ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Μην καπελώνετε τους νέους, αφήστε τους να αποφασίσουν μόνοι τους

Μίλησε ο Πρωθυπουργός για μια προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ για τους νέους ανθρώπους που εμπλέκονται, ειδικά στους καλοκαιρινούς μήνες, στη μετακίνηση, στην ψυχαγωγία, στο να επισκεφτούν ένα μουσείο, ένα σινεμά, να μπορέσουν να χαρούν τις διακοπές τους.

Τους δίνεται ένα κίνητρο και δικαίωμα να προχωρήσει ακόμα καλύτερα ο εμβολιασμός. Το θεωρείτε μη θεμιτό; Πιστεύετε ότι είναι δωροδοκία, αλήθεια; Σε τόσες χώρες του κόσμου που συμβαίνει είναι δωροδοκία;

Τη δυνατότητα που τους δίνεται, ας την κρίνουν οι νέοι άνθρωποι. Αλλά δεν τους έχετε αφήσει να εκφραστούν, θέλετε να τους καπελώσετε.

Τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου είναι ότι οι νέοι άνθρωποι έκλειναν 9.000 ραντεβού την ημέρα για να εμβολιαστούν και τώρα κλείνουν 18.500 ραντεβού την ημέρα. Αυτά είναι τα στοιχεία. Δεν είναι δημιουργική λογιστική, είναι απλά μαθηματικά.

Προσωπικά πιστεύω ότι έχει να συμβάλλει σε κάτι. Πιστεύω ότι καλώς το κάνουν και οι υπόλοιπες όλες χώρες.

Και σήμερα πάλι τα ίδια για τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για τα δικαιώματα των εμβολιασμένων. Δεν πιστεύω ότι πρόκειται περί προνομίων. Είναι αδόκιμη η φράση και ο όρος και δεν την ενστερνίζομαι. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση δεν χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο.

Αντιθέτως, νομίζω ότι είναι θεμιτό και λογικό να προχωρούμε σε βαθμούς ελευθερίας με βάση υγειονομικούς κανόνες προχωράμε βήμα-βήμα, έχοντας πάνω από όλα τη Δημόσια Υγεία.

Σε όλα τα στάδια της επανεκκίνησης της οικονομίας η Κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αποδείξει, ότι πρώτα από όλα πρέπει και προστατεύεται η Δημόσια Υγεία.

Ενθαρρύνουμε τους εμβολιασμούς με όλους τους δυνατούς και θεμιτούς τρόπους και δεν θέλουμε να αφήσουμε κανένα πίσω.

Και θέλουμε να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας όλοι μαζί.

Και θέλουμε να υπερασπιστούμε και όχι να υπονομεύσουμε το κεκτημένο της Δημόσιας Υγείας.

Και για αυτό προχωράμε σε συνεχή ανοίγματα, πάντα όμως με τους όρους και τους κανόνες αυτούς.

Ευχαριστώ το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για τη διαχρονική στήριξη του Ε.Σ.Υ.

Οφείλω να ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για τη συνεχή, διαχρονική, οργανωμένη και πάντα καίρια στόχευση και στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην προσπάθεια ενσωμάτωσης κορυφαίων μονάδων υγείας, ολόκληρων Νοσοκομείων τελευταίας τεχνολογίας, ψηφιοποιημένων και την προσθήκη στα προγράμματα και τις δωρεές, όποτε χρειάζεται, και επί μέρους προγραμμάτων.

Χωρίς καμία αμφιβολία, ένα μεγάλο ζητούμενο μετά την πανδημία θα είναι η πίεση σε ό,τι έχει να κάνει με την ψυχική υγεία των συμπολιτών μας και στην απόρροια της πίεσης αυτών των 15-16 μηνών. Σε μια ευνομούμενη κοινωνία, πρέπει η οργανωμένη Πολιτεία να προλαμβάνει και να οργανώνει αυτό το κομμάτι. Και το νομοσχέδιο είναι εμφανώς προς αυτή την κατεύθυνση, μαζί με τις διατάξεις για τις τρέχουσες ανάγκες της πανδημίας.

Η μάχη της πανδημίας είναι εθνική. Η αντιπολίτευση είναι σε αναντιστοιχία με την ελληνική κοινωνία

Ακούγονται επιχειρήματα αποτυχίας της διαχείρισης της πανδημίας, κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, επιβράδυνσης και αποτυχίας του εμβολιαστικού προγράμματος, , όταν σε κάθε έρευνα και κάθε τοποθέτηση των συμπολιτών μας, πάνω από το 80% θεωρεί πολύ μεγάλη επιτυχία των δύο χρόνων που πέρασαν το πρόγραμμα εμβολιασμού μας και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται.

Η μάχη είναι εθνική. Δεν περιλαμβάνει μόνο την ελληνική Κυβέρνηση, περιλαμβάνει όλη την ελληνική κοινωνία. Δεν έχει να κάνει με κόμματα, δεν έχει να κάνει με παρατάξεις και προσωπικές πολιτικές στοχεύσεις κανενός από εμάς.

Έχουμε φτάσει πάνω από 8.000.000 εμβολιασμούς. Έχουμε πληθώρα εμβολίων και θέλετε να κάνετε σοβαρά κριτική για τον εμβολιασμό και πιστεύετε ότι θα ακουστείτε κάπου;

Μα δεν είναι τυχαίο ότι έχετε επιλέξει να χτυπάτε επανειλημμένως την Κυβέρνηση δύο χρόνια για την πανδημία, κάτι το οποίο θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Δεν συμβαίνει από όλους στον ίδιο τόνο, ύφος και μέτρο. Αλλά επαναλαμβάνω, ήταν, είναι και θα είναι μία πατριωτική, συνολική εθνική προσπάθεια.

Για αυτό δεν επιτυγχάνει η αντιπολίτευσή σας, γιατί επιλέξατε ό,τι πιο ιερό υπάρχει, την προστασία της Δημόσιας Υγείας και της ανθρώπινης ζωής για να παίξετε μικροπολιτικά και κομματικά. Και σας το ανταποδίδει η ελληνική κοινωνία έτσι.

Παίρνουμε συγχαρητήρια από τους εταίρους μας για ένα από τα κορυφαία εμβολιαστικά προγράμματα στην Ευρώπη

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας στο Λουξεμβούργο δια ζώσης μετά από 15 μήνες και είδα μία άλλη αντίληψη που έχουν για τη χώρα μετά από την αντιμετώπιση και τη μάχη που δόθηκε με τους γιατρούς μας, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό και με τους συμπολίτες μας και με αρκετούς από εσάς απέναντι σε αυτή την πανδημία.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στάθηκε όρθιο. Μία τεράστια πρόκληση αφού γνωρίζουμε όλοι ότι ήταν ένα σύστημα υγείας υπεχρηματοδοτημένο για τουλάχιστον μία δεκαετία λόγω των περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών. Και όμως άντεξε σε σχέση με κραταιά συστήματα υγείας πανευρωπαϊκά και πολύ πλούσιες χώρες που δεν άντεξαν.

Και όλοι οι συνάδελφοι Υπουργοί Υγείας και η κυρία Επίτροπος, ο ΕΜΑ και το ECDC ήρθαν να δώσουν συγχαρητήρια για ένα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά προγράμματα εμβολιασμού από όλες τις πλευρές.

Από τον επαγγελματισμό, τη συμπεριφορά και τον τρόπο που εμβολιάζουν οι εμβολιαστές μας, νοσηλευτές, γιατροί, προσωπικό σε Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία, Mega εμβολιαστικά κέντρα, μέχρι τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το Ε.Σ.Υ. τους συμπολίτες μας, τον τρόπο με τον οποίο στέλνονται τα sms, επικοινωνείται επαγγελματικά ο τρόπος του εμβολιασμού και όλη η ελληνική κοινωνία αποδέχεται ότι καθιδρύεται μία άλλη σχέση του πολίτη με το ελληνικό δημόσιο.

Και οι πολίτες θέλουν να διευρυνθεί αυτή η σχέση και σε όλες τις άλλες εκφάνσεις του ελληνικού Δημοσίου.

Αυτά δεν αμφισβητούνται. Όταν, λοιπόν, θέλετε να ασκήσετε κριτική, είμαι ο πρώτος που λέω ότι καλώς την ασκείτε. Κρατάμε τις σημειώσεις μας για αυτά τα οποία λέτε και προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε μονίμως.

Έχουν γίνει όλα τέλεια; Φυσικά και όχι. Σε μία πανδημία άλλωστε ήταν φύσει αδύνατον να προβλεφθούν τα πάντα. Αλλά για το αν μέχρι σήμερα τα έχει καταφέρει η χώρα ή όχι και αν βαδίζει στο σωστό το δρόμο και αυτό πιστώνεται στον Πρωθυπουργό, στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, στην Κυβέρνηση και κατ’ επέκταση σε όλους αυτούς οι οποίοι ενεπλάκησαν σε αυτή την τεράστια μάχη, δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αμφιβολία.

Άρα μην ψάχνετε να βρείτε μετά γιατί δεν σας ακούει η κοινωνία και ο κόσμος.

Μέριμνα για εμβόλια και για το 2022, εφόσον χρειαστεί

Στο νομοσχέδιο υπάρχει και μέριμνα για τη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας σε ό,τι έχει να κάνει με τον εμβολιασμό, έτσι ώστε τα εμβόλια τα οποία προσαρμόζονται στις μεταλλάξεις – και αυτή είναι μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια – να υπάρχουν και την επόμενη χρονιά, αν και εφόσον χρειαστεί, και σε όποιους χρειαστεί. Ανάλογα με τις αποφάσεις των επιστημόνων, η ελληνική Πολιτεία πρέπει να είναι έτοιμη.

-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο:

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ