Σημαντικά σημεία από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή:

  • Το Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid19, που ήδη εφαρμόζεται στη χώρα μας, ήταν μία τολμηρή ελληνική πρωτοβουλία, καθώς ήμασταν οι πρώτοι που το εισηγηθήκαμε στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η πρόταση της Αθήνας, που υποβλήθηκε τον Ιανουάριο, αποτελεί πραγματικότητα της Ευρώπης.
  • Βρεθήκαμε στην 1η γραμμή πρωτοβουλιών και σε άλλα επίπεδα. Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που χρησιμοποιήσαμε μαζικά τα self-test. Και μαζί με άλλες 7 ευρωπαϊκές χώρες θέσαμε στον ευρωπαϊκό διάλογο την ανάγκη για μία μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομική αντίδραση στην ύφεση της πανδημίας.
  • Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει δοκιμασίες σε ευκαιρίες. Αυτό δεν αφορά μόνο το ψηφιακό πιστοποιητικό αλλά και την τεράστια πρόοδο στην ψηφιοποίηση υπηρεσιών του κράτους. Πιστεύω ότι πετύχαμε σε μήνες πράγματα για τα οποία ενδεχομένως να είχαν χρειαστεί χρόνια.
  • Ο ρυθμός των εμβολιασμών κινείται περίπου στις 100.000 τη μέρα. Η επιχείρηση «Ελευθερία» είναι ένα εγχείρημα χωρίς προηγούμενο που συνδυάζει την τεχνολογία με το χαμόγελο, μία πολύ ευχάριστη έκπληξη για τους πολίτες, αλλά και ένα παράσημο για όσους υπηρετούν την προσπάθεια αυτή.
  • Ως προς τους εμβολιασμούς, την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία, θα την διαδεχθεί η επίσημη θέση της για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών & εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Σύντομα θα γνωμοδοτήσει η επιτροπή βιοηθικής.
  • Ενώ η συζήτηση για τις διευκολύνσεις που μπορεί να έχουν οι εμβολιασμένοι συμπολίτες θα ξεκινήσει σύντομα και η επίσημη αφετηρία της θα είναι η χρονική εκείνη στιγμή που όλοι οι πολίτες θα μπορούν εντός σύντομου χρονικού διαστήματος να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο.
  • Αυτούς τους 16 μήνες το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενισχύθηκε με χιλιάδες επαγγελματίες υγείας. Παραλάβαμε 557 κλίνες ΜΕΘ που αυτή τη στιγμή πλησιάζουν τις 1.500. Τώρα προκηρύσσονται ακόμα 600 μόνιμες θέσεις γιατρών και το Σεπτέμβριο άλλες 4.900 θέσεις, πρωτίστως νοσηλευτών.
  • Τα νοσοκομεία μας διαθέτουν πια σύγχρονο εξοπλισμό και οι γιατροί μας τεράστια εμπειρία. Αυτά πρέπει να γίνουν τα θεμέλια της επόμενης μέρας για τη δημόσια υγεία, με βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα, στη διαλειτουργικότητα των νοσοκομείων, στη στελέχωση των δομών της Περιφέρειας.
  • Αλλά και στην επιθετική προώθηση στρατηγικών πρόληψης και βέβαια στον απαραίτητο εκσυγχρονισμό πολλών δομών υγείας με τα περίπου 2 δισεκατομμύρια τα οποία προορίζονται για αυτόν τον σκοπό από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από το νέο ΕΣΠΑ.

-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο:

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ