Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος ενημερώθηκαν από την Πρόεδρο του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Καθηγήτρια Δάφνη Καϊτελίδου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Βασίλη Μπαλάνη, σχετικά με τις τρέχουσες παρεμβάσεις του ΟΔΙΠΥ στο χώρο των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ..

Η ενημέρωση αφορούσε τις τελευταίες επισκέψεις σε Νοσοκομεία της Περιφέρειας του ειδικού κλιμακίου εμπειρογνωμόνων που συνέστησε ο ΟΔΙΠΥ, με σκοπό τη μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των ασθενών, καθώς και την ενδυνάμωση των επαγγελματιών υγείας. Τα συμπεράσματα των επισκέψεων, αλλά και οι παρεμβάσεις που προτάθηκαν, είχαν ως άμεσο στόχο την ασφάλεια των ασθενών και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της πρόληψης και του ελέγχου των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής.

Η διοίκηση του ΟΔΙΠΥ παρουσίασε την σημαντική πρόοδο του 5-ετούς Προγράμματος Πρόληψης και Ελέγχου των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων που υλοποιεί ο ΟΔΙΠΥ μέσω του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων CLEO, με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, σε 12 Νοσοκομεία της χώρας.

Πρόκειται για καινοτόμο, συντονισμένη προσπάθεια στον τομέα της πρόληψης και ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Το εγχείρημα αυτό καταδεικνύει την προσήλωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στον αγώνα για την καταπολέμηση της Μικροβιακής Αντοχής και τον περιορισμό των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, που επί χρόνια αποτελεί μείζον θέμα, τόσο για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας όσο και για την ασφάλεια των ασθενών στα ελληνικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα.

Με αφορμή τις συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται για τον έλεγχο των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, το Υπουργείο Υγείας προωθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, διάταξη νόμου με την οποία συστήνεται στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. Διεύθυνση Κλινικής Διακυβέρνησης, η οποία υπάγεται απευθείας στον Διοικητή του Νοσοκομείου και αποτελείται από τα τμήματα:

  1. Ελέγχου Ποιότητας και Κλινικού Ελέγχου
  2. Έρευνας και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης
  3. Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων και
  4. Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας.

-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο:

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ