Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης έδωσε στις 13-06-2021 συνέντευξη στην εφημερίδα «Real News» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα.
Πιστεύετε ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρώτο τείχος ανόσιας μέχρι τα τέλη Ιουλίου;
Οι δείκτες είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικοί ότι θα το πετύχουμε. Εδώ και περίπου έναν μήνα οι εμβολιασμοί κινούνται σε ημερήσια βάση στο φάσμα των 100.000, όπως ακριβώς προβλέπει ο σχεδιασμός μας. Αντίστοιχα, τα ραντεβού για το επόμενο διάστημα παρουσιάζουν πολύ μεγάλη ζήτηση, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες όλος ο ενήλικος πληθυσμός θα έχει πρόσβαση στο σύνολο των εμβολίων.
Βλέπουμε ήδη την επίδραση που έχουν οι περισσότεροι από έξι εκατομμύρια εμβολιασμοί στη μείωση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των απωλειών. Η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πλήρως εμβολιασμένων στην ΕΕ και αυτό οφείλεται τόσο στην άρτια οργάνωση της εμβολιαστικής αλυσίδας, όσο και στην υπευθυνότητα των πολιτών. Από το ιατρικό προσωπικό των εμβολιαστικών κέντρων και τους μηχανικούς που εργάζονται νυχθημερόν για να λειτουργεί σωστά το emvolio.gov.gr μέχρι όλους τους πολίτες που προσέρχονται οργανωμένα και με τάξη στο ραντεβού τους, είμαστε όλοι κομμάτι του τείχους ανοσίας που χτίζουμε. Η αντιμετώπιση της πανδημίας από πλευράς κρατικού μηχανισμού, η ετοιμότητα και η αμεσότητα στην ανταπόκριση στις προκλήσεις δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεχωρίσει.
Έχει ανοίξει η συζήτηση για κίνητρα στους εμβολιασμένους. Πως θα αποδεικνύεται αν κάποιος έχει εμβολιαστεί; Μόνο με το Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID ή ετοιμάζετε και κάποια άλλη εφαρμογή;
Το Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID έχει έντονα ελληνικό χρώμα, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Ξεκίνησε ως πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού που υιοθετήθηκε από την ΕΕ και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η επίσημη παρουσίαση έγινε στην Αθήνα πριν από δυο εβδομάδες, παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο ΕΔΥΤΕ, φορέα εποπτευόμενο από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Το Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό ανοίγει τον δρόμο για να διευκολύνουμε τις μετακινήσεις όπως τις γνωρίζαμε πριν από την πανδημία. Πάντως, η Ελλάδα εκδίδει ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου βεβαίωση εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς, μέσω του gov.gr και των ΚΕΠ, ενώ έχουμε προσθέσει δύο ακόμα βεβαιώσεις: του πρόσφατου test και της νόσησης.
Ως εκ τούτου, όλα τα ψηφιακά εργαλεία για την βεβαίωση της πράξης του εμβολιασμού είναι ήδη διαθέσιμα. Και, αν θέλετε, έχει τον δικό του συμβολισμό ότι όλη η διαδικασία του εμβολιασμού, από το κλείσιμο του πρώτου ραντεβού μέχρι την έκδοση της βεβαίωσης γίνεται εξολοκλήρου ψηφιακά.
Η ψηφιακή κάρτα Εργασίας που προωθείται με το υπουργείο Εργασίας τι είναι και από πότε θα ισχύει;
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας αποτελεί την εγγύηση για τον εργαζόμενο ότι δεν θα αμείβεται για λιγότερες ώρες από όσες εργάζεται. Είναι ένα εργαλείο για την καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας, είναι η εξασφάλιση της τήρησης του οκταώρου και της πληρωμής των υπερωριών. Για όλα αυτά είναι τόσο σημαντική και γι’ αυτό έχει ενταχθεί στο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Μέσα στους επόμενους μήνες θα δώσουμε σε όλους τους εργαζομένους πρόσβαση σε όλα τους τα εργασιακά δεδομένα που καταχωρούνται στην «ΕΡΓΑΝΗ» – αυτό θα αποτελέσει ένα απαραίτητο πρόπλασμα για την εφαρμογή της κάρτας. Το χρονοδιάγραμμά μας προβλέπει ότι μέσα στο 2022 θα αποτελεί πραγματικότητα για ένα μεγάλο μέρος επιχειρήσεων και κλάδων της οικονομίας.
Η ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου τι σημαίνει; Με ένα κλικ κάποιος θα μπορεί να δηλώνει την περιουσία του;
Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και των διαδικασιών του Κτηματολογίου προχωρά με μεγάλη ταχύτητα. Για εμάς αυτό σημαίνει την επίλυση μιας μεγάλης εκκρεμότητας που έχει η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Και η ψηφιοποίηση αυτή δεν είναι μόνο διευκόλυνση, αλλά συνεπάγεται επίσης διαφάνεια, είναι ασφαλιστική δικλείδα ότι ένα ακίνητο είναι «καθαρό» από βάρη.
Δώσαμε τη δυνατότητα στους επαγγελματίες –δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, επιμελητές– να κάνουν έλεγχο από τον υπολογιστή τους στο λειτουργούν Κτηματολόγιο όλης της χώρας και αναβαθμίσαμε σημαντικά την πλατφόρμα «Θέαση», δίνοντας σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα δωρεάν περιήγησης σε χαρτογραφικό υλικό για όλη την επικράτεια. Επιπλέον, εντάξαμε στο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» την πλήρη και ταυτόχρονη ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου και των Υποθηκοφυλακείων, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για ένα εμβληματικό έργο.
Και βέβαια παρουσιάσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο και φέρνουμε τις επόμενες εβδομάδες προς ψήφιση ένα σχέδιο νόμου που εξασφαλίζει ότι το Κτηματολόγιο θα προχωρήσει πολύ γρηγορότερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Θα πραγματοποιούνται και ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων;
Η μεταβίβαση ενός ακινήτου είναι μια από τις πιο σοβαρές και πολύπλοκες συναλλαγές – δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και στην Εσθονία τρία πράγματα δεν κάνεις ψηφιακά: δεν παντρεύεσαι, δεν χωρίζεις και δεν αγοράζεις ή πουλάς γη. Αυτό που θα παρουσιάσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα είναι ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου, ο οποίος θα διευκολύνει σημαντικά τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών και θα επιταχύνει τον χρόνο της αγοραπωλησίας. Τι σημαίνει αυτό: ότι ο συμβολαιογράφος θα συγκεντρώνει ψηφιακά τα περισσότερα έγγραφα, θα αντλεί στοιχεία για το ακίνητο μέσα από διασυνδέσεις μητρώων και στο τέλος οι εμπλεκόμενοι θα επικυρώνουν τη μεταβίβαση.
Οι πολίτες προτιμούν να πραγματοποιούν τις συναλλαγές που έχουν με το κράτος μέσω του gov.gr;
Από την πρώτη στιγμή οι πολίτες αγκάλιασαν το gov.gr, το εμβληματικό έργο στο οποίο συγκεντρώσαμε τις πρώτες 501 ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου, προσθέτοντας τις δυο πιο συχνές για επισκέψεις στα ΚΕΠ, δηλαδή την εξουσιοδότηση και την υπεύθυνη δήλωση. Σήμερα, με 1.168 ψηφιακές υπηρεσίες, βλέπουμε ότι οι ψηφιακές συναλλαγές από τα 9 εκατομμύρια του 2018 εκτοξεύτηκαν στα 94 εκατομμύρια το 2020. Οι πολίτες έχουν ψηφιακές υπηρεσίες που δουλεύουν σωστά, με αξιοπιστία, συνέπεια και ασφάλεια. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι, εφόσον είναι θετική η πρώτη εμπειρία των πολιτών από μια ψηφιακή υπηρεσία, στη συνέχεια εξακολουθούν να την χρησιμοποιούν.
Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι οι πολίτες δεν θα επιστρέψουν στις ουρές. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: πριν από ακριβώς έναν χρόνο ξεκινήσαμε να διαθέτουμε ψηφιακά τα δημοτολογικά πιστοποιητικά και τις ληξιαρχικές πράξεις. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί παραπάνω από 1.700.000 τέτοια έγγραφα από το gov.gr. Αυτά τα έγγραφα είναι αντίστοιχα λιγότερες αναμονές σε ουρά, είναι κερδισμένος χρόνος που κανείς δεν έχει λόγο να θέλει να ξαναχάσει. Το gov.gr και οι υπηρεσίες του ήρθαν για να μείνουν.
-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις