Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε έντονα σε ερώτηση που αφορούσε την μουσική στην εστίαση και στους γάμους.

Δείτε το βίντεο με τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Γκίκα Μαγιορκίνη:

Να συμπληρώσουμε εμείς κάτι που ξέχασε εν μέρει ο Νίκος Χαρδαλιάς. Με την δυνατή μουσική πρέπει να πάμε κοντά στο πρόσωπο του άλλου για να μιλήσουμε και να ακούσουμε οπότε δεν τηρούνται οι αποστάσεις αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

Όσον αφορά τις συναυλίες και τις άλλες εκδηλώσεις να τονίσουμε ότι αυτές γίνονται με 50% πληρότητα, ταξιθεσία και μάσκες.

Στους γάμους προσθέτουμε το γεγονός ότι οι περισσότεροι είναι συγγενείς και φίλοι και απλά αρκούν 2 φωτογραφίες για να καταλάβουμε/θυμηθούμε τι συμβαίνει στους γάμους με την μουσική:

Διαβάστε παρακάτω την ερώτηση της δημοσιογράφου για την μουσική και τις απαντήσεις του Νίκου Χαρδαλιά και του Γκίκα Μαγιορκίνη:

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ: Κύριε Μαγιορκίνη, ακούμε από το μεσημέρι για διπλή χρήση μάσκας στα γυμναστήρια. Εκεί υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, κυρίως όταν δεν θα λειτουργεί και ο κλιματισμός, με τέτοιες θερμοκρασίες που έχουμε στη χώρα μας. Τι ακριβώς θα γίνει; Δεν σας ανησυχεί ότι θα έχουμε άλλου είδους προβλήματα σε αθλούμενους; Και τι θα γίνει και με τη μουσική, που ανησυχεί πάρα πολλούς και επαγγελματίες, που κάποιοι ετοιμάζονται για «αντάρτικο», και βέβαια για όσους ετοιμάζονται να παντρευτούν που ακούμε ότι θα πάνε σε γάμους χωρίς μουσική. Ευχαριστώ.

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Συγγνώμη, όταν λέτε «ετοιμάζουν αντάρτικο» τι εννοείτε;

Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ: Έχουν πει εστιάτορες ότι καλούν μέλη τους να ανοίξουν τη μουσική στα μαγαζιά τους.

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Ο καθένας θα αναλάβει και την ευθύνη αυτού. Και να πω και κάτι, θα μου επιτρέψετε κάτι να το πω. Παρεμβαίνω, αλλά ακούω συνέχεια αυτή τη συζήτηση που γίνεται και μάλιστα θεωρώ πολύ επιπόλαιη την ειρωνική άποψη ότι «έλα βρε, η μουσική κολλάει»;

Η μουσική δεν κολλάει, προφανώς δεν κολλάει. Η μουσική αυξάνει το ρίσκο της μετάδοσης του ιού. Και αυτό έχει αποδειχθεί παγκοσμίως, από μεγάλα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα και από όλους τους λοιμωξιολόγους.

Δεν είναι συμπτωματικό ότι ομόφωνα η Επιτροπή των Επιδημιολόγων εκφράζει τους ενδοιασμούς της σε σχέση με τη χρήση της μουσικής. Μουσική σημαίνει ότι όταν υπάρχει, πρώτον, είμαι αναγκασμένος αν τραγουδήσω, εύλογα, να έχω μεγαλύτερα σταγονίδια και να επηρεάσω τους διπλανούς μου. Εάν δεν ακούω καλά, να φωνάζω δυνατότερα, άρα να εκφέρω περισσότερα σταγονίδια.

Η μουσική είναι συνδυασμένη, εν τω μεταξύ, το ξέρουμε όλοι, με το χορό. Χορός σημαίνει μη τήρηση μέτρων αποστάσεων. Επίσης, η μουσική εκ των πραγμάτων είναι συνδυασμένη με το αλκοόλ. Το αλκοόλ δημιουργεί κάποιες καταστάσεις, οι οποίες είναι πολύ χαλαρές σε σχέση με την τήρηση των μέτρων.

Αυτή η λογική του παραλόγου πρέπει να σταματήσει. Βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικό σημείο. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη όλοι να χαλαρώσουμε, να βρεθούμε με τους οικείους μας, με τους φίλους μας, να ακούσουμε μουσική, να χορέψουμε. Βήμα-βήμα.

Δεν μπορεί να περνάει σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, την ίδια ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει κάνει τεράστιες θυσίες, έχουμε θρηνήσει τόσα θύματα να συζητάμε λογικές αντάρτικου.

Υπάρχουν νόμοι. Και οι νόμοι θα πρέπει να εφαρμοστούν. Σιγά-σιγά θα επανέλθει η κανονικότητα, πολύ πιο σύντομα από ό,τι κάποιοι εννοούν. Αν θεωρούν κάποιοι ότι μέσα από τη λογική του αντάρτικου θα πρέπει να τινάξουν στον αέρα όλη τη στρατηγική μας, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Και δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, διότι δεν αποκλείει κανένας το ζήτημα της μουσικής να επανέλθει. Αλλά θα επανέλθει με βάση την εικόνα την επιδημιολογική της χώρας.

Ό,τι υπάρχει σε υψηλό ρίσκο θα παραμένει σε στασιμότητα μέχρι επιτέλους οι διασωληνωμένοι να πέσουν, οι άνθρωποι που φεύγουν από κοντά μας να πέσουν και τα κρούσματα να μειωθούν.

Είμαστε σε μια πολύ καλή κατάσταση. Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Λογικές «αντάρτικου» ή οτιδήποτε, όσο και αν κρύβουν μεγάλη, μικρή αγωνία για κάποια πράγματα και για κάποιες επαγγελματικές ομάδες, το οποίο είναι αντιληπτό, θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι ειδικά στο θέμα της μουσικής είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Και δεν το λέει η πολιτική ηγεσία, δεν το λέει ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, το λένε παγκόσμια όλοι οι Επιδημιολόγοι και όλες οι έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με αυτό το θέμα.

Συγχωρήστε μου την παρέμβαση, αλλά είμαι και εγώ δέκτης πολλαπλών σχολίων και επιθέσεων, αν μου επιτρέπετε, για το ζήτημα της μουσικής. Και δεν αντιλαμβάνομαι ειρωνικά σχόλια και από ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται με τον κοινό βίο, του στυλ «έλα μωρέ, κολλάει η μουσική».

Προφανώς δεν κολλάει η μουσική. Η μουσική βοηθάει στη διασπορά όμως και μεγαλώνει το ρίσκο της διασποράς του ιού. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Για τη διπλή μάσκα, όπως είπε και ο Υφυπουργός, είναι κάτι το οποίο τις επόμενες ώρες θα ελεγχθεί κατά πόσο υπάρχουν δραστηριότητες οι οποίες θα μπορούσαν, όχι να υπάρξει κάποιος κίνδυνος, αλλά να υπάρχει μια δυσφορία.

Γιατί είναι θέμα δυσφορίας όταν αυξάνονται… βέβαια είναι και οι ίδιες δραστηριότητες που έχουν και το μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης. Οπότε θα πρέπει να δούμε πώς θα ζυγίσουμε αυτά τα δύο συγχρόνως.

Τώρα, όσον αφορά τη μουσική, τα είπε βέβαια ο κύριος Χαρδαλιάς, θα πρέπει να πάμε σιγά-σιγά. Το είπαμε ότι πάμε σιγά-σιγά. Βλέπουμε τα επιδημιολογικά στοιχεία, βελτιώνονται. Είμαστε σε μια πορεία βελτίωσης, παρόλο που έλεγαν ότι ανοίγουμε σε υψηλά κρούσματα και ότι δεν θα δούμε βελτίωση, είμαστε σε μια πορεία βελτίωσης.

Και είμαστε σε μια πορεία βελτίωσης γιατί ακολουθούμε κανόνες. Και το θέμα ποιο είναι, ότι κάνουμε αυτά τα δειλά βήματα, δεν πρέπει κάνοντας ένα δειλό βήμα να ξεκινήσουμε όλα μαζί συγχρόνως. Πάμε σιγά-σιγά και εγώ προσωπικά ο οποίος έχω σπουδάσει πάρα πολλά χρόνια μουσική, την αγαπάω. Δεν θα έλεγα ποτέ κάτι κακό για τη μουσική.

Είναι, δυστυχώς όμως, ένας λόγος που θα πάμε σε ένα χώρο που θα μαζευτούμε άτομα που δεν γνωριζόμαστε μεταξύ μας και θα φωνάζουμε, θα πρέπει να αυξήσουμε τις φωνές μας.

Είμαστε σε μια κατάσταση που βελτιωνόμαστε, θα βελτιωθεί κι άλλο και η μουσική θα επανέλθει. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Η μουσική θα επανέλθει, θα είναι κομμάτι της ζωής μας όπως ήταν πάντα.

-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο:

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ