Β. Κικίλιας: Στο τέλος του μήνα ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-44, μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα εμβολιάζονται και οι ηλικίες 18-29

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ» ΤΟΥ ΑΝΤΕΝΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Δεν έχει ξαναϋπάρξει τέτοια προσέγγιση του ελληνικού Δημοσίου προς τον πολίτη

Από το τελευταίο ακριτικό Κέντρο Υγείας στην παραμεθόριο, τα Νοσοκομεία, τα Mega εμβολιαστικά κέντρα, δεν έχει ξαναϋπάρξει τέτοια προσέγγιση του ελληνικού Δημοσίου προς τον πολίτη.

Με αξιοπρέπεια, με ευγένεια, με χαμόγελο, με αγάπη και συναίσθηση της ευθύνης των υγειονομικών μας για αυτό το οποίο κάνουν.

Τους είμαι υπόχρεος για όλη αυτήν την προσπάθεια και νομίζω ότι είχαμε πολλά-πολλά χρόνια να δούμε να ανταποκρίνεται έτσι το Κράτος.

Θέλω να ευχαριστήσω και όλους αυτούς που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, στην Επιχείρηση «Ελευθερία». Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Πολιτική Προστασία, το Στρατό με τα logistics και, φυσικά, στο μεγαλύτερο κομμάτι το Υπουργείο Υγείας και όλους τους υγειονομικούς, που απέδειξαν και αποδεικνύουν ότι μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια καλύτερη Ελλάδα με σεβασμό και αξιοπρέπεια στον πολίτη. Εγώ αυτό υπηρετώ.

Στο τέλος του μήνα ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-44, μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα εμβολιάζονται και οι ηλικίες 18-29

Είναι εξασφαλισμένες οι δεύτερες δόσεις του εμβολίου για όποιον έχει κάνει την πρώτη δόση, για όποιον θέλει να κάνει τώρα το εμβόλιο, όπως και για όλα τα εμβόλια.

Στο τέλος του μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 30-44, που είναι οι ηλικίες οι οποίες έχουν καταρχάς απομείνει, έτσι ώστε όποιος θέλει σε αυτές τις ηλικίες να εμβολιαστεί.

Επίσης, μέχρι τα μέσα Ιουνίου, αρχές έως μέσα Ιουνίου, εφόσον η Johnson & Johnson επιβεβαιώσει τις παραδόσεις τις οποίες θα μας κάνει τον Ιούνιο, θα εμβολιάζουμε και τους 18-29.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει μέσα στον Ιούνιο καθολική δυνατότητα εμβολιασμού, για όλες τις ηλικίες και άρα και η ανάλογη ευθύνη όλων μας να πάμε να εμβολιαστούμε.

Οι νέοι άνθρωποι, οι συμπολίτες μας των νεαρών ηλικιών έδειξαν και δείχνουν το δρόμο προς όλους μας για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθούμε υπέρ του εμβολιασμού. Έχουμε ήδη προαγοράσει 30.000.000 εμβόλια ήδη.

Από αυτά έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 3.650.000 εμβολιασμοί. Μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουν πραγματοποιηθεί 5.400.000 εμβολιασμοί. Θα έχουν εμβολιαστεί ήδη 3.520.000 συμπολίτες μας με μία δόση και 1.940.000 συμπολίτες μας πλήρως, το 18%.

Καταλαβαίνετε ότι έχοντας τη δυνατότητα να κάνουμε τον Ιούνιο από 3,5 ως 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς, πόσο πολύ αυξάνεται και η δυναμικότητα του συστήματος.

Ο ΕΜΑ βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης του εμβολίου της Pfizer για τις ηλικίες 12-15 ετών.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων βρίσκεται στη διαδικασία να εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει πάρει έγκριση για εμβολιασμό από 16 ετών και άνω, και για τις ηλικίες 12-15 ετών.

Έχει ήδη εγκριθεί αυτό στον Καναδά και ο ΕΜΑ βρίσκεται στη διαδικασία να το εγκρίνει μέσα στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες.

Άρα, έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, η επόμενη σχολική χρονιά θα μας βρει με τη δυνατότητα να εμβολιάσουμε και τα παιδιά αυτής της ηλικίας.

Μέσα στο μήνα οι ανακοινώσεις για τον εμβολιασμό των κατάκοιτων συμπολιτών μας

Μας απασχολεί πώς θα εμβολιάσουμε τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι κατάκοιτοι και δεν μπορούν να φτάσουν σε ένα εμβολιαστικό κέντρο. Τέτοιο πρόγραμμα δεν έχει γίνει πουθενά στην Ευρώπη, ακριβώς επειδή επιχειρησιακά είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει. Και πάλι πρωτοπορούμε εμείς και θα το κάνουμε πρώτοι.

Επεξεργαζόμαστε ένα πρόγραμμα που εμπεριέχει το μονοδοσικό εμβόλιο, που είναι ενδεχομένως πιο εύκολο στη χρήση. Πιστεύω ότι μέσα στο μήνα θα μπορέσουμε να κάνουμε ανακοινώσεις και να το υλοποιήσουμε.

Σε ουδέτερο χρόνο οι αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών

Καταρχάς να θέσουμε τα πράγματα σωστά. Πάνω από το 85% των ιατρών μας έχει εμβολιαστεί. Άρα ας μη λέμε για χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των υγειονομικών. Οι γιατροί μας με υπευθυνότητα έχουν εμβολιαστεί. Θεωρώ ότι είναι πολύ υψηλό ποσοστό, από τα πιο υψηλά της Ευρώπης.

Εμβολιάστηκαν και εμβολιάζονται σε υψηλό ποσοστό και κάποιοι νοσηλευτές. Υπάρχουν και οι βοηθοί, υπάρχουν security, υπάρχουν οι τραπεζοκόμοι, υπάρχουν διοικητικοί και όλοι αυτοί είναι σε ένα ποσοστό το οποίο εγώ δεν το κρίνω ακόμα ικανοποιητικό.

Μίλησα με τον Πρωθυπουργό και αποφασίσαμε ότι οι αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα, γιατί οι εμβολιασμοί πουθενά δεν είναι υποχρεωτικοί, σε ό,τι έχει να κάνει με τον εμβολιασμό των υγειονομικών και ειδικά των νοσηλευτών, θα παρθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα και πάντως σε ουδέτερο χρόνο.

Είναι πάρα πολύ ωραίο να συζητάει κανείς έξω από το χορό. Δίνουμε με αυτούς τους ανθρώπους μία μάχη 15 μήνες non stop. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πάρει ούτε ρεπό, δεν έχουν πάρει ανάσα και είναι αυτοί οι οποίοι βάζουν πλάτη στην ελληνική οικογένεια, στον Έλληνα πολίτη μέσα σε μια πανδημία. Τα Νοσοκομεία μας εξακολουθούν να είναι γεμάτα και οι ΜΕΘ επίσης. Και η μάχη αυτή δεν έχει τελειώσει.

Να μου πει ποιος από όλους αυτούς οι οποίοι σχολίασαν, με στοιχειώδεις γνώσεις δημόσιας διοίκησης, στρατηγικής, θα έβαζε αυτή τη στιγμή τους μεν απέναντι στους δε, με γεμάτα τα Νοσοκομεία και τις ΜΕΘ.

Δεν είναι στατιστική οι συμπολίτες μας που χάνονται. Κάνω έκκληση να εμβολιαστούμε στη μνήμη τους, να μην πάει η θυσία τους χαμένη

Δεν είναι για εμένα στατιστική και νούμερα οι συμπολίτες μας που χάνονται. Είναι άνθρωποι, είναι οι οικογένειές τους, είναι ό,τι βαρύτερο έχω «κουβαλήσει» ως Υπουργός Υγείας αυτούς τους τελευταίους 15 μήνες.

Στη μνήμη αυτών των ανθρώπων και προκειμένου η θυσία τους να μην πάει χαμένη, η έκκλησή μου είναι όλοι να εμβολιαστούμε. Όλοι να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε τους πιο μεγάλους σε ηλικία, τις ευπαθείς ομάδες, να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σιγά-σιγά σε μια κανονικότητα.

Το θέλει ο κόσμος, έχει κουραστεί ο κόσμος, αυτός είναι ο δρόμος. Τα εμβόλια είναι εδώ, το είπα πολλούς μήνες πριν έρθουν, κάποιοι το αμφισβήτησαν ότι θα έχουμε εμβόλια και το timing επίσης.

Ο εμβολιασμός για την Covid είναι ασφαλής και είναι ο μοναδικός τρόπος αυτή τη στιγμή που έχει ανακαλύψει η Επιστήμη και πολύ σύντομα, εν μέσω 12 μηνών, προκειμένου να ξεφύγουμε από αυτόν τον πολύ θανατηφόρο ιό.

Εξακολουθούν να χάνονται ανθρώπινες ζωές, δεκάδες στην Ελλάδα την ημέρα από τον κορονοϊό. Διασωληνώνονται άνθρωποι, θρηνούν οικογένειες.

Μας δίνει ένα δώρο η Επιστήμη, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο για να επιστρέψουμε σε μία κανονική οικονομική ζωή, κοινωνική ζωή, στον τουρισμό μας, στις συνήθειες μας, να αγκαλιάσουμε ξανά τους ανθρώπους που αγαπάμε, να βρεθούμε μαζί ως οικογένεια.

Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι κάποιος θα προσπεράσει αυτό το δώρο και θα ρισκάρει τη ζωή του, της οικογένειάς του ή των συμπολιτών του.

Το άνοιγμα του τουρισμού μάς βρίσκει φέτος με ισχυρό υγειονομικό σύστημα και εκατομμύρια εμβόλια

Το Υπουργείο Υγείας και η ελληνική Κυβέρνηση οργάνωσε πέρυσι ένα άρτιο, πολύ υψηλού επιπέδου και οργανωμένο σύστημα testing στα νησιά, υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας για ντόπιους και τουρίστες και αεροδιακομιδών, εφόσον χρειαστεί, και είχαμε πέρσι τουρισμό και δεν αντιμετωπίσαμε σοβαρά προβλήματα. Αντιθέτως, αντέξαμε και χωρίς να έχουμε εμβόλια.

Φέτος έχουμε εκατομμύρια εμβόλια και υπερπολλαπλάσιο testing. Ήδη οργανωμένες δομές, ακόμα πιο δυνατό υγειονομικό σύστημα με τη στήριξη που δώσαμε 15 μήνες και την εμπειρία από την περσινή χρονιά.

Είναι προφανές ότι θα έχουμε μια πολύ καλή τουριστική σεζόν, ότι καλούμε με ασφάλεια και με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων όλους τους τουρίστες, τους συμπατριώτες μας, αλλά και από το εξωτερικό, να κάνουν διακοπές φέτος στην Ελλάδα.

Αυτό το οποίο ζητάω ως Υπουργός Υγείας, είναι σταδιακά, καθώς ανοίγουν δραστηριότητες, όπως και ο τουρισμός σε μία εβδομάδα, αυτό να γίνεται πρώτα απ’ όλα με τους συμπολίτες μας να εμβολιάζονται – και θα προχωρήσει αυτό και θα εξελιχθεί πολύ καλά μέχρι τις 30 Ιουνίου – αλλά τηρώντας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, γιατί έτσι προστατεύουμε τη χώρα μας, τον εαυτό μας, τη δουλειά μας, την οικογένειά μας.

Οι υγειονομικοί μας πρέπει να στηριχθούν με όλους τους τρόπους

Ήδη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική Κυβέρνηση στήριξε τους υγειονομικούς μας, μετά το πρώτο κύμα του κορονοϊού.

Θα το ξανακάνει οριζοντίως και μελετώνται και άλλοι τρόποι προκειμένου να στηριχθούν και να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έμεινε όρθιο μέσα στην κρίση, χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους, τους ευχαριστώ πάρα πολύ.

Και ναι, πρέπει να στηριχθούν με όλους τους τρόπους.

-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο:

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ