ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΑΣΙΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πόσο σας ανησυχεί η διασπορά των μεταλλάξεων της Βρετανίας και της Νότιας Αφρικής στη χώρα μας; Φαίνεται να οδεύουμε προς γενικό lockdown, τύπου Μαρτίου;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Επαγρυπνούμε και αναλόγως πράττουμε, θα έλεγα, κύριε Βενιζέλο. Από τις 22 Ιανουαρίου, μαζί με το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, δημιουργήσαμε ένα οριζόντιο, πανελλαδικό δίκτυο, που επιτηρεί όλες τις ενδεχόμενες μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Ένα δίκτυο επιτήρησης αλλά και διάγνωσης, ούτως ώστε να μπορούμε να έχουμε τα σωστά επιδημιολογικά δεδομένα.

Είμαι σε ανοικτή επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, Δημήτρη Θάνο, για κάθε νέα εξέλιξη. Μέχρι χθες είχαμε 206 περιστατικά μεταλλάξεων.

Τώρα αναφορικά με το πού οδεύουμε, θέλω να σας πω το εξής: Είναι πανθομολογούμενη τόσο η αδυναμία πρόγνωσης αυτής της νόσου όσο και η ασύμμετρη επιθετική της πορεία όταν αρχίσει να διασπείρεται. Για αυτό και οι επιστήμονες την έχουν ονομάσει «αόρατο εχθρό». Όπως κάνουμε από την πρώτη στιγμή, παρακολουθούμε και αναλύουμε καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα και δε μπορώ να σας κρύψω πως με ανησυχεί η κατάσταση στην Αττική, όπου και κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως η επιλογή της προληπτικής εφαρμογής ενός πιο σκληρού γενικού lockdown στη χώρα μας εξασφαλίζει την προστασία μας από την ευρεία διασπορά των μεταλλάξεων και φέρνει πιο κοντά μία μερική κανονικότητα; Δεν είναι προτιμότερη αυτή η επιλογή, σε σχέση με ένα «ακορντεόν», που θα ακολουθεί τις διαθέσεις του ιού;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ζούμε σε πρωτόγνωρες συνθήκες πανδημίας για έναν ολόκληρο χρόνο. Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να δίνουμε «ανάσες» στην κοινωνία, στα παιδιά μας και στην αγορά, προστατεύοντας όμως πάνω από όλα τη Δημόσια Υγεία. Με αυτόν τον γνώμονα παίρνουμε τις αποφάσεις. Γνωρίζετε, βέβαια, καλά ότι η Επιτροπή των ειδικών είναι αυτή που εισηγείται και στον έναν χρόνο λειτουργίας της, ποτέ δεν έχω προκαταλάβει τις εισηγήσεις αυτές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ενοχλεί το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθεί τις κινήσεις και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για να ασκεί δριμεία κριτική σε αυτές; Παρά το γεγονός ότι αυτή η κριτική έρχεται πάντα εκ των υστέρων, δεν αποτελεί αυτό μία λειτουργία της αντιπολίτευσης στη Δημοκρατία;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είναι θεμιτή κάθε κριτική, αρκεί να είναι καλόπιστη, τεκμηριωμένη και να βασίζεται σε πραγματικά και επιστημονικά στοιχεία. Όσον αφορά το υγειονομικό έργο που έχει γίνει μέχρι τώρα, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους – και επιτρέψτε μου να αναφέρω ενδεικτικά ορισμένους.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ΜΕΘ, παραλάβαμε 565 κλίνες, έχουμε φτάσει αισίως στις 1.303 και συνεχίζουμε.

Τέτοια εποχή, θυμίζω, διαχρονικά, είχαμε δυστυχώς 30-35 αναμονές για κλίνη εντατικής θεραπείας, χωρίς να υπάρχει πανδημία. Σήμερα δεν έχουμε καμία αναμονή.

Έχουν γίνει 9.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού εν μέσω πανδημίας, αριθμός-ρεκόρ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Από αυτούς, 4.000 νοσηλευτές, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με διαδικασίες ΑΣΕΠ θα μονιμοποιηθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Έχουν ολοκληρωθεί οι προκηρύξεις για 1.423 μόνιμους γιατρούς και 1.219 μόνιμες θέσεις λοιπού προσωπικού είναι σε εξέλιξη. Επίσης, 2.250 θέσεις ειδικευμένων νοσηλευτών και 700 θέσεις νοσηλευτών, επιλαχόντες από την προκήρυξη 2Κ, με ειδική ρύθμιση θα προσληφθούν και αυτοί.

Με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Ε.Σ.Υ. έχει ενισχυθεί όσο ποτέ άλλοτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρόσφατα ασκήσατε δημόσια πολύ έντονη κριτική στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. και στις φαρμακευτικές εταιρείες για τις υστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.. Θεωρείτε ότι υπάρχουν ευθύνες και στην πλευρά της Κομισιόν για αυτή την κατάσταση;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Αυτό που είπα ήταν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος. Προσέξτε όμως: Η κοινή προμήθεια των εμβολίων από την Ε.Ε. ήταν ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα για τις πιο μικρές χώρες. Αν δεν υπήρχε, τότε οι πιο ισχυρές θα μπορούσαν να πάρουν περισσότερα εμβόλια και πιο γρήγορα, ενώ οι λιγότερο ισχυρές θα έπαιρναν πολύ πιο δύσκολα, σε υψηλότερες τιμές και πιο καθυστερημένα.

Άρα, είναι μια επιτυχία το ότι η Ε.Ε. διαπραγματεύτηκε από κοινού και εξασφάλισε εμβόλια για όλους. Σε αυτό το σημείο οφείλω να επισημάνω τον καίριο ρόλο και της Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου.

Τώρα, αν με ρωτάτε για το εάν πρέπει να πιεστούν κι άλλο οι εταιρείες. Σαφώς. Και αυτό γίνεται. Προχτές μάλιστα είχα ο ίδιος τηλεδιάσκεψη με τον CEO της AstraZeneca. Είμαστε σε καλό δρόμο και η χώρα μας με οργανωμένο σχέδιο και στρατηγική αντιμετωπίζει βήμα-βήμα αυτήν την τεράστια πρόκληση. Θα τα καταφέρουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εάν εμβολιάσει η χώρα μας όλους τους κατοίκους της οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες, δεν θα έχουμε επιτύχει μία στρατηγική νίκη έναντι του ιού; Γιατί επιμένουμε να πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Οι εμβολιασμοί γίνονται με βάση την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Στην πρώτη φάση των εμβολιασμών είναι – και ορθώς – οι ευπαθείς ομάδες.

-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο:

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ