Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη στο συνέδριο του Economist

Ο τίτλος του συνεδρίου που αναφέρεται στην κοινωνική αλληλεγγύη, νομίζω ότι συνδέεται άμεσα με τη διαχείριση της πανδημίας.

Γιατί η κοινωνική αλληλεγγύη έχει να κάνει με πολιτικές που αφορούν τον άνθρωπο και στη διαχείριση της πανδημίας, αυτό ακριβώς κάναμε.

Δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και ήταν πρόταγμά μας η άνευ όρων προστασία της Δημόσιας Υγείας χωρίς να υποχωρήσουμε ούτε χιλιοστό από τη στρατηγική μας αυτή. Αυτή η στρατηγική είναι που έφερε τα αποτελέσματα τα οποία βλέπουμε σήμερα.

Και πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η διαχείριση της πανδημίας είναι ένας μαραθώνιος και δεν πρέπει με μία φωτογραφία της στιγμής να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα, δηλαδή την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας. Η Ελλάδα τα κατάφερε. Είδαμε και μεγαλύτερα, πιο πλούσια κράτη, πιο οργανωμένα να καταρρέουν ενώ η Ελλάδα άντεξε.

Λογικό είναι να υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες ή κριτική στη Βουλή και στο δημόσιο διάλογο αλλά εφόσον ακολουθήσουμε το δρόμο της τεκμηρίωσης νομίζω ότι θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε.

Και αυτό έγινε και στη διαχείριση της πανδημίας. Καταφέραμε να πλαισιώσουμε την επιστημονική γνώση με ορθολογικό σχεδιασμό και βεβαίως με διαρκή επισκόπηση των δεδομένων που είχαμε στη διάθεσή μας.

Επιτρέψτε μου να πω δύο πολύ σημαντικά πράγματα που έρχονται ως εμπειρία από τη διαχείριση της πανδημίας. Μας έδωσε τη δυνατότητα να καταρρίψουμε το μύθο του λεγόμενου πολιτικού κόστους.

Η κυβέρνηση πήρε σκληρές αποφάσεις και βλέπουμε ότι ακόμα και σήμερα, δύο χρόνια ακριβώς μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, και 17 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού.

Ο Πρωθυπουργός πήρε σκληρές αποφάσεις. Ο Σωτήρης Τσιόδρας με τον Νίκο Χαρδαλιά στις συνεντεύξεις που δίναμε ανακοίνωναν θανάτους και σκληρά μέτρα και ο κόσμος πειθάρχησε στις αποφάσεις αυτές και είχαμε αυτά τα αποτελέσματα. Όλοι μαζί τα καταφέραμε.

Επίσης, δεν κρύψαμε ποτέ την αλήθεια, δεν κρύψαμε ούτε ένα στοιχείο. Και αυτό είναι ένα ακόμα όπλο που μας έδωσε τη δυνατότητα να αποτυπώσουμε και να δώσουμε στον κόσμο την ακριβή εικόνα και να μπορέσουμε να έχουμε αυτή τη σωστή διαχείριση.

Δημιουργήσαμε πραγματικά μία παρακαταθήκη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Είδαμε άλματα να γίνονται, ειδικά σε ό,τι αφορά τη ψηφιακή υγεία.

Πράγματα τα οποία τα είχαμε σχεδιάσεινα τα κάνουμε κατάτη διάρκεια της τετραετίας, τα υλοποιήσαμε συντομότερα.

Και εισαγάγαμε υπηρεσίες στο σύστημα οι οποίες θα μείνουνε, όπως για παράδειγμα η εξυπηρέτηση συμπολιτών μας οι οποίοι δεν μπορούνε να πάνε να πάρουνε τα φάρμακά τους από κάποιο φαρμακείο ή κάποιο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.

Δημιουργήσαμε νέες κλίνες Εντατικής Θεραπείας. Αυτό είναι μία τεράστια παρακαταθήκη. Ήμασταν από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη και πανηγυρίζαμε στο παρελθόν ότι είχαμε, αυτό έχει ειπωθεί στη Βουλή για αυτό το λέω, από τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, ότι είχαμε τις λιγότερες κλειστές κλίνες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Και όποια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ανοίγαμε ή οποιαδήποτε άλλη δομή στο Σύστημα Υγείας, όπως για παράδειγμα το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου που εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός χθες, είναι στελεχωμένη και λειτουργεί.

Με σχέδιο και προγραμματισμό, φέραμε αποτελέσματα. Ενισχύσαμε το Σύστημα Υγείας τόσο σε ανθρώπινους πόρους όσο και σε οικονομικούς. Έχουμε ξεπεράσει τα 800.000.000 ευρώ σε δαπάνες για τον κορονοϊό και υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους τα ποσά για τη διαχείριση της πανδημίας θα ξεπεράσουν το 1,250 δισεκατομμύρια ευρώ.

Διασφαλίσαμε την πρόσβαση σε οποιαδήποτε θεραπεία είχε ανάγκη ο κάθε πολίτης και προέβλεπαν τα πρωτόκολλα. Και μέσω της συμμετοχής μας στις κοινές ευρωπαϊκές προμήθειες όπως είναι τα εμβόλια, η ρεμντεσιβίρη και τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Μας δόθηκε η δυνατότητα επίσης να συνεργαστούμεμε τον ιδιωτικό τομέασπάζοντας ταμπού του παρελθόντος, να συνεργαστούμε και τελικά να πούμε ότι η χώρα έχει ένα ενιαίοΣύστημα Υγείας όπου ο κρατικός τομέας μαζί με τον ιδιωτικό τομέα και τις δομές υγείας των ενόπλων δυνάμεων, όλοι μαζί, ως μια Υγειονομική Περιφέρεια συνεργάστηκαν για να έχουμε τα σημερινά αποτελέσματα.

Είδαμε αξιέπαινες προσπάθειες από ελληνικές επιχειρήσεις. Η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία παρήγαγε φάρμακα τα οποία εξήγαγε σε χώρες του εξωτερικού στη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό δεν το γνωρίζουν πολλοί. Η μικρή Ελλάδα στήριξε με φάρμακα χώρες οι οποίες είχαν ανάγκη και ελλείψεις στην διάρκεια της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά τους διαγνωστικούς ελέγχους, πάλι ήμασταν πρωτοπόροι. Αναφέρομαι κυρίως στα self tests που ήμασταν από τις πρώτες χώρες που χρησιμοποιήσαμε αυτό το εργαλείο που μας έδωσε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Το 38% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων το μήνα Μάιο ήταν από το εργαλείο των self test που είχαμε. Και για το λόγο αυτό συνεχίζουμε το πρόγραμμα και τους επόμενους μήνες.

Σε ότι αφορά στα εμβόλια, είναι πολύ σημαντικό καταρχάς ότι η Ευρώπη επέδειξε πραγματικά αλληλεγγύη. Και ήταν και επιτυχία για τη χώρα μας που συμμετείχαμε στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια.

Η Ευρώπη διαπραγματεύτηκε για το σύνολο των κρατών- μελών και διασφάλισε την ισότιμη πρόσβαση όλων των κρατών μελών στα εμβόλια, είτε πρόκειται για μία πλούσια χώρα, είτε για μία φτωχή.

Φανταστείτε να πήγαινε κάθε χώρα μόνη της να διαπραγματευτεί εμβόλια. Φανταστείτε τη μικρή Ελλάδα να πηγαίνει σε ένα κολοσσό όπως είναι η Pfizer, όπως είναι η Moderna, όπως είναι οι υπόλοιπες εταιρείες και να διαπραγματεύεται εμβόλια μαζί με τη Γερμανία και τη Γαλλία και την Ιταλία και τις άλλες χώρες.

Άρα είναι μία τεράστια επιτυχία της Ευρώπης και είναι πολύ σημαντικό ότι ήδη η Ευρώπη έχει προχωρήσει και στις συμφωνίες για το 2022 και η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτές τις συμφωνίες για να έχουμε εμβόλια και την επόμενη χρονιά γιατί δεν ξέρουμε ακόμα τα δεδομένα πώς είναι και πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού εξελίσσεται πάρα πολύ καλά. Η Ελλάδα είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πολλές φορές είναι ακόμα και πιο ψηλά.

Το λέω αυτό γιατί είμαστε η 7η χώρα στην Ευρώπη στον αριθμό των πλήρως εμβολιασμένων. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Το πρόγραμμα στέφεται από μεγάλη επιτυχία.

Αλλά έχουμε δρόμο ακόμα και ενώ λέγαμε στην αρχή ότι το 70% τείχος ανοσίας θα μας έδινε τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε την κρίση αυτή, βλέπουμε τώρα ότι και λόγω των μεταλλάξεων χρειαζόμαστε ένα μεγαλύτερο τείχος ανοσίας να χτίσουμε και για αυτό το λόγο πρέπει να πείσουμε και τον τελευταίο συμπολίτη μας να εμβολιαστεί.

Η χώρα μας έχει διασφαλίσει εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού και είναι πολύ σημαντικό αυτό.

Το εμβόλιο καταρχάς αποτελεί την μεγαλύτερη παρέμβαση στον τομέα της δημόσιας υγεία. Οι εμβολιασμοί παράγουν ένα δημόσιο αγαθό. Τη συλλογική ανοσία που πρέπει να χτίσουμε.

Κάτι σημαντικό. Τα εμβόλια διαφέρουν από τα φάρμακα γιατί το εμβόλιο υπερβαίνει το ατομικό επίπεδο και έχει θετικές επιπτώσεις, έχει επίδραση στο κοινωνικό σύνολο.

Παράγει εξωτερικότητες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μειώνει καταρχάς τις κοινωνικές ανισότητες διότι έχει πρόσβαση όλος ο πληθυσμός ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης. Διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή, διασφαλίζει την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, βελτιώνει την παραγωγικότητα.

Πρέπει να πείσουμε και τον τελευταίο συμπολίτη μας να εμβολιαστεί. Τα εμβόλια μαζί με την τήρηση των μέτρων είναι τα δύο μεγαλύτερα όπλα που έχουμε προκειμένου να ξεπεράσουμε την κρίση αυτή οριστικά.

Και επειδή μιλάμε για εμβόλια και είναι ένα θέμα των ημερών. Η συζήτηση για παραγωγή εμβολίων στη χώρα.

Τα εμβόλια δεν παράγονται με μαγικό τρόπο, ούτε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ούτε πατάς ένα κουμπί και παράγονται, όπως τα χάπια. Τα εμβόλια κατ’ αρχάς απαιτούν προετοιμασία, μεταφορά τεχνογνωσίας και βεβαίως παραχώρηση πατέντας και φοβάμαι ότι μπερδεύουμε στη χώρα τις πατέντες με την παραγωγή των εμβολίων.

Βεβαίως και στηρίζουμε προσπάθειες προκειμένου να έρθει η παραγωγή εμβολίων στη χώρα. Αυτό δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Και σήμερα να είχαμε ένα εργοστάσιο, δεν θα είχαμε αύριο εμβόλια.

Ούτε μία χώρα από μόνη της μπορεί να πει ναι, βάζω ως στρατηγικό στόχο στην Υγεία να παράξω εμβόλια. Διότι τα εμβόλια δεν τα παράγεις για τη χώρα, τα παράγεις για πολλές αγορές.

Ολοκληρώνω με μερικά λόγια για την επόμενη μέρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Νομίζω ότι η πανδημία μας έδωσε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε τα αδύναμα σημεία αλλά και τα δυνατά. Έχει δυνατά σημεία το Σύστημα Υγείας και έχει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που στήριξε την πανδημία. Ήρθε η ώρα επιτέλους να το αλλάξουμε.

Κρατώντας τις βασικές αρχές ίδιες, που είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας και ο δημόσιος χαρακτήρας του.

Είναι κάτι που το υποστηρίζουμε ακράδαντα και ως κυβέρνηση και είναι εντελώς διαφορετικό από τις συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα που υποστηρίζουμε. Οι ΣΔΙΤ είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο. Δεν είναι ιδιωτικοποίηση του τομέα της υγείας. Ούτε είναι ιδιωτικοποίηση όταν ο ιδιωτικός τομέας έρχεται και συμπληρώνει το δημόσιο τομέα, όπως έκανε και τώρα στη διαχείριση της πανδημίας.

Αναφερόμαστε σε ένα σύστημα το οποίο θα χαρακτηρίζεται από συντονισμό συνέχεια, διαλειτουργικότητα και διασύνδεση.

Οι αλλαγές λοιπόν είναι μονόδρομος.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα η φροντίδα της υγείας ξεκινούσε από την πόρτα του νοσοκομείου και τελείωνε στην έξοδο του νοσοκομείου.

Έχουμε επίσης στη διάθεσή μας ένα εργαλείο το οποίο νομοθετήσαμε πέρσι, που είναι ο Οργανισμός Διασφάλισης Ποιότητας Υπηρεσίας Υγείας. Έλειπε από τη χώρα κάτι τέτοιο. Εξορθολογίζουμε τις προμήθειες στο χώρο της Υγείας με ένα νομοσχέδιο το οποίο βγαίνει τις επόμενες ημέρες στη διαβούλευση.

Ανασχεδιάζουμε τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, τον χάρτη της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας όπου διασυνδέουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών με το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας.

Αλλάζουμε το μοντέλο χρηματοδότησης και χρησιμοποιούμε το μεγάλο εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας, που είναι το RRF, το Ταμείο Ανάκαμψης, με συγκεκριμένες προτάσεις που ξεπερνούν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ και μάλιστα με άλλα εργαλεία μπορούμε να μοχλεύσουμε πόρους και να έχουμε ακόμα περισσότερα χρήματα στον τομέα της υγείας που έχει να κάνει τόσο με αναβάθμιση υποδομών όσο και με την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών.

Σε ότι αφορά τις ψηφιακές υπηρεσίες δίνουμε προτεραιότητα στη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών. Επιπλέον προχωράμε στην υλοποίηση εμβληματικών υποδομών όπως είναι το Κέντρο Γονιδιακών Θεραπειών στη Θεσσαλονίκη και το Κέντρο Ακτινοθεραπείας στην Αθήνα στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

Και βεβαίως μεγάλο κομμάτι αφορά τη Δημόσια Υγεία. Όπου υλοποιούμε το μοντέλο της Νέας Δημόσιας Υγείας όπου η Δημόσια Υγεία συναντάται με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, πώς θα το κάνουμε και θα το κάνουμε.

-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο:

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ