Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου μίλησε για τους ανεμβολιασμούς των εγκύων:

Έχουμε και άλλες φορές αναφερθεί στην ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα των εγκύων και των εμβολιασμών τους. Οι ενδείξεις έχουν καθοριστεί έγκαιρα και στη χώρα μας από την Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικής και Γυναικολογίας και έτσι οι συστάσεις είναι να εμβολιάζονται οι έγκυες με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης, όπως παραδείγματος χάρη οι νοσηλεύτριες, οι έγκυες με συννοσηρότητα, διαβήτης, παχυσαρκία, και όλες οι έγκυες αφού ενημερωθούν σωστά και πάρουν τη συμβουλή του γυναικολόγου τους.

Οι γνώσεις για τον κίνδυνο από Covid λοίμωξη στην έγκυο και το κύημα αυξάνουν. Και πρόσφατες περιγραφές, μικρού βεβαίως αριθμού περιπτώσεων από το εξωτερικό, από την Ιρλανδία συγκεκριμένα, αλλά και από τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης έχουν δείξει ότι η νόσος της μητέρας, της εγκύου με Covid προκαλεί βλάβες σημαντικές στο πλακούντα. Την πλακουντίτιδα Covid.

Σημειώνεται, βεβαίως, ότι δεν έχει διαπιστωθεί κάθετη μετάδοση. Δηλαδή η μετάδοση του ιού από την μητέρα, από την έγκυο μητέρα στο έμβρυο. Είναι εξαιρετικά σπάνια. Και πολύ σημαντικό, ούτε αυξημένος κίνδυνος συγγενών ανωμαλιών.

Φαίνεται όμως ότι ο ιός δημιουργεί βαριές αλλοιώσεις στον φραγμό, όπως είναι ο πλακούντας, μεταξύ μητέρας και εμβρύου με αποτέλεσμα δυσάρεστες επιπτώσεις πάνω στο έμβρυο.

Άλλη επομένως μια έκφραση της δράσης της λοίμωξης από τον κορονοϊό που ενισχύει τη σύσταση εμβολιασμού των εγκύων κατά της Covid.

-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο:

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ