Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου μίλησε για τον κίνδυνο των ανεμβολίαστων και την πορεία των μεταλλάξεων, τους λόγους που κάποιος δεν εμβολιάζεται και έδωσε απαντήσεις, και τέλος μίλησε για τους «λαθρεπιβάτες της ανοσίας»:

Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να εκφράσω κατ’ αρχήν, τα συγχαρητήριά μου στα νέα παιδιά που μετά μια σκληρή προετοιμασία, και μάλιστα εν καιρώ επιδημίας Covid, για τις πανελλήνιες εξετάσεις, κατάφεραν να πετύχουν και να περάσουν στο κατώφλι των σχολών της ανώτατης εκπαίδευσης.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι απαραίτητο εφόδιο για όλα αυτά τα νέα παιδιά, θα πρέπει να είναι φέτος ο εμβολιασμός τους και όχι μόνο για τους πρωτοετείς, αλλά και για τους φοιτητές των παλαιοτέρων ετών.

Θα είναι μία ευκαιρία να χαρούν τη φοιτητική ζωή και τη ζωντανή διαδραστική επικοινωνία με τους Καθηγητές τους. Είναι μία περίοδος που θα πρέπει να είναι χρωματισμένη και όχι γκρίζα.

Όπως είναι φανερό, η εμφάνιση της μετάλλαξης Δ έχει μετακυλήσει το ενδιαφέρον για την επιδημία στις μικρότερες ηλικίες, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων, τα επόμενα επιδημικά κύματα θα εξαρτώνται, θα πυροδοτούνται από τις μεταλλάξεις που θα μεταδίδουν τα άτομα της νεαρής ηλικίας στους ανεμβολίαστους.

Πριν μία εβδομάδα, όπως ίσως θυμόσαστε, ανακοινώθηκε η θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό ατόμων ηλικίας 15-17 ετών και ο κύριος Θεμιστοκλέους θα αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κίνδυνος από τη νόσηση αυτών των ηλικιών είναι μικρός αλλά υπαρκτός και θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι και σε αυτές τις ομάδες ηλικιών υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν υποκείμενα νοσήματα, άρα και αυξημένο κίνδυνο από τη νόσηση.

Το κύριο χαρακτηριστικό όμως αυτών των ηλικιών είναι κυρίως η διασπορά, όπως γνωρίζετε, του ιού στο περιβάλλον, στο οποίο μπορεί να βρίσκονται και άτομα ευάλωτα ή και ανεμβολίαστα.

Οι μελέτες επισημαίνουν το σημαντικό ρόλο των ανεμβολίαστων ατόμων, κυρίως για την πορεία των μεταλλάξεων. Μία προδημοσίευση στο BMJ είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, διότι αποδεικνύει για πρώτη φορά με μελέτη της αλληλούχισης του γονιδιώματος του ιού, ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί καταφέρνουν να αναστείλουν, να «φρενάρουν» την εξελικτική διαδικασία των αντιγονικών μεταβολών του ιού.

Αντίθετα, τα ανεμβολίαστα άτομα λειτουργούν σαν εργαστήριο παραγωγής νέων μεταλλάξεων, που εκφράζονται γρήγορα μάλιστα, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα της διασποράς, δεδομένου ότι δημιουργείται και αυξημένο ιικό φορτίο.

Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει τις νοσηλείες και τη βαριά νόσηση από την Covid σε ποσοστό που ξεπερνά το 93%, ενώ σε μικρότερο ποσοστό αποτρέπει και την πιθανότητα κάποιος να κολλήσει τη λοίμωξη.

Και σύμφωνα με αυτό που προαναφέραμε, ο εμβολιασμός «φρενάρει» και αναστέλλει τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων, ενώ μειώνει το ιικό φορτίο και τη διασπορά.

Στην επιδημία από τη μετάλλαξη Δ, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι εμβολιασμένοι με μία δόση. Υπενθυμίζουμε ότι η μία δόση του εμβολίου προσφέρει μία προστασία της τάξεως του 33%, το maximum 50%, ενώ το ποσοστό εκτινάσσεται πάνω από το 90% με τη δεύτερη δόση.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής διαπιστώθηκε ότι 1 στα 10 άτομα δεν πραγματοποιούν τη δεύτερη δόση. Και μάλιστα, οι ηλικίες που δεν ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό είναι τα νέα άτομα.

Η πιθανή ερμηνεία αυτού του φαινομένου είναι ότι στις ηλικίες αυτές υπάρχουν πολλές οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις. Άρα χρειάζεται μία υπενθύμιση και διευκόλυνση για τα άτομα που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Ας μην ξεχνάμε, λοιπόν, αυτή την δεύτερη δόση διότι είναι εξαιρετικά σημαντική. Λόγω της μετάλλαξης Δ, εν κινδύνω είναι η ομάδα των ανεμβολίαστων, που στην χώρα μας αριθμεί κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες άτομα.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο κάλεσμα των συμπολιτών μας ηλικίας άνω των 60 ετών για εμβολιασμό, υπήρξε μια θετική ανταπόκριση.

Τώρα γιατί παραμένουν οι ανεμβολίαστοι, επιτρέψτε μου να αναφερθούμε, έτσι επιλεκτικά ίσως, σε ορισμένες διαπιστώσεις που υπάρχουν:

Κατ’ αρχήν να θυμίσω ότι ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούνται δεν περιέχει ζώντες μικροοργανισμούς ή εξασθενημένους ιούς ή μικρόβια. Επομένως, το εμβόλιο μπορεί να γίνεται σε όλες τις κατηγορίες των νοσημάτων. Δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός.

Υπάρχουν νοσήματα στα οποία μπορεί η αποτελεσματικότητα ή ανοσογονικότητα του εμβολίου να υπολείπεται, αλλά επιτρέπεται και πρέπει να γίνεται.

Και υπάρχουν και ορισμένα νοσήματα υπό θεραπεία, υπό ειδικές θεραπείες τις οποίες ο θεράπων γιατρός μπορεί να προγραμματίσει τον χρόνο μεταξύ ενός φαρμάκου, παραδείγματος χάριν, ενός βιολογικού παράγοντα και του εμβολίου.

Επομένως, σαν αιτία, «μένω ανεμβολίαστος γιατί έχω ένα χρόνιο νόσημα», δεν ισχύει.

Πολλοί δεν εμβολιάζονται διότι περιμένουν το φάρμακο. Ατυχώς οι μελέτες και οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν έχουν αποδώσει ένα αποτελεσματικό φάρμακο. Μακάρι στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον να υπάρξει φάρμακο. Αλλά ο ιός τώρα είναι εδώ. Είναι το παρόν.

Άλλο αίτιο που παραμένουν ανεμβολίαστοι αυτοί οι χιλιάδες άνθρωποι, είναι οι εσφαλμένες αντιλήψεις. Και όταν λέω εσφαλμένες αντιλήψεις, είναι πάρα πολλές. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε ορισμένες και ιδιαίτερα σε αυτές που αφορούν στους νέους, για τους οποίους λεχθεί κατ’ επανάληψη ότι ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει την γονιμότητα, ούτε των ανδρών, ούτε των γυναικών.

Εμβολιασμός συστήνεται και για τις εγκύους, με συνεννόηση με τον γυναικολόγο τους και ο εμβολιασμός επιτρέπεται, μάλλον επιβάλλεται και για θηλάζουσες.

Σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε πλέον, ότι το γενετικό υλικό του εμβολίου δεν μεταφέρεται, δεν ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα. Αλλά ακόμα και να ανιχνευόταν, θα καταστρέφετο με την κατάποση στο στομάχι του μωρού.

Ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν ίσως και πάρα πολλοί από το φόβο των παρενεργειών. Από τον φόβο για την περίπτωση του 1, του 2 στο εκατομμύριο, σε σχέση με τον πολύ κοντινό κίνδυνο της νόσησης.

Η ζυγαριά για πολλούς γέρνει προς την πλευρά της πιθανότητας του εκατομμυρίου και όχι τις δεκάδες που είναι πιο κοντινοί.

Ανεμβολίαστοι χρησιμοποιούν και σαν επιχείρημα ότι αυτοί που εμβολιάζονται νοσούν και άρα γιατί να εμβολιαστούν, αφού το εμβόλιο δεν αποδίδει; Ξεχνούν το γεγονός το οποίο πρέπει καθημερινά να το θυμόμαστε όλοι, ότι το 99% των ασθενών στις Μονάδες είναι άτομα ανεμβολίαστα.

Ανεμβολίαστοι είναι και εκείνοι οι οποίοι έχουν την άποψη ότι μπορούν να προστατευτούν από τον εμβολιασμό των άλλων. Μάλιστα, η επωνυμία που τους αποδίδεται είναι «λαθρεπιβάτες της ανοσίας». Διότι πιστεύουν ότι θα προστατευθούν από κάτι που έχουν κάνει οι άλλοι και όχι οι ίδιοι.

Ας έχουν υπόψη ότι Κράτη όπως το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν πετύχει υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, άνω του 60%, έχουν μεν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Δ, αλλά χαμηλό αριθμό θανάτων.

Αυτό τα λέει όλα. Φαίνεται ότι οι νεαρές ηλικίες σε αυτή τη φάση καλούνται να προστατεύσουν και τους ευάλωτους και τους ανεμβολίαστους.

Και είναι εξαιρετικά αισιόδοξος και μακάρι να ισχύει, ο τίτλος που είδα σε ένα ημερήσιο έντυπο, που ήταν, «ο εμβολιασμός στους νέους είναι μεταδοτικός».

Μακάρι όντως να έχουμε αυτή τη μετάδοση.

-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο:

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ