Σημαντικές παρατηρήσεις και διευκρινίσεις σε σχέση με επίκαιρα ζητήματα του Ελληνικού Τουρισμού είχε την ευκαιρία να κάνει ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κυρίας Κυριακής Μάλαμα, αναφορικά με την κατάσταση στις οδικές συνοριακές πύλες της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις και στα μέτρα τα οποία λαμβάνονται στον τομέα του τουρισμού για την υγειονομική προστασία από την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του Sars-CoV-2. Όπως τόνισε ο Υπουργός Τουρισμού, «όσον αφορά στα υγειονομικά ζητήματα, αποδεικνύουμε τα αντανακλαστικά μας. Δουλέψαμε πολύ εντατικά ώστε να φτάσουμε στο σημείο να ανοίξουμε τις πτήσεις με τη Ρωσία. Όμως, συγχρόνως, βλέπουμε αύξηση της μετάλλαξης Δέλτα στη συγκεκριμένη χώρα, όπως και στην Πορτογαλία, στη Μεγάλη Βρετανία και αλλού. Εντείνουμε την υγειονομική επιτήρηση όπου το βλέπουμε αυτό. Και, εντείνοντας την υγειονομική επιτήρηση, κάνουμε το σωστό για την υγεία των Ελλήνων πολιτών, το σωστό εν τέλει για τον ίδιο τον τουρισμό. Διότι δεν είναι το άνοιγμα του τουρισμού μια εύκολη διαδικασία. Είναι μια πολύπλοκη, δυναμική διαδικασία, όπου πρέπει να είμαστε διαρκώς από πάνω και να τροποποιούμε τις αποφάσεις, ανάλογα με τα νέα δεδομένα που εμφανίζονται».

Σχετικά με τα τεστ αντιγόνου, ο Υπουργός Τουρισμού επισήμανε πως «πλέον γίνονται δεκτά, αλλά, σε κάθε περίπτωση, ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες της Ειδικής Επιτροπής Επιστημόνων». Συγκεκριμένα, ο κ. Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε ότι «δυσκολεύομαι να καταλάβω τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τον τουρισμό. Είναι η θέση σας αυτή που περιγράψατε τώρα; Να μην υπάρχει κανένα τεστ; Όποιος θέλει να έρχεται; Αυτή ακριβώς είναι η θέση που περιγράψατε. Για κακή σας τύχη την ίδια ημέρα που εσείς βγάζατε την ερώτησή σας για το αν δεχόμαστε τα τεστ αντιγόνου, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση ότι δεχόμαστε τα τεστ αντιγόνου. Και σας διαβεβαιώ ότι αυτό θα κάναμε από την πρώτη ημέρα -εάν αυτό ήταν υγειονομικά ασφαλές. Ωστόσο, η εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων ήταν ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν υγειονομικά ασφαλές. Αν δεν είχαμε στοιχεία κάποιων εβδομάδων για να δούμε τη θετικότητα στα σύνορά μας από τα τεστ που πραγματοποιούσαμε, οι ιατροί δεν προσυπέγραφαν την αποδοχή των τεστ αντιγόνου. Εσείς, λοιπόν, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, μάς λέτε να κάνουμε αποδεκτά αυτά τα τεστ κόντρα στους ιατρούς. Όχι. Η Νέα Δημοκρατία δεν κάνει μικροπολιτική, ούτε θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών. Συνεπώς, το γεγονός ότι επεκτείναμε -μετά από συνεννόηση με τους ιατρούς- τα τεστ αντιγόνου και στις τρίτες χώρες, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας, είναι κάτι που πετύχαμε σε συνεννόηση και με τα υπόλοιπα Υπουργεία. Και, κυρίως, με την Επιτροπή των Ειδικών Λοιμωξιολόγων».

Σε ό,τι αφορά στις οδικές πύλες, ο κ. Θεοχάρης ανταπέδωσε με αυστηρότητα την κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας ότι «στα σύνορα της Βόρειας Ελλάδας, από την πρώτη ημέρα η προσπάθεια εκεί είναι πολύ πιο συντονισμένη και δεν έχουμε τις εικόνες με τις ουρές και τις καθυστερήσεις που είχαμε πέρσι. Πρόσφατα βρέθηκα ο ίδιος στον Προμαχώνα και στη Χαλκιδική, για να έχω άμεση γνώση της κατάστασης. Σε συνεργασία με τον Αρχηγό της Αστυνομίας γίνονται προσπάθειες ώστε από την 1η Ιουλίου να υπάρχουν τρεις γραμμές -δύο εισόδου και μία εξόδου, στον Προμαχώνα. Το Υπουργείο Τουρισμού συνεργάζεται επίσης με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με την Πολιτική Προστασία, ώστε να ανοίξουμε όλα τα σημεία εισόδου, όπου αυτό είναι εφικτό, ακριβώς για να μοιραστεί η κίνηση σε πολλαπλές πύλες. Και όλα αυτά τα κάνουμε για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διέλευσης των τουριστών. Είναι φθηνή αντιπολίτευση να φωτογραφίζεις την ουρά, όπως έκανε η κυρία Νοτοπούλου, όταν τα σύνορα είναι ακόμη κλειστά. Μετά από μιάμιση ώρα η ουρά αυτή είχε εξαφανιστεί. Και είναι φθηνή αντιπολίτευση όσα λέτε, διότι γνωρίζετε πολύ καλά πως και επί ΣΥΡΙΖΑ αυτές οι ουρές υπήρχαν, εφόσον οφείλονται στους αυξημένους ελέγχους. Μάλιστα, τα δύο τελευταία χρόνια η Σένγκεν επιβάλλει ελέγχους μη απλοποιημένους -για άλλους λόγους ασφαλείας, όχι μόνο υγειονομικούς». Τέλος, ο κ. Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι χάρη στα μέτρα τα οποία έχει λάβει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Τουρισμού, η οδική τουριστική κίνηση σημειώνει μεγαλύτερη αύξηση από ό,τι οι αεροπορικές μετακινήσεις: «Μόλις το περασμένο Σάββατο, που είναι η ημέρα με τις μεγαλύτερες ροές, είχαμε αύξηση 23%. Πάνω από 20.000 άνθρωποι μπήκαν στη χώρα μας οδικώς από τα βόρεια σύνορά μας. Αυτό δείχνει ότι, αφ’ ενός τα συστήματα ελέγχων λειτουργούν και αφ’ ετέρου, οι όποιες αναγκαίες βελτιωτικές κινήσεις εφαρμόζονται με ταχείς ρυθμούς».

-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο:

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ