Από σήμερα ισχύει η μη χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αποκλειστικά όμως και μόνο εκεί όπου δεν παρατηρείται συγχρωτισμός.

Διατηρείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και στους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Διαβάστε παρακάτω τι θα ισχύει από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου.

Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ:

Καθώς βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα και αυξάνει η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, η ζωή μας επιστρέφει στην κανονικότητα και ιδιαίτερα απελευθερώνονται δραστηριότητες που δεν αφήνουν επιδημιολογικό αποτύπωμα. Δηλαδή, δεν επιβαρύνουν τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Παράλληλα, με την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος ξεκίνησαν και οι εισηγήσεις μας αναφορά με την διαφοροποίηση των πλήρως εμβολιασμένων συνανθρώπων μας.

Έτσι, για παράδειγμα σήμερα αποδεχθήκαμε την εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζόμενων από την υποχρέωση του εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συζήτησε σήμερα επί μακρόν την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Οι υψηλές θερμοκρασίες αυτών των τελευταίων ημερών σε όλη την χώρα, σαφώς δυσκολεύει την χρήση μάσκας. Η Επιτροπή μας εξέτασε τα επιδημιολογική δεδομένα της επικράτειας, το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, ενώ συνυπολόγισε και την κυκλοφορία των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, στα οποία θα αναφερθεί στην συνέχεια ο Καθηγητής κύριος Μαγιορκίνης.

Η Επιτροπή μας εισηγήθηκε την διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και στους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Συνεπώς εισηγούμαστε την μη χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αποκλειστικά και μόνο εκεί όπου δεν παρατηρείται συγχρωτισμός.

Η Επιτροπή μας πιστεύει ότι η χρήση της μάσκας αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο ατομικής προστασίας μας έναντι του κορονοϊού. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δοθεί το μήνυμα ότι πετάμε τις μάσκες. Η κοινή λογική και η εμπειρία τόσων μηνών, μας έχει δείξει πότε και πού μπορούμε να βγάλουμε την μάσκα με ασφάλεια, αλλά και σε ποιες συνθήκες η χρήσης της μάσκας παραμένει απαραίτητη.

Συμπερασματικά, λοιπόν, η επιδημιολογική εικόνα συνολικά είναι πολύ ικανοποιητική. Προχωράμε κάνοντας σχέδια για το καλοκαίρι, συμμετέχοντας σε περισσότερες δραστηριότητες, με στόχο να ξεκουραστούμε από αυτόν τον δύσκολο χειμώνα που όλοι βιώσαμε.

Όσο, όμως, ακόμα ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας και η πανδημία δεν έχει τελειώσει δεν μπορούμε να ξενοιάσουμε. Ο κατά το δυνατόν άμεσος εμβολιασμός όλων των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας επείγει και θα συμβάλλει όχι μόνο στην ατομική προστασία του καθενός μας, αλλά και στη δημιουργία της απαραίτητης ασπίδας προστασίας έναντι της διασποράς του ιού και των επικίνδυνων μεταλλαγμένων στελεχών.

Είναι σαφές ότι όσο κυκλοφορεί ο ιός, αυξάνονται οι πιθανότητες δημιουργίας νέων μεταλλάξεων. Στόχος, λοιπόν, όλων μας, είναι να αποφύγουμε να νοσήσουμε προσερχόμενοι για εμβολιασμό και τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καλησπέρα σας και από την Πολιτική Προστασία. Η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας εξακολουθεί να βελτιώνεται, όπως δείχνουν και οι σχετικοί, δείκτες ενώ και ο εμβολιασμός προχωρά. Γεγονός που δημιουργεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσουμε στην περαιτέρω άρση πρόσθετων περιοριστικών μέτρων.

Σε συνέχεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξής:

Αναφορικά με το αίτημα για την αναστολή υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν σημειώνεται συνάθροιση ή συγχρωτισμός, τα μέλη της Επιτροπής, όπως ανέφεραν οι Καθηγητές μας, ομόφωνα εισηγήθηκαν θετικά και η Κυβέρνηση αποφάσισε τα εξής:

Τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις και τη δυνατότητα κυκλοφορίας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα, εφόσον δεν υπάρχουν συγχρωτισμοί και συνωστισμοί.

Το παραπάνω μέτρο ισχύει από αύριο στις 05:00 το πρωί. (Πέμπτη 25/6/2021)

Τα ακόλουθα μέτρα που θα σας ανακοινώσω θα ξεκινήσουν να ισχύουν από την Δευτέρα 28 Ιουνίου στις 05:00 το πρωί.

Τι θα ισχύει από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου:

  • Η άρση του μέτρου του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας, του curfew.
  • Η εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας self-test σε χώρους εργασίας, αλλά και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και της δεύτερης δόσης, εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων.
  • Επίσης αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση, με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι, από 6 άτομα που ισχύει σήμερα.
  • Σχετικά με την λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, επιβεβαιώνεται ότι το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Σχετικά με την λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ, ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της Επιτροπής μετά από διαλογική συζήτηση εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:

Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, στην Β κατηγορία, δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.

Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, Α κατηγορία, δύνανται επίσης να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με το κοινό.

Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους σε κατάλληλες θέσεις, αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.

Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων ισχύουν για το λιανεμπόριο. Ένα άτομο ανά 16 τετραγωνικά για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτικά μάσκας, ακόμα και σε εξωτερικό χώρο, εφόσον παρατηρούνται ουρές.

-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο:

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ