναμενόταν ήρθε και στη χώρα μας – γιατί άλλωστε δεν θα γινόταν κάτι διαφορετικό – γεγονός που αλλάζει αρκετά την ισορροπία των δεδομένων, αλλά και τις σκέψεις μας για το πώς θα πορευτούμε μέσα στους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες.
Έτσι σήμερα, το κύριο θέμα των συζητήσεών μας είναι η ινδική μετάλλαξη, η μετάλλαξη Δ και πώς θα μπορέσουμε να καθυστερήσουμε την ευρεία διασπορά της στην κοινότητα, μέχρι να αυξηθεί περαιτέρω η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα.
Ήδη καταγράφονται περιστατικά σε αρκετές περιοχές της χώρας, στην Κρήτη, την Αττική, αλλά και τη Θεσσαλονίκη. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για εξονυχιστική ιχνηλάτηση των ύποπτων αλλά και των επιβεβαιωμένων περιστατικών, με στόχο την κατά το δυνατό καθυστέρηση της διασποράς.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και το ECDC, υπολογίζουν ότι το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος θα επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη μέσα στον Αύγουστο. Τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι η μετάλλαξη Δ είναι 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό που βρήκαμε στη Γιουχάν, αλλά και 40%-60% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τη βρετανική μετάλλαξη, που σημαντικά συνέτεινε στο τρίτο πανδημικό κύμα που χτύπησε την Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας, στις αρχές του 2021.
Ιδιαίτερα αυξημένη φαίνεται να είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση της μετάλλαξης Δ, ενώ σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι δεν παρατηρείται αύξηση επαναμολύνσεων σε άτομα με προηγηθείσα νόσηση COVID-19.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ECDC, η επικράτηση της μετάλλαξης αυτής θα έχει σαν αποτέλεσμα τη νέα αύξηση των κρουσμάτων, που θα αφορά κυρίως σε ανεμβολίαστους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός για τους πλήρως εμβολιασμένους, αλλά υψηλός έως και πολύ υψηλός για πολίτες μη πλήρως εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους.
Άτομα με υποκείμενα νοσήματα που ενδεχομένως δεν έχουν απαντήσει ικανοποιητικά στον εμβολιασμό τους είναι πιο ευάλωτα. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα ο πλήρης εμβολιασμός με δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca προσφέρει προστασία από σοβαρή νόσο και ανάγκη νοσηλείας λόγω κορονοϊού, σε ποσοστό 96% και 92% αντίστοιχα. Μόλις προχθές ανακοινώθηκαν δεδομένα και από το εμβόλιο Moderna, το οποίο επίσης καλύπτει ικανοποιητικά τους εμβολιασθέντες από τη μετάλλαξη Δ.
Τονίζεται ότι η χορήγηση μιας μόνο δόσης εμβολίου για τα εμβόλια που συστήνονται δύο δόσεις δεν επαρκεί, δεν καλύπτει. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε χώρες όπου η μετάλλαξη Δ έχει ήδη επικρατήσει και παρά τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, δεν έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες ή οι θάνατοι, ακριβώς λόγω της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων.
Οι βασικοί πυλώνες, λοιπόν, αντιμετώπισης αυτής της νέας πρόκλησης είναι οι εξής.
-Εντατικοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης αυτών που κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη, δηλαδή όλων των συνανθρώπων μας ηλικίας άνω των 50 ετών.
Ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα που ανακοίνωσε μόλις προχθές ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, ο κύριος Θεμιστοκλέους, στην Ελλάδα περίπου 80% των ενηλίκων άνω των 65 ετών έχει ήδη πραγματοποιήσει ή σχεδιάσει την πρώτη δόση εμβολίου.
Όμως, τα ποσοστά εμβολιασμού των Ελλήνων 50-64 ετών είναι σημαντικά χαμηλότερα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες, άμεσα, να πειστούν, να κατανοήσουν τα άτομα που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, ότι λόγω ηλικίας ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και να προσέλθουν να εμβολιαστούν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, οι ενήλικες 50-59 ετών έχουν διπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευθούν λόγω κορονοϊού, έναντι αυτών που είναι 40-49 ετών.
Παράλληλα, οι νέοι μας που σήμερα αποτελούν τον κύριο όγκο των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, καλό θα είναι να εμβολιαστούν τώρα, άμεσα, ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια πίσω στα σπίτια τους και στους γονείς τους μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές.
Μόνη λύση για τον περιορισμό της νέας αύξησης των κρουσμάτων, αλλά και για την αποφυγή της εμφάνισης νέων μεταλλάξεων, είναι να εμποδίσουμε τον ιό να συναντά στον δρόμο του ευάλωτους ανθρώπους.
Επίσης, η εντατική ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων και ο συνεχής έλεγχος όλων των εργαζομένων αλλά και των νέων μας, ανεξάρτητα με το αν εργάζονται ή βρίσκονται σε διακοπές, με την εβδομαδιαία χρήση του self-test, είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Ας μην ξεχνάμε ότι η συστηματική διενέργεια των self-tests από τον περασμένη Απρίλιο, έχει σημαντικά συμβάλλει στον έλεγχο της πανδημίας στην χώρα μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το 57% των διαγνωσμένων κρουσμάτων αυτή την βδομάδα που μόλις τώρα μας πέρασε, οφείλεται στην διενέργεια των self-tests.
Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να γίνει κατανοητό ότι η συνεπής διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού τεστ, συμβάλλει σημαντικά στην μείωση της διασποράς του ιού στην χώρα μας.
Προτείνουμε οι νέοι μας, εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, επιστρέφοντας από τις ολιγοήμερες διακοπές τους, από το Σαββατοκύριακο στο νησί, να κάνουν ένα self-test πριν πάνε να επισκεφτούν τους γονείς τους.
Τέλος, με την εμφάνιση της μετάλλαξης Δ βλέπουμε πολλές χώρες με υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη από αυτήν που έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα εμείς, όπως είναι το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, να επιστρέφουν στη σημασία και να επαναφέρουν την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.
Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όσο και το ECDC μόλις την προηγούμενη εβδομάδα τόνισαν την σημασία της αυστηρής τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας από όλους, ακόμα και από τους εμβολιασμένους, ακριβώς λόγω της επικράτησης της πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης Δ, αλλά και των χαμηλών ποσοστών εμβολιαστικής κάλυψης στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Επιτροπή μας, κατανοώντας την δυσκολία της χρήσης μάσκας μέσα στον καύσωνα, μέσα στο καλοκαίρι, εισηγήθηκε την μη χρήση της μάσκας όταν περπατάμε μόνοι μας στο πεζοδρόμιο.
Τονίσαμε ότι με τα σημερινή επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνουμε την διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπου σημειώνεται συγχρωτισμός. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι από πολλούς ελήφθη ένα εντελώς λάθος μήνυμα, ότι εισηγηθήκαμε «πετάξτε τις μάσκες»…
Συμπερασματικά, λοιπόν, η διασπορά της μετάλλαξης Δ και εν γένει η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το ποσοστό εμβολιασμού που θα πετύχουμε μέσα στον επόμενο μήνα, αλλά και από τη συμπεριφορά του καθενός μας.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και θα είμαι διαθέσιμη για ερωτήσεις.
-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις