Προτεραιοποίηση εμβολιασμού COVID-19 (Αναλυτική λίστα με όλα τα νοσήματα και τις ηλικιακές κατηγορίες για τον εμβολιασμό)

Η προτεραιοποίηση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποτελεί μια πολύ προσεκτική δουλειά που βασίστηκε σε πολύ λεπτομερή επεξεργασία των επιστημονικών δεδομένων και μια δουλειά η οποία κράτησε μήνες. Ξεκίνησε από τον Οκτώβριο και αυτό είναι σε συμφωνία και με τις προτεραιοποιήσεις άλλων χωρών.

Τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για το πρόγραμμα προτεραιοποίησης του εμβολιασμού στην Ελλάδα ήταν, πρώτον, η προφύλαξη από αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο, δεύτερον η προφύλαξη από αυξημένο κίνδυνο κυρίως επαγγελματικό λόγω έκθεσης στη νόσο, η διασφάλιση παροχής συνεχούς φροντίδας σε ασθενείς και ηλικιωμένους, όπως και η διασφάλιση της συνέχειας σημαντικών υπηρεσιών του κράτους.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας μας από την ηλικιακή κατανομή των ασθενών που έχουν νοσήσει βαριά και έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δείχνουν σαφώς ότι η ηλικία αποτελεί τον πλέον επιβαρυντικό παράγοντα.

9 στους 10 θανάτους και σχεδόν 8 στις 10 εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αφορούν ασθενείς άνω των 60 ετών.

Ο συνδυασμός της ηλικίας και υποκειμένων νοσημάτων οπωσδήποτε επιβαρύνουν περισσότερο. Ο κύριος στόχος, λοιπόν, είναι η δημιουργία ενός «τείχους προστασίας» των ατόμων που ανήκουν στις ηλικίες άνω των 60 ετών με προτεραιότητα που αρχίζει από τη μεγαλύτερη ηλικία, από τους γηρεότερους προς τους νεότερους.

Γνωρίζουμε ότι ο εμβολιασμός ξεκίνησε από τους υγειονομικούς και το προσωπικό των κοινωνικών υπηρεσιών. Ακολουθούν οι ασθενείς και το προσωπικό των θεραπευτηρίων των χρονίως πασχόντων, των κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης, τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας.

Επίσης οι εκπαιδευτικοί, προσωπικό και μαθητές ηλικίας 16 ετών και άνω ειδικών σχολείων και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία. Όπως και άτομα που έρχονται- και αυτό είναι σημαντικό- σε επαφή με ζώα που μπορεί να φέρουν μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

Και τελευταίο, άτομα λίγα αλλά σημαντικά για τη διασφάλιση της λειτουργίας και της συνέχειας του κράτους. Αυτή η ομάδα ουσιαστικά έχει σε μεγάλο βαθμό εμβολιαστεί.

Η δεύτερη είναι τα άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω που σε ένα επίσης σημαντικό βαθμό έχει προχωρήσει στον εμβολιασμό. Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω και σήμερα αρχίσαν να εμβολιάζονται όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών.

Ακολουθούν τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου και μάλιστα ανεξαρτήτως ηλικίας. Τα νοσήματα αυξημένου κινδύνου όπως έχουν καταγραφεί στην προτεραιοποίηση είναι:

Στην πρώτη κατηγορία είναι η μεταμόσχευση, μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων και αιμοποιητικών κυττάρων όπως και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου.

Δεύτερη κατηγορία είναι η νεφρική ανεπάρκεια. Δηλαδή άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, χρόνια νεφρική νόσος σταδίου 5.

Ακολουθεί η κυστική ίνωση, ξέρουμε ένα συγγενές νόσημα με βαριά πρόγνωση. Ο καρκίνος υπό αγωγή. Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία, όπως και αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.

Στην δεύτερη ομάδα των ατόμων με αυξημένο κίνδυνο θα ξανασυναντήσουμε τα άτομα με καρκίνο αλλά θα είναι τα άτομα εκείνα, για παράδειγμα, τα οποία δεν βρίσκονται στην φάση των παραπά νω θεραπειών.

Σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού. Το αναπνευστικό είναι πάλι ένα σύστημα το οποίο «μοιράζεται» σε καταστάσεις υψηλού κινδύνου και σε καταστάσεις αυξημένου κινδύνου.

Είναι το χρόνιο αναπνευστικό νόσημα, που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή διάμεση πνευμονοπάθεια.

Επίσης σοβαρή ηπατική νόσος, ανοσοκαταστολή και άλλα νοσήματα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το σύνδρομο Down.

Υπάρχουν και άλλες σοβαρές καταστάσεις οι οποίες θα καταταγούν μέσα στην ομάδα αυτή των νοσημάτων αυξημένου κινδύνου. Λίαν αυξημένου κινδύνου.

Η ομάδα αυτή εμβολιάζεται ανεξαρτήτως ηλικίας. Ακολουθεί μετά από ένα διάστημα που δεν θα είναι μεγάλο χρονικό, η ομάδα των ατόμων ηλικίας 70 ετών και άνω και εν συνεχεία τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, ενώ τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω έχουνε ήδη αρχίσει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astra Zeneca.

Κοντά, σχεδόν παράλληλα, θα αρχίσει ο εμβολιασμός των ατόμων 18 έως 59 ετών με υποκείμενα προβλήματα αυξημένου κινδύνου.

Είναι η δεύτερη ομάδα στην οποία, της οποία τα νοσήματα θα τα αναφερθούν επιγραμματικά τονίζοντας ότι είναι ομάδες με νοσήματα διαφόρων τύπων και διαφόρου βαρύτητος, με πάρα πολύ δύσκολη ταξινόμηση.

Η ομάδα αυτή θα εμβολιαστεί πάλι με το ηλικιακό κριτήριο αλλά προβλέπεται η σχετικά γρήγορη μετάπτωση από την μια ηλικία στην άλλη αυτών των νοσημάτων.

Τα πρώτα είναι τα χρόνια καρδιολογικά νοσήματα. Ακολουθεί ο σακχαρώδης διαβήτης, η νοσογόνος παχυσαρκία- είναι δείκτης μάζας σώματος πάνω από 40- χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, ο καρκίνος που σας προανέφερα, η ανοσοκαταστολή- ηπιότερη από την ανοσοκαταστολή που αναφέραμε στην κατηγορία με το λίαν αυξημένο κίνδυνο- η χρόνια νεφρική νόσος, και εδώ νεφρική νόσος, αλλά στην πρώτη κατηγορία όπως είναι οι αιμοκαθαιρόμενοι, τα άτομα της πρώτης κατηγορίας έχουν περίπου 3,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από τα άτομα που κατατάσσονται σε αυτήν την ομάδα.

Χρόνια ηπατική νόσος, αιμοσφαιρινοπάθειες, διαταραχές του σπληνός, χρόνια νευρολογικά νοσήματα, σοβαρή ψυχική νόσος, σοβαρή αναπηρία και τέλος φροντιστές ανοσοκατασταλμένων ατόμων ή ατόμων που εξαρτώνται λόγω του ότι δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Ο μεγάλος κατάλογος αυτών των νοσημάτων- των ομάδων, είναι περίπου 14 αυτές που ανέφερα- η ποικιλία των καταστάσεων που περιλαμβάνουν, ίσως σας δίνουν ένα δείγμα του πόσο δύσκολη είναι αυτή η ταξινόμηση, αλλά και η ανεύρεση των ατόμων που έχουν αυτά τα νοσήματα.

Η ανεύρεση αυτών των ατόμων θα γίνει μέσω του κωδικού νόσου, το ICD 10 ή των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται. Επομένως είναι μία ευκαιρία υπενθύμισης, ότι η άυλη συνταγογράφηση θα βοηθήσει κατά πολύ στην αντιμετώπιση και στην ανεύρεση των ασθενών που πρόκειται να εμβολιαστούν.

Ίσως και οι δυσκολίες αυτές που θα παρουσιαστούν με την προσπάθεια ταυτοποίησης τόσο διαφορετικών νοσημάτων, να δικαιολογήσει και κάποιες, εφόσον υπάρξουν- και σε ένα τεράστιο εγχείρημα είναι αναμενόμενο να υπάρξουν- κάποιες δυσκολίες ή αστοχίες, οι οποίες όμως πάντα θα αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη διορθωτική κίνηση.

Εμβολιάζονται τώρα στην Ελλάδα:

– Ασθενείς με νοσήματα υψηλού κινδύνου. (από 19/3/2021)
– Πολίτες από 60 έως και 64 ετών.
– Πολίτες άνω των 75 ετών.
– Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας

Οδηγίες για το κλείσιμο ραντεβού εμβολιασμού

Η βεβαίωση εμβολιασμού κατά της COVID-19 είναι τώρα διαθέσιμη

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα, Διασωληνωμένοι, Θάνατοι, Τεστ, Εμβόλια, Νοσηλείες COVID-19

Δείτε όλα τα στατιστικά εδώ.

(Διαβάστε όλα τα νέα και τις καθημερινές αναφορές για τα εμβόλια πατώντας εδώ.)

Η σειρά προτεραιοποίησης των ομάδων του πληθυσμού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού Covid-19 διαμορφώνεται σε εννέα επιμέρους κατηγορίες

1α. Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών

β. Ασθενείς και προσωπικό σε θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων, κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης, κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας

γ. Εκπαιδευτικοί, προσωπικό και μαθητές (ηλικίας 16 ετών και άνω) ειδικών σχολείων και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία

δ. ‘Ατομα, που έρχονται σε επαφή με ζώα, που μπορεί να φέρουν μεταλλαγμένα  στελέχη του ιού SARS-CoV-2

ε. Άτομα σημαντικά για τη διασφάλιση της λειτουργίας και της συνέχειας του κράτους

2Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
3Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
4Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
5α. Άτομα με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου

(ανεξαρτήτως ηλικίας*)

β. Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω

6Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω
7α. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

β. Άτομα ηλικίας 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου*

8α. Εκπαιδευτικοί ηλικίας έως 59 ετών Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εργαζόμενοι σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

β. Προσωπικό υπηρεσιών κρίσιμων τομέων της κρατικής λειτουργίας

γ. Άτομα ηλικίας 18-59 ετών που διαμένουν σε δομές ομαδικής διαβίωσης με μεγάλο συγχρωτισμό

9Άτομα 18–59 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα τα οποία εμπίπτουν στις ανωτέρω κατηγορίες (προτεραιότητα βάσει ηλικίας: 55–59 ετών, κατόπιν 50– 54 ετών, 45–49 ετών κ.ο.κ.)

 


Nοσήματα υψηλού κινδύνου

Τα οριζόμενα ως νοσήματα υψηλού κινδύνου της κατηγορίας 5α του Πίνακα 1

Α) Νοσήματα υψηλού κινδύνου
Μεταμόσχευση> Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων

> Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου

Νεφρική ανεπάρκεια> Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, χρόνια νεφρική νόσος σταδίου 5
>Κυστική Ίνωση
Καρκίνος υπό αγωγή> Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία)

> Αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία

Σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού> Χρόνιο αναπνευστικό νόσημα που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον

> Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με FEV1 < 30%

[FEV1: forced expiratory volume in 1st second]

> Διάμεση πνευμονοπάθεια με δοκιμασία διάχυσης < 40%

Σοβαρή ηπατική νόσος> Ηπατική ανεπάρκεια με πυλαία υπέρταση, κίρρωση ήπατος με πυλαία υπέρταση
Ανοσοκαταστολή> Φλεγμονώδεις παθήσεις υπό ανοσοκατασταλτική ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μετρίου-υψηλού κινδύνου

> Βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια

> HIV με CD4<200 κύτταρα/μL

Άλλα νοσήματα> Σύνδρομο Down

> Άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις σύμφωνα με κλινικά κριτήρια

 


Nοσήματα αυξημένου κινδύνου

Τα οριζόμενα ως νοσήματα αυξημένου κινδύνου της κατηγορίας 7β του Πίνακα 1

Β) Νοσήματα αυξημένου κινδύνου
Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος> Συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου
Σακχαρώδης διαβήτης> Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2
Νοσογόνος παχυσαρκία> Δείκτη μάζας σώματος ³40 kg/m2
Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού> Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος (που δεν περιλαμβάνονται στην προηγούμενη κατηγορία), σοβαρό άσθμα με λήψη σε μόνιμη βάση κορτικοειδών από το στόμα ή βιολογικών παραγόντων
ΚαρκίνοςΔιάγνωση καρκίνου συμπαγούς οργάνου κατά την τελευταία 5ετία (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία)
Ανοσοκαταστολή> Λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL)
Χρόνια νεφρική νόσος> Χρόνια νεφρική νόσος (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), νεφρωσικό σύνδρομο
Χρόνια ηπατική νόσος> Αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος
Αιμοσφαιρινοπάθειες> Ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία
Διαταραχές σπληνός> Ασπληνία (περιλαμβάνεται και η λειτουργική ασπληνία)
Χρόνια νευρολογικά νοσήματα> Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νευρομυϊκά νοσήματα
Σοβαρή ψυχική νόσος> Διάγνωση σχιζοφρένειας ή διπολικής διαταραχής
Σοβαρή αναπηρία> Άτομα με σοβαρή αναπηρία (που δεν οφείλεται σε νοσή-ματα υψηλού ή αυξημένου κινδύνου, καταστάσεις για τις οποίες η προτεραιότητα εμβολιασμού έχει ήδη οριστεί)
Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματαΓονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών που δε μπορούν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν τα ίδια και τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση καθώς και παιδιών, που πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου (ως και 12 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας), αιματολογικό καρκίνο (ως και 3 χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας), χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομο Down ή άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις με κλινικά κριτήρια.

*Οι κατάλογοι νοσημάτων υψηλού και αυξημένου κινδύνου αναθεωρούνται σε τακτική βάση με αναφορά στα διαθέσιμα κάθε φορά επιδημιολογικά και ιατρικά δεδομένα και τις θέσεις επιστημονικών ιατρικών εταιρειών και έγκυρων διεθνών οργανισμών δημόσιας υγείας.

Πληροφορίες σχετικά με την προτεραιοποίηση των ασθενών που πάσχουν από νοσήματα υψηλού κινδύνου.

Η προτεταιοποίηση της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού περιλαμβάνει τους ασθενείς που πάσχουν από νοσήματα που περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα (πίνακας 1) νοσημάτων καθώς και σε αυτούς που λαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή του πίνακα 2.

Πίνακας 1

Νοσήματα υψηλού κινδύνουICD 10
Μεταμόσχευση
  • Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
  • Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
Z94, T86
Νεφρική ανεπάρκεια
  • Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
N18, N19, Y84.1
  • Κυστική Ίνωση
E84
Καρκίνος υπό αγωγή
  • Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία)*
  • Αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία**
C00 ως 97 (εκτός αιματολογικού καρκίνου)

D37 ως D48

C81 ως C86, C88

C90 ως C95

Σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού
  • Χρόνιο αναπνευστικό νόσημα για το οποίο γίνεται χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον (βάσει πιστοποίησης ασφαλιστικού φορέα)
  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με FEV1 < 30% [FEV1: forced expiratory volume in 1st second] μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου
  • Διάμεση πνευμονοπάθεια
J44

J84

Σοβαρή καρδιακή νόσος
  • Πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (τους τελευταίους τρεις μήνες)***
  • Καρδιακή ανεπάρκεια με κλάσμα εξώθησης <40% μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου (συμπεριλαμβανόμενων μυοκαρδιοπαθειών, συγγενών καρδιοπαθειών, βαλβιδικής νόσου)
  • Πνευμονική Υπέρταση
I21 ως Ι23

Ι50

Ι27, Ι28

Σοβαρή ηπατική νόσος
  • Ηπατική ανεπάρκεια με πυλαία υπέρταση, κίρρωση ήπατος με πυλαία υπέρταση
K72, K72.1, K72.9, K76.6,

K74, K74.4, K74.5, K74.6,

K70.3, K70.4

Ανοσοκαταστολή
  • Αυτοφλεγμονώδεις/αυτοάνοσες παθήσεις ή άλλη νόσος υπό ανοσοκατασταλτική ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μετρίου-υψηλού κινδύνου****
  • Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες
  • HIV με CD4<200 κύτταρα/μL
D80-D84
Άλλα νοσήματα
  • Σύνδρομο Down
  • Άλλες ειδικές καταστάσεις μετά από αίτηση του θεράποντος Ιατρού
Q90
  • *Άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο από 1/1/2020
  • **Άτομα που έχουν διαγνωσθεί με αιματολογικό καρκίνο από 1/1/2016
  • *** Άτομα με διάγνωση οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου από 1/12/2020
  • **** Περιλαμβάνονται ασθενείς με ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος (ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου), ήπατος (αυτοάνοση ηπατίτιδα), δέρματος (ψωρίαση, πομφολυγώδεις δερματοπάθειες), νεφρών (πρωτοπαθείς ή δευτεροπαθείς σπειραματικές παθήσεις) και μυοσκελετικού συστήματος – συνδετικού ιστού (ρευματοειδής αρθρίτιδα, Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, αγγειίτιδες, μυοσίτιδες, σκληρόδερμα, Σ. Sjögren κλπ.) ή άλλη νόσο, οι οποίοι λαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή του Πίνακα 2.

Πίνακας 2

Ανοσοκατασταλτική / ανοσοτροποποιητική αγωγή Μετρίου – υψηλού κινδύνου
ATC code
Γλυκοκορτικοειδή
Πρεδνιζολόνη, Μεθυλπρεδνιζολόνη (pos/IV)*H02AB06, H02AB04
Μη βιολογικοί παράγοντες
Azathioprine (AZA)L04AX01
Cyclophosphamide (CYC)L01AA01
Cyclosporine (CsA)L04AD01
Leflunomide (LEF)L04AA13
Methotrexate (MTX)L04AX03
6-mercaptopurine (6-MP)L01BB02
Mycophenolate acid (MPA)L04AA06
Mycophenolate mofetil (MMF)L04AA06
TacrolimusL04AD02
Βιολογικοί παράγοντες
AbataceptL04AA24
Anti-IL1 (Anakinra, Canakinumab)L04AC03, L04AC08
Anti-IL6 (Tocilizumab)L04AC07
Anti-IL12/23 (Ustekinumab)L04AC05
Anti-IL17 (Brodalumab, Secukinumab)L04AC12, L04AC10
Anti-TNFs (Adalimumab, Certolizumab pegol, Etanercept, Golimumab, Infliximab)L04AB04, L04AB05, L04AB01, L04AB06, L04AB02
BelimumabL04AA26
Αnti-B cell (Rituximab)L01XC02
Στοχευμένοι συνθετικοί παράγοντες
ApremilastL04AA32
Αναστολείς JAK (Τofacitinib)L04AA29

*Πρεδνιζολόνη >20mg ημερησίως για διάστημα >30 ημερών ή 700mg συνολικής δόσεως σε 2 μήνες.

Η αντιστοιχία των συχνότερων σε χρήση στεροειδών έχει ως εξής:
Prednisolone 5mg
Methylprednisolone 4mg
Dexamethasone 0,75 mg
Hydrocortisone 20mg
Betamethasone 0,6mg σε εβδομαδιαια χορήγηση

-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο:

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ