Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου μίλησε για το τι θα κάνουν τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει σε σχέση με τον εμβολιασμό τους:

Από την έναρξη της επιδημίας Covid, έχουν νοσήσει συνολικά περίπου 389.000 συνάνθρωποί μας. Με την παρασκευή του εμβολίου και τη διάθεσή του, ήταν εμφανές ότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα, ένα σχήμα εμβολιασμού και για τα άτομα τα οποία είχαν νοσήσει.

Οι γνώσεις για τη διάρκεια προστασίας από την ίδια τη νόσο ήταν εξαιρετικά περιορισμένες. Το μόνο κριτήριο για να αποφασίσει κανείς ένα σχήμα εμβολιασμού για τα άτομα που είχαν νοσήσει, ήταν η γνώση ότι μία επαναλοίμωξη ήταν σπάνια τους πρώτους 3 μήνες μετά τη νόσηση.

Έτσι, το πρώτο σχήμα εμβολιασμού των ατόμων που νόσησαν περιείχε μετά τη νόσηση, δύο δόσεις εμβολιασμού, οι οποίες θα χορηγούντο κατά προτίμηση μετά από το τρίμηνο αυτό που πιστεύαμε ότι διαρκούσε η φυσική ανοσία.

Επομένως, μέχρι και τώρα το σχήμα εμβολιασμού των ατόμων που έχουν νοσήσει από Covid περιλάμβανε δύο δόσεις εμβολιασμού. Όμως, μελέτες σε επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού και του εσωτερικού, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, έδειξαν ότι η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι των κύριων αντιγονικών στόχων του ιού, ήταν μεγάλης διάρκειας, μεγαλύτερης από αυτή που πιστεύαμε αρχικά και μάλιστα, μία πρόσφατη μελέτη δίνει χρόνο που ξεπερνάει και τους 12 μήνες.

Με τη γνώση, λοιπόν, αυτή της διάρκειας παραμονής των προστατευτικών αντισωμάτων από τη φυσική νόσηση και την κατά 96% μείωση του ενδεχόμενου της επαναλοίμωξης, αποφασίστηκε και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως αναφέραμε στην προηγούμενη συνάντηση, η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος το οποίο θα περιλαμβάνει μία δόση εμβολίου.

Η μία δόση εμβολίου παγιώνεται ως ικανή για προστασία, δεδομένου ότι η αντισωματική απάντηση που δίνεται με αυτή τη μία δόση εμβολίου, έχει το χαρακτήρα, όπως λέμε, της επαναληπτικής δόσης που βλέπουμε σε όλους τους εμβολιασμούς, με μία κατακόρυφη αύξηση του επιπέδου των εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Πότε θα δώσουμε αυτή τη μία δόση εμβολίου σε ένα άτομο που έχει νοσήσει; Ο χρόνος που αποφασίστηκε για να δοθεί η δόση αυτή είναι 6 έως 12 μήνες.

Πιστεύουμε ότι στο διάστημα αυτό, το άτομο που έχει νοσήσει είναι προστατευμένο και η χορήγηση της δόσης στους 6 μήνες παρατείνει κατά πολύ την προστασία με τα αντισώματα που θα παραχθούν από τον εμβολιασμό του.

Θα συνεχίσω με μία μελέτη που εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό, περισσότερο από 12.000 άτομα που εμβολιάστηκαν με δύο δόσεις εμβολίου και των δύο εταιρειών, της Pfizer και της AstraZeneca, και που τα αποτελέσματα έδωσαν μεγάλη χαρά στον Υπουργείο Υγείας της Αγγλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η μελέτη αυτή έδειξε ότι οι δύο δόσεις των εμβολίων δίνουν μία προστασία, το μεν εμβόλιο της Pfizer της τάξεως του 86%, της δε Astrazeneca μεταξύ 60% και 66%, έναντι των μεταλλάξεων που αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στη Βρετανία, και της παλιάς βρετανικής μετάλλαξης του Κεντ, αλλά και της ινδικής μετάλλαξης που ξέρουμε ότι απασχολεί ιδιαίτερα τη Βρετανία και όλο τον κόσμο φυσικά, αλλά που θα μπορούσε να απειλήσει το επίτευγμα που έχει καταφέρει η Βρετανία μέχρι τώρα με τους εμβολιασμούς.

Το υψηλό αυτό, λοιπόν, ποσοστό προστασίας με τα εμβόλια, με τις δύο δόσεις των εμβολίων, τουλάχιστον απομακρύνει τον κίνδυνο της ανατροπής των σχεδίων της χαλάρωσης που εφαρμόζει η Βρετανία.

Δυο δόσεις εμβολίων, αλλά και παράλληλα τήρηση των μέτρων. Αυτό είναι κάτι που τονίζεται για τη διατήρηση της επιτυχίας ενός εμβολιαστικού προγράμματος. Και επειδή μιλάμε για τις δυο δόσεις των εμβολίων, να έρθουμε λίγο και στα καθ’ ημάς, στη χώρα μας.

Είναι αλήθεια ότι ορισμένα άτομα ταλαιπωρούνται με την πρώτη δόση του εμβολίου, έχουν τις συνήθειες ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά ίσως έχουν και μια αυξημένη ευαισθησία, με αποτέλεσμα πολλοί να ακυρώνουν τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού γιατί είχαν αυτές τις συνήθεις, επαναλαμβάνω, ανεπιθύμητες ενέργειες από την πρώτη δόση. Αυτό είναι λάθος. Θα πρέπει να το σκεφτούν καλά και το τίμημα το να μείνουν με μια δόση εμβολίου είναι σημαντικό.

Επίσης, να θυμίσω σε ποιες περιπτώσεις μπορεί η δεύτερη δόση να μην γίνει με το ίδιο εμβόλιο που έγινε η πρώτη. Ο κανόνας ισχύει, ότι με όποιο εμβόλιο αρχίζεις με αυτό συνεχίζεις. Είναι πιο αποδεδειγμένο από τις μελέτες που έχουν γίνει και το θέμα της ασφάλειας και της ανοσογονικότητας και της προστασίας.

Υπάρχουν όμως προγράμματα, μελέτες οι οποίες τρέχουν, ήδη δύο μελέτες έχουν εμφανίσει τα αποτελέσματά τους, με την ανάμειξη δύο διαφορετικών εμβολίων, αυτό το mix and match.

Θα το συναντήσουμε στο μέλλον, όταν θα έχει πάρει τις διαστάσεις που είναι οι σωστές από πλευράς επιστημονικής. Επί του παρόντος, η αλλαγή από την πρώτη δόση σε μία διαφορετική δεύτερη δόση γίνεται σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις.

Και να σας θυμίσω ότι εξαρχής λέγαμε ότι σε περίπτωση που ένα άτομο κάνει μια σοβαρή αναφυλακτικού τύπου αλλεργική αντίδραση, η δεύτερη δόση θα γίνει με άλλου τύπου εμβολίου, όπως και οι περιπτώσεις στις οποίες ένα άτομο με μια δόση ενός εμβολίου κάνει αυτό που λέμε θρομβοεμβολική νόσο, , για να είμαι πιο συγκεκριμένη, με θρομβώσεις που αφορούν μεγάλα αγγεία, τους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου, αλλά και μεγάλα σπλαχνικά αγγεία και φλεβικά και αρτηριακά, με ή χωρίς θρομβοπενία.

Επομένως παραμένουμε στο δυο δόσεις από το ίδιο εμβόλιο ως το σωστό σχήμα που πρέπει να ακολουθούμε.

-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο:

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ