Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για την σπουδαία σημασία των self-tests:

Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά selftest, μέχρι σήμερα περισσότερες από 18.000.000 συσκευές έχουν διατεθεί σε περίπου 3.900.000 πολίτες. Σχεδόν 12.200.000 δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι εχθές το βράδυ ήταν 25.179. Να σημειωθεί ότι εντός του Μαΐου περίπου το 50% όλων των διαγνώσεων στη χώρα μας αφορούσαν επιβεβαιωτικό έλεγχο selftest.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμπολίτες μας που στήριξαν αυτό το μαζικό εγχείρημα. Η συμμετοχή τους στο selftest ήταν και είναι ένα από τα ισχυρότερα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα μας στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Συνολικά, λοιπόν, βλέπουμε μία σταθερή αποκλιμάκωση της επιδημίας στη χώρα μας. Εύλογο είναι το ερώτημα για το πότε θα επανέλθει η πλήρης κανονικότητα. Αν και ακόμα δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε θα είμαστε σίγουροι για την πλήρη επάνοδο στην κανονικότητα, γνωρίζουμε δύο βασικά στοιχεία.

Πρώτον, είναι σίγουρο ότι ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με την επιδημία. Δεν είμαστε ακόμα σε σημείο που μπορούμε να επανέλθουμε σε πλήρη κανονικότητα των δραστηριοτήτων μας.

Και ναι, ο καιρός βοηθάει και μειώνει σε ένα ποσοστό 20% τη μετάδοση του ιού, καθώς μπορούμε πλέον να συναντιόμαστε σε ανοιχτούς χώρους. Αλλά ο καιρός δεν είναι αρκετός και χρειαζόμαστε ακόμα να εμβολιαστεί αρκετός κόσμος. Για μερικούς μήνες ακόμα θα πρέπει να φοράμε τις μάσκες, να κάνουμε selftest, να προσέχουμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής.

Το δεύτερο βασικό στοιχείο είναι ότι αν δεν επιτύχουμε ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη στον πληθυσμό, η όποια κανονικότητα θα είναι επισφαλής.

Το ραντεβού μας με την επόμενη μέρα περνάει μέσα από τον εμβολιασμό λοιπόν. Η ανοσία θέλει χρόνο να χτιστεί, αρκετές ημέρες μετά από τη συμπλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος.

Για αυτό δεν πρέπει να καθυστερήσουμε για κανέναν λόγο τη συμμετοχή μας στον εμβολιασμό. Το καλοκαίρι μάς προσφέρεται η ευκαιρία αυτή. Να εμβολιαστούμε και να είμαστε έτοιμοι για το χειμώνα όταν η μετάδοση του ιού θα είναι πιο δυναμική.

Διαβάστε τα πάντα για το Self-Testing εδώ

-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο:

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ