Συναντήσεις με τοπικούς φορείς και αυτοψίες στα, εν εξελίξει έργα Πολιτισμού και σε αρχαιολογικούς χώρους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψής της.

Αυτοψία στο,  υπό κατασκευή, Αεροδρόμιο, στο Καστέλι

Τις εργοταξιακές εγκαταστάσεις και το πεδίο του υπό κατασκευή αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδος επισκέφθηκε, την Πέμπτη 10 Ιουνίου, η Λίνα Μενδώνη και προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη με υπηρεσιακά στελέχη των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών και Πολιτισμού και Αθλητισμού, τοπικών παραγόντων και εκπροσώπων της αναδόχου εταιρείας και τη συμμετοχή του Βουλευτή της ΝΔ Μάξιμου Σενετάκη με θέμα τον προγραμματισμό και το χρονοδιάγραμμα των αρχαιολογικών ερευνών που πραγματοποιούνται από την ΕΦΑ Ηρακλείου.

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, «είναι αρκετά καλοί οι ρυθμοί, αλλά υπάρχει περιθώριο εντατικοποίησης. Καταλήξαμε σε μία σειρά ενεργειών, ώστε να εξασφαλίσουμε τα χρονοδιαγράμματα, τα οποία θα βοηθήσουν στην ταχύτερη υλοποίηση του έργου. Κανένα έργο αναπτυξιακού χαρακτήρα δεν είναι ανταγωνιστικό στην πολιτιστική κληρονομιά. Όλα συνδυάζονται. Μπορεί εν πρώτοις να δημιουργήσουν κάποιες αντιθέσεις, οι οποίες όμως επιλύονται, ειδικά σήμερα, που τεχνικά υπάρχουν λύσεις. Είμαστε σε συνεχή συνεννόηση με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να επιλύουμε κάθε γραφειοκρατικού τύπου εμπλοκή, ώστε το έργο να προχωρεί απρόσκοπτα. Η αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΠΟΑ παρακολουθεί και συντονίζει το έργο, η αναπτυξιακή σημασία του οποίου για την περιοχή, αλλά και για όλη την Κρήτη είναι προφανής». Στο Καστέλι, πραγματοποιήθηκε επίσης, σύσκεψη με τον δήμαρχο Μανώλη Φραγκάκη και τους λοιπούς φορείς του Δήμου.

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης

Σύσκεψη εργασίας με την συμμετοχή των αρμοδίων αντιπεριφερειαρχών και υπηρεσιακών στελεχών του ΥΠΠΟΑ πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη το απόγευμα, στην Περιφέρεια Κρήτης μετά την συνάντηση της Λίνας Μενδώνη με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Στη σύσκεψη η Υπουργός και ο Περιφερειάρχης εξέτασαν ένα προς τα έργα Πολιτισμού, που εκτελούνται αυτή την περίοδο στην Κρήτη από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης. Συζήτησαν εκτενώς και τις προτεραιότητες του τομέα, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, αλλά και την ταχεία εκπόνηση των αναγκαίων μελετών ωρίμανσης για την ένταξη έργων, αμέσως μόλις ενεργοποιηθούν οι σχετικές προσκλήσεις.

Μετά τη συνάντηση η Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι «έχουμε μία σταθερή και εξαιρετικά εποικοδομητική και καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία έχει αποδώσει πολλούς καρπούς και για την Κρήτη και για τον Πολιτισμό. Κάναμε μία ανασκόπηση των έργων, τα οποία εκτελούνται και χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ της Κρήτης. Είδαμε τι μπορούμε να διορθώσουμε, ώστε να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησής τους και συγχρόνως, συζητήσαμε τις προτεραιότητες της νέας προγραμματικής περιόδου. Σημαντικές μελέτες ωρίμανσης έργων εκπονούνται ήδη με χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ, ενώ επίκειται η κατάθεση των τεχνικών δελτίων μελετών, προς ένταξη στο ΠΕΠ Κρήτης. Η Κρήτη διαθέτει ένα μοναδικό σε πλούτο πολιτιστικό απόθεμα το οποίο οφείλουμε να προστατεύσουμε και αναδείξουμε. Ο πολιτιστικός τουρισμός έχει μια τεράστια δυναμική και η Κρήτη έχει όλες τις προϋποθέσεις να τον εξελίξει στο μάξιμουμ προς όφελος των μνημείων της, αλλά και των τοπικών κοινωνιών».

Αυτοψία στο Μουσείο Μεσαράς και στους αρχαιολογικούς χώρους Γόρτυνας και Φαιστού

Την Παρασκευή 11 Ιουνίου, η Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στους αρχαιολογικούς χώρους της Γόρτυνας και της Φαιστού, καθώς και στο υπό ολοκλήρωση Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς. Όπως είπε, η έναρξη λειτουργίας του Μουσείου θα γίνει μέχρι το τέλος του 2022, έξι μήνες πριν από τον προβλεπόμενο χρόνο. «Είναι ένα πολύ ωραίο μουσείο», σημείωσε η Λίνα Μενδώνη, και  τέλος του 2022 θα είμαστε σε θέση να το αποδώσουμε στους κατοίκους της Μεσαράς, που αποτελούν τους φυσικούς φορείς αυτού του Πολιτισμού, αλλά και στους χιλιάδες Έλληνες και ξένους που επισκέπτονται κάθε χρόνο την περιοχή. Υπήρξαν καθυστερήσεις. Το μουσείο θα έπρεπε να έχει τελειώσει 2-3 χρόνια νωρίτερα. Σήμερα, όμως, πρέπει να μείνουμε στο γεγονός ότι προχωρεί πολύ καλά και μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο θα είναι έτοιμο με τις πολύτιμες συλλογές του να εκτίθενται με πρότυπο τρόπο».

Στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επισκέφθηκε την Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Τίτου στην Μητρόπολη, και τις ανασκαφές του Αρχαίου Θεάτρου, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε αυτοψία στη Φαιστό. Και για τους δύο χώρους ζήτησε από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ να γίνει ευπρεπισμός των υποδομών. Ειδικά, στη Φαιστό, τα προβλήματα είναι πολλά και χρήζουν άμεσης και συστηματικής αντιμετώπισης. Η συντήρηση και η αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου της Φαιστού πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για την Φαιστό, αλλά και για τον συνολικότερο προγραμματισμό των έργων του ΥΠΠΟΑ, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης στην Αθήνα με τη συμμετοχή των αρμοδίων στελεχών της ΕΦΑ Ηρακλείου, στις 18 Ιουνίου, προκειμένου να καταρτιστεί ο οδικός χάρτης εκπόνησης μελετών και έργων με βάση τα όσα κατεγράφησαν στις αυτοψίες.

Αυτοψία στα δυτικά Νεώρια Ηρακλείου

Το Σάββατο 12 Ιουνίου, η Λίνα Μενδώνη, παρουσία του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, έκανε αυτοψία στα δυτικά Νεώρια Ηρακλείου. Κατά τη συνάντηση εργασίας, στον Δήμο Ηρακλείου, ήταν παρόντες ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο βουλευτής Μάξιμος Σενετάκης και ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού τόνισε την ανάγκη εκπόνησης στρατηγικού σχεδίου για τα νεώρια και την παραλιακή ζώνη, την ανάγκη εκπόνησης μελέτης αποκατάστασης των νεωρίων, αλλά και απόδοσης των συμβατών με το μνημείο χρήσεων, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα το έργο. Από τον Οκτώβριο του 2019 προχώρησαν διαδικασίες εκπόνησης μελετών και εντάξεων στο τρέχον ΕΣΠΑ έργων που αφορούν στην αποκατάσταση τμημάτων των τειχών.

Έχουν ήδη ενταχθεί τέσσερα σημαντικά έργα και αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίησή τους από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και από τον Δήμο. «Απαιτείται ένα νέο στρατηγικό σχέδιο για την παραλιακή ζώνη, στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο Ηρακλείου, η οποία θα συμπεριλαμβάνει τα Τείχη και τα Νεώρια, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των μνημειακών βενετσιάνικων οχυρώσεων της πόλης. Το ΥΠΠΟΑ αναμένει από τον Δήμο Ηρακλείου το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης το ταχύτερο δυνατόν», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη.

Μινωϊκά ανάκτορα

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιάννη Κουράκη, προκειμένου να συζητήσουν την πορεία των έργων Πολιτισμού σε όλη την Κρήτη.

Ως προς το θέμα των μινωικών ανακτόρων και της ένταξής τους στον Κατάλογο των Μνημείων του ΟΥΝΕΣΚΟ, η Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ εργάζονται ήδη στην κατάρτιση του φακέλου για την σειριακή εγγραφή των έξι ανακτόρων, Ζάκρου, Κνωσού, Φαιστού, Μαλίων, Ζωμίνθου, Κυδωνίας και συμπλήρωσε ότι «τα μινωικά ανάκτορα προσδίδουν μια μοναδικότητα στην πολιτιστική φυσιογνωμία της Κρήτης. Μπορούν να συνθέσουν μια εξαιρετικά σημαντική πολιτιστική διαδρομή -με την έννοια της αναπτυξιακής λογικής των πολιτιστικών διαδρομών- όπου εμπλέκονται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, η άυλη πολιτιστική κληρονομιά, το φυσικό περιβάλλον, η γαστρονομία. Στο πλαίσιο της ανάδειξης των μινωικών ανακτόρων, προχωρούμε δύο σημαντικά έργα στη Φαιστό και στα Μάλια με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού συνόδευσαν στις αυτοψίες ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, ο Γ.Γ. Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βάσω Συθιακάκη και οι Διευθυντές των αρμοδίων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.

Η Υπουργός, επίσης,  συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό και τον δήμαρχο Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα, για  ζητήματα που απασχολούν τις  περιοχές τους.

-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο:

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ