Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη μίλησε για fake news κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ένα βίντεο που δείχνει γενικά τον χώρο της Ακρόπολης και από πίσω ακούγεται ο ήχος ενός κομπρεσέρ εμφανίστηκε μαζί με δημοσιεύματα τις τελευταίες ημέρες και έκαναν λόγο για φθορές σε ένα γλυπτό του Ιερού Βράχου από το κομπρεσέρ.

Το δήθεν γλυπτό ήταν θραύσματα μαρμάρου τοποθετημένα κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’70 το ένα πάνω ή δίπλα στο άλλο, ενώ το κομπρεσέρ έσπασε δάπεδο με πλακάκια και τσιμεντένια πλάκα εργοταξιακού οικίσκου.

«Όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν περί χρήση κομπρεσέρ στην Ακρόπολη αποτελούν ένα ακόμη fake news. Κάποιοι επιχειρούν να διασύρουν την Ακρόπολη και μαζί με αυτήν και τη χώρα»

Η Λίνα Μενδώνη εξήγησε πως οι φωτογραφίες με το κομπρεσέρ προέρχονται από έναν μικρό, πρόχειρο οικίσκο, που φιλοξενεί από το τέλος της δεκαετίας του 1970 το ηλεκτρολογείο της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης. Ο εργάτης με το κομπρεσέρ βρίσκεται έξω από αυτό το ηλεκτρολογείο προκειμένου να σπάσει τα πλακάκια και τα παλαιά τσιμέντα που είχαν τοποθετηθεί.

«Τα έργα γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο παρουσία αρχαιολόγων και μηχανικών. Παρόλα αυτά ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα ακόμη fake news τη στιγμή που μετά από πολλά χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κάνει προσπάθειες για την συνολική αναβάθμιση του χώρου»

Οι εργασίες στο εσωτερικό του ηλεκτρολογείου, το πίσω μέρος του οποίου ακουμπά στο αρχαίο τείχος, πραγματοποιήθηκαν με τα χέρια. Κατά την διάρκεια των εργασιών για την δημιουργία αγωγού ομβρίων υδάτων, εντοπίστηκε φυσικός βράχος γι’ αυτό και ζητήθηκε, από την Παρασκευή, τροποποίηση της μελέτης προκειμένου το υδραυλικό έργο να μεταφερθεί τουλάχιστον 60 εκ ψηλότερα.

Οι δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού συνοδεύονται από φωτογραφίες που δείχνουν τον χώρο όπου χρησιμοποιήθηκε το κομπρεσέρ αλλά και το τρόπο με τον οποίον πραγματοποιούνται οι υπόλοιπες εργασίες.

Φαίνεται καθαρά στις φωτογραφίες ότι κατά το παρελθόν είχε ανοιχτεί τρύπα στο αρχαίο τείχος προκειμένου να τοποθετηθεί σωλήνα υδρορρόης. Αναζητείται στα αρχεία το όνομα του μηχανικού που επέβλεψε τότε τα έργα.

Η Λίνα Μενδώνη διάβασε επιστολή που απεστάλη από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών Ελένης Μπάνου προς την ίδια την υπουργό και προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού.

Η κα Μπάνου γράφει: «αυτά που διαδίδονται μέσω της ΑΥΓΗΣ για την Ακρόπολη και για καταστροφή γλυπτού είναι ανοησίες και ψεύδη αισχίστου είδους. Όλες οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού ομβρίων παρακολουθούνται ανελλιπώς από αρχαιολόγο και μηχανικό της Εφορείας. Το κομπρεσέρ σπάει τα παλαιά τσιμέντα που είχε κατασκευάσει η ΥΣΜΑ και επιτέλους απομακρύνονται μαζύ με τους παλαιούς εργοταξιακούς οικίσκους. Όλα γίνονται με προσοχή και σεβασμό, όπως αρμόζει στον ιερό χώρο.

Εμείς είμαστε στις επάλξεις. Κρατάμε Θερμοπύλες.

Παρακαλούμε ας σεβαστούν όλοι το δύσκολο έργο μας και ας μας δείξουν εμπιστοσύνη. Έως εδώ με τις αχρειότητες».

Απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού για δήθεν βλάβη στον ανελκυστήρα πλαγιάς της Ακρόπολης

-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο:

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ