Τοποθέτηση του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο25th Roundtable with the Government of Greece του Economist με θέμα «The Hellinikon Project: Moving forward»:
«Πρέπει να πω ότι το project του Ελληνικού είναι κάτι που μας κάνει όλους τους Έλληνες περήφανους. Είναι το project το οποίο θα αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας παντού στον κόσμο. Πλέον όταν έρχεται κάποιος στην Αττική θα βλέπει τον παράδεισο του Ελληνικού, κάτι που θα εκπροσωπεί τη σύγχρονη Ελλάδα. Είμαι πάρα πολύ περήφανος που εμείς ως Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, καταφέραμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και να πραγματοποιήσουμε ένα μεγάλο όνειρο όλων των Ελλήνων.
Για πάρα πολλά χρόνια, πολλοί άνθρωποι διαφόρων κυβερνήσεων είχαν υποσχεθεί ότι το έργο θα ξεκινήσει. Δεν ξεκινούσε όμως ποτέ.
Όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καταφέραμε να βάλουμε μπρος αυτό το έργο. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες μέρες του έργου και βλέπω ότι τα πράγματα πάνε πάρα πολύ καλά. Όλη η Ελλάδα προσμένει την επιτυχία του project.
Κατά τη διάρκεια των κατασκευών έχουμε υπολογίσει ότι θα έχουμε περίπου 10.000 νέες θέσεις εργασίας. Πολύ σημαντικό. Όταν το projectθα είναι έτοιμο, τότε η κοινότητα που θα δημιουργηθεί γύρω από το project θα δώσει άλλες 70.000 θέσεις εργασίας.
Όμως θα αλλάξει και η ζωή όλων των κατοίκων στην περιοχή και ίσως σε όλη την Αθήνα. Πολλοί πίστευαν ότι το project αυτό θα είναι μόνο για την ελίτ, για τους πλούσιους. Αλλά αυτό δεν ισχύει.
Το Ελληνικό θα έχει ένα πάρκο που θα είναι για όλους ανοιχτό. Θα έχει μία παραλία πάνω από 1 χιλιόμετρο σε μήκος που θα είναι ανοιχτή και ο καθένας θα μπορεί να πηγαίνει να κολυμπήσει. Θα έχει εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, τεχνολογικά κέντρα. Έχουμε και διάφορες καλές ιδέες που δεν θα τις ανακοινώσω τώρα. Θα τις κρατήσουμε για έκπληξη.
Όλα αυτά θα ωφελήσουν την κοινωνία με πολλούς τρόπους. Όσοι κάτοικοι είναι κοντά, δηλαδή οι όμοροι δήμοι του έργου θα ωφεληθούν πάρα πολύ γιατί η αξία των οικοπέδων τους θα ανέβει και έτσι θα δώσει ώθηση για μία νέα ανάπτυξη.
Το project αυτό είναι τόσο μεγάλο. Δεν είναι μόνο ένα κτηματομεσιτικό project. Δεν είναι μόνο ένα ακίνητο. Είναι σαν να φτιάχνουμε μία μικρή νέα πρωτεύουσα μέσα στην πρωτεύουσα, έχοντας τη δυνατότητα να κάνουμε μία καλή ρυμοτομία, έναν καλό προγραμματισμό.
Έτσι, λοιπόν, οι Αθηναίοι θα ωφεληθούν από αυτή τη νέα γειτονιά της Αθήνας, οι όμοροι δήμοι θα ωφεληθούν από την αύξηση της αξίας γης και η χώρα θα ωφεληθεί από τις χιλιάδες θέσεις εργασίας. Και βεβαίως το ποσό από την πώληση του έργου, περίπου 1 δισεκατομμύριο, θα το δώσουμε στους πολίτες.
Θα σας πω και θα σας εξηγήσω και πώς καταφέραμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα.
Όταν εκλεχθήκαμε, ήταν μπλοκαρισμένο το project. Οπότε αποφασίσαμε να το θέσουμε σε υψηλή προτεραιότητα και ο κύριος Μητσοτάκης έδωσε σε εμένα και στην ομάδα μου τη δυνατότητα να κάνουμε τον όλο συντονισμό και να μπορέσουμε να παρακάμψουμε τη γραφειοκρατία.
Δουλέψαμε πάρα πολύ σκληρά να βρούμε διεξόδους στα κωλύματα και πέρασε πολύς καιρός, αλλά τώρα είμαστε σε θέση να βάλουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για όλες τις μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Και πλέον έχουμε την εμπειρία από τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στο Ελληνικό.
Η βασική μας φιλοδοξία αυτή τη στιγμή είναι να προσπαθήσουμε να φέρουμε έναν επενδυτή που δεν θα μας χρειαστεί ποτέ. Όλα θα δουλεύουν αυτομάτως. Θα είναι όλα πολύ εύκολα για τις επενδύσεις.
Άρα, η εμπειρία που αποκομίσαμε από τη δουλειά που κάναμε στο project αυτό, το οποίο ήταν μεγάλης κλίμακας και είχε όλων των τύπων τις υπηρεσίες μέσα, την χρησιμοποιούμε στον νέο νόμο και θεωρώ ότι κάθε επενδυτής θα διευκολυνθεί στην επένδυσή του στο μέλλον.
Ως κυβέρνηση, σεβόμαστε τα χρήματα και τον χρόνο των ανθρώπων που θέλουν να επενδύσουν. Είμαστε εδώ για να διευκολύνουμε τη ζωή σας. Και θα βρούμε τρόπους να συνεργαστούμε και να λύσουμε τα όποια προβλήματα προκύψουν. Πάντα προκύπτουν προβλήματα αλλά με τον σωστό τρόπο και με τη σωστή στάση θα τα λύσουμε. Απόδειξη είναι το Ελληνικό.
Στην αρχή της θητείας μου, πολλοί δεν πίστευαν ότι θα γίνει. Και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έλεγαν: εντάξει, θα δούμε πάλι καθυστερήσεις και ολιγωρίες. Όμως, εδώ είμαστε. Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει.
Το Ελληνικό είναι ένα πολύ καλό γεγονός για την Ελλάδα. Ενώνει τρεις διαφορετικές ελληνικές κυβερνήσεις: Σαμαρά, Τσίπρα, Μητσοτάκη.
Το project αυτό ήταν όραμα του κυρίου Σαμαρά. Ήθελε να ξεκινήσει τους διαγωνισμούς, να κάνει συμβάσεις. Τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ενάντιος και πολέμησε το project. Όταν ο κύριος Τσίπρας έγινε Πρωθυπουργός, κατάλαβε ότι το project τελικά είναι καλό για τη χώρα. Οπότε, το υποστήριξε. Και τώρα, στο Κοινοβούλιο, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε την υλοποίησή του. Ήταν ενάντια σε πολλά άλλα, αλλά στο Ελληνικό ήταν υπέρ. Άρα λοιπόν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να βρει καλό έδαφος για να προχωρήσει.
Νομίζω ότι το μήνυμα για τους ξένους επενδυτές στη χώρα είναι πολύ καλό. Ακόμα κι αν υπάρχει αναταραχή, αμφιβολίες, αντίθετες φωνές, δεν έχει σημασία. Πάντα στο τέλος καταφέρνουμε και τους συμφιλιώνουμε όλους και βρίσκουμε τον τρόπο να παραδώσουμε το έργο. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να στείλω».
Τοποθέτηση του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο 25th Roundtable with the Government ofGreece του Economist με θέμα «RestartingBusiness after Covid»:
«Η covid-19 ήταν μία τρομακτική εμπειρία για όλους και για την Ελλάδα. Αλλά πιστεύω ότι μας έδωσε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε κάποια σημαντικά πράγματα στη ζωή μας που τα επανεπινοήσαμε κατά τη διάρκεια της κρίσης και θα μας είναι χρήσιμα στο μέλλον.
Πρώτον, επιτάχυνε πολλά πράγματα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Βοήθησε τη χώρα να κατανοήσει ότι το να έχουμε μία οικονομία που δουλεύει είναι σημαντικό για όλους.
Είμαι υπερήφανος ως Υπουργός αυτής της κυβέρνησης για το ότι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας επί covid ήταν καλύτερες από αυτές που αναμέναμε.
Στην αρχή της κρίσης επειδή η τουριστική βιομηχανία είναι τόσο σημαντική για την Ελλάδα και ξέρουμε όλοι ότι επλήγη ο τουρισμός εξαιτίας της πανδημίας, οι πρώτες προβλέψεις για το 2020 ήταν ότι η Ελλάδα θα έχει μία πολύ βαθιά ύφεση.
Στο τέλος η ύφεση ήταν πολύ μικρότερη απ’ αυτήνπου περίμεναν αρκετοί. Νομίζω ότι αυτό είναι επιτυχία όλου του ελληνικού λαού που βρήκε τρόπο να δουλέψει κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
Και τώρα, τα πρώτα στοιχεία που έχουμε για το 2021 είναι πολύ αισιόδοξα για το μέλλον. Το πρώτο τρίμηνο του 2021 είχαμε αύξηση των επενδύσεων 8,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020 και 3% αύξηση συγκριτικά με το τέταρτο τρίμηνο του 2020, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 0,2% από τρίμηνο σε τρίμηνο.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει διεθνές και εγχώριο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Αυτό το αισθάνονται όλοι. Όπου και αν βρεθείς στη χώρα όλοι κάνουν σχέδια επενδύσεων. Άνθρωποι που έρχονται από το εξωτερικό και Έλληνες του εξωτερικού σχεδιάζουν να έρθουν στην Ελλάδα. Νέες εταιρίες έρχονται. Η Microsoft ήρθε. Άλλες εταιρείες του εξωτερικού ήρθαν. Η Amazonέρχεται.
Και μπορώ να πω πραγματικά ότι στο Υπουργείομου και στην Κυβέρνηση είμαστε όλοι πολύ αισιόδοξοι για αυτό που θα συμβεί στις επενδύσεις τα επόμενα χρόνια.
Υπό αυτή την έννοια πιστεύω ότι η απόφαση του Πρωθυπουργού να ψηφιοποιήσει τον ενεργειακό τομέα έπαιξε σημαντικό ρόλο γιατί άνοιξε καινούργιες ευκαιρίες στις ανανεώσιμες πηγές της χώρας.
Άρα, δεν είναι μόνο ο τουρισμός, είναι και άλλοι τομείς οι οποίοι φαίνεται να έχουν ευοίωνες προοπτικές, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα logistics.
Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Κυβέρνησης επίσης πηγαίνει πολύ καλά. Πριν από δύο ημέρες ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για το Σκαραμαγκά με πολύ μεγαλύτερο τίμημα από αυτό που αναμενόταν.
Αλλά πέρα των χρημάτων, είναι σημαντικό ότι ο άνθρωπος που αγόρασε το Σκαραμαγκά είναι ένας «αξιόπιστος άπιστος», ο κύριος Προκοπίου, με όραμα αναδιάρθρωσης της ναυπηγικής βιομηχανίας και έχει κάνει παρόμοιες επενδύσεις στον τομέα οι οποίες είναι ήδη αποδοτικές. Οπότε τώρα έρχεται ο Σκαραμαγκάς σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Οι εξαγωγές έχουν πάρει την ανιούσα. Η μεταποιητική μας βιομηχανία βελτιώνεται. Άρα, η αίσθηση είναι ότι το μέλλον θα είναι καλό.
Η ευθύνη που έχουμε όλοι είναι να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους που έχουμε στην διάθεση μας, ιδιαίτερα του Ταμείου Ανάκαμψης και του καινούργιου ΕΣΠΑ που είναι πάνω από 70 δις ευρώ και με αυτό τον τρόπο να δώσουμε ώθηση στις μεταρρυθμίσεις σε κάθε επίπεδο και πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί.
Έχουμε ένα πολύ δυναμικό πρόγραμμα στις ιδιωτικοποιήσεις. Η μόνη ιδιωτικοποίηση που είχε παγώσει λόγω της πανδημίας ήταν η πώληση του 30% του διεθνούς αεροδρομίου της Αθήνας. Δεν ήταν μία καλή χρονική περίοδος για τέτοιου είδους ιδιωτικοποιήσεις τότε.
Τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας προχωρούν, ο Σκαραμαγκάς και άλλες ιδιωτικοποιήσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Έχουμε προσδοκίες να πετύχουμε πολλά περισσότερα. Θέλουμε να ιδιωτικοποιήσουμε όσα περισσότερα μπορούμε.
Πιστεύουμε στην ιδιωτική οικονομία και καλωσορίζουμε τους επενδυτές. Θεωρούμε ότι είναι σύμμαχοί μας, εταίροι μας και θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί τους.
Όσον αφορά για τις άλλες μεταρρυθμίσεις που αναφέρατε, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Αναζητούμε σε κάθε Υπουργείο ποια είναι τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν και προσπαθούμε να τα βελτιώνουμε, σε νομοθετικό ή οποιοδήποτε άλλο επίπεδο.
Έχουμε ήδη κάνει πρόοδο κι αυτό αποτυπώνεται και σε μια σειρά από δείκτες τα τελευταία δύο χρόνια. Η μεγάλη πρόκληση είναι το δικαστικό μας σύστημα. Τους επόμενους μήνες θα έχουμε περισσότερες από 26 ρυθμίσεις για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες απονομής της δικαιοσύνης.
Και ο τρόπος που καταγράφουμε τα ακίνητα πλέον γίνεται με πολύ πιο γρήγορο τρόπο από τότε που προωθήσαμε την ψηφιοποίηση.
Στην αγορά εργασίας προσπαθήσαμε να αλλάξουμε πράγματα ώστε να είναι πιο ευέλικτη και να δώσουμε την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με περισσότερη ευελιξία καιδιαφάνεια.
Θέλουμε όλοι να μας βλέπουν ως εταίρους και όχι ως αντιπάλους. Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, όλοι στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις και χαίρομαι για αυτό.
Σχετικά μ’ αυτά που είπε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, πιστεύω ότι το τραπεζικό σύστημα είναι πολύ καλύτερο από πριν. Είναι βιώσιμες οι τράπεζές μας.
Και μέσα στην πανδημία, με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα προσπαθήσαμε και κατορθώσαμε να δώσουμε ρευστότητα στην αγορά πάνω από 9 δισεκατομμύρια –δεν είναι λίγα χρήματα αν το σκεφτείτε. Και πιστεύω ότι παίξαμε καταλυτικό ρόλο για να αντέξει η οικονομία υπό συνθήκες πανδημίας γιατί για εμάς η επιβίωση των εταιρειών ήταν κεντρική προτεραιότητα.
Είδαμε επίσης ότι η ανεργία δεν εξερράγη στην Ελλάδα μέσα στην πανδημία, κάτι που φοβόμασταν στην αρχή της πανδημίας. Και μάλιστα έχει μειωθεί λίγο από ό,τι πριν την πανδημία.
Νομίζω ότι τα πράγματα λειτουργούν καλά.
Δεν θέλουμε ένα νέο κύκλο κόκκινων δανείων στην Ελλάδα. Στην αρχή της πανδημίας τι αποφασίσαμε; Αποφασίσαμε αν θα δίναμε τη δυνατότητα στις τράπεζες να δώσουν δάνεια σε αξιόπιστες, φερέγγυες εταιρίες. Δεν θέλαμε να υπονομεύσουμε τα κριτήρια. Ήμασταν πάρα πολύ προσεκτικοί και τα δάνεια δόθηκαν σε επιχειρήσεις που ξέραμε ότι μπορούσαν να τα αποπληρώσουν.
Τα πρώτα 10.000 δάνεια που δόθηκαν πήγαν σε τέτοιου είδους δανειολήπτες μ’ αυτά τα χαρακτηριστικά. Μετά από ένα χρόνο τα δάνεια αυτά που δώσαμε, έχουν αποπληρωθεί, ακριβώς όπως είχαν υποσχεθεί τότε. Άρα, είχαμε δίκιο.
Και ακόμα πιο σημαντικό, το 97% των εταιρειών που δανείστηκαν αυτά τα χρήματα, δεν μείωσαν τις θέσεις εργασίας ούτε κατά μία αλλά τις διατήρησαν και κάποιες τις αύξησαν.
Ούτως ή άλλως, τους τέσσερις πρώτους μήνες δεν είχαν τη δυνατότητα εκ του νόμου να κάνουν κάποια απόλυση αλλά αυτές οι εταιρείες διατήρησαν τους υπαλλήλους ένα ολόκληρο χρόνο.
Ακριβώς, λοιπόν, γι’ αυτό το λόγο, επειδή θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα έχουμε ένα δεύτερο γύρο κόκκινων δανείων, επειδή δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε αυτό που ζήσαμε τα τελευταία δέκα χρόνια, είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Και στην αρχή της πανδημίας και τώρα, προχωράμε σε ένα σταθερό έδαφος στην τραπεζική. Και αυτό θα είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Έτσι, έχουμε τη μείωση των κόκκινων δανείων. Ακόμα και εκείνων που «έτρεχαν» άσχημα στην πανδημία.
Άρα, λοιπόν, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες δεν υπάρχει φερεγγυότητα θα δούμε τι θα γίνει. Αν όμως οι προβλέψεις ανάπτυξης επιτευχθούν, είμαι πολύ αισιόδοξος.
Έστω ότι καταφέρνουμε να τις εκπληρώσουμε τις προσδοκίες για ανάπτυξη 4,3% το 2021 και 6% το 2022, όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, τότε θα έχουμε μία πραγματική οικονομία η οποία θα δώσει τη λύση.
Άρα, λοιπόν, το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη. Εάν καταφέρουμε να προχωρήσουμε προς την ανάπτυξη όλα θα πάνε καλά.
Δεν θέλω να ακουστώ αλαζονικός σε αυτό που θα πω αλλά θα σας πω την αλήθεια για το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα τώρα.
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη Πρωθυπουργό και τη Νέα Δημοκρατία Κυβέρνηση έχουμε τεράστια στήριξη από τον κόσμο. Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον. Όχι μόνο έχουμε μεγάλη διαφορά από την αντιπολίτευση αλλά έχουμε μεγαλύτερη διαφορά από την αντιπολίτευση από αυτή που είχαμε όταν κερδίσαμε τις εκλογές. Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό.
Καταφέραμε να κάνουμε κάτι που καμία άλλη Κυβέρνηση δεν έχει κάνει στην μεταπολίτευση. Πάντα στο μέσο της θητείας της μία Κυβέρνηση κάνει «κοιλιά» και η αντιπολίτευση την πλησιάζει. Τώρα τι έχουμε; Το αντίθετο. Δηλαδή το ποσοστό της απόστασής μας από την αντιπολίτευση μεγαλώνει στο μέσο της θητείας μας.
Θέλω να πω με αυτό ότι είναι πολύ καλά τα μέτρα που παίρνει η Κυβέρνηση και το βλέπουν όλοι αυτό.
Κάθε είδους εκλογές που υπάρχουν στην χώρα, τοπικές, εθνικές, βουλευτικές, συντεχνιακές, παντού, δείχνουν αυτό το ίδιο πράγμα. Δεν πιστεύω, λοιπόν, ότι θα έχουμε δυσκολίες να υλοποιήσουμε οποιαδήποτε ατζέντα αποφασίσουμε.
Πάντως, παρ’ όλο που έχουμε αυτή την πολιτική δύναμη και εγώ προσωπικά και όλοι οι πολιτικοί συνεχίζουμε μαχητικά μέσα στο Κοινοβούλιο για να βρίσκουμε πάντα ένα κοινό τόπο με όλους και να καλύπτουμε τις ανάγκες όλων.
Θέλουμε η νομοθεσία να ψηφίζεται από όλους, οι νόμοι να ψηφίζονται από όλους με πλειοψηφία γιατί θέλουμε να είναι καλή η νομοθεσία για τους ανθρώπους.
Η Ελλάδα, όπως είπα και πριν, έχει πολλές δυνατότητες και μπορούμε να επενδύσουμε πολλά χρήματα. Ακόμα και στις κατασκευές μπορούμε να αυξήσουμε τον ρυθμό.
Ένα από τα πρώτα νομοθετήματα της κυβέρνησης μας ήταν το πλαίσιο διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, ώστε όσοι ήθελαν να έρθουν και να μπορέσουν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση πάρα πολύ γρήγορα. Και είδαμε πραγματικά ότι μέσα σε ένα εξάμηνο ήδη, πολλοί ήρθαν πράγματι στην Ελλάδα για να ξεκινήσουν εταιρείες.
Η πανδημία μας βοήθησε σε αυτό. Γιατί πολλοί άνθρωποι έχουν καταλάβει ότι μπορούν να δουλέψουν από μακριά. Αλλού η έδρα και αλλού η επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Αυτή είναι η καινούργια τάση στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Ο καθένας μπορεί να πάει όπου θέλει και να δουλέψει από όπου θέλει. Και νομίζω ότι αυτό θα γίνει.
Όσα ειπώθηκαν πριν, είναι μόνο η αρχή. Πολλά θα ακολουθήσουν και είμαστε εδώ για να προωθήσουμε αυτή την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει αυτούς τους τελευταίους έξι μήνες.
Άρα νομίζω ότι οι προοπτικές στην Ελλάδα είναι πολύ καλές».
-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις