Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου μίλησε για τον εμβολιασμό των παιδιών:

Γ. ΣΟΥΛΑΚΗ: Και για τους δύο έχω από μια ερώτηση. Κυρία Θεοδωρίδου, πολλοί δημοσιογράφοι μάς παίρνει κόσμος και μας ρωτούν, όταν είναι πλήρως εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις ή όταν έχουν εμβολιαστεί με τη μία δόση, τυχαίνει και έρχονται σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Τι ισχύει σε αυτή την περίπτωση; Βγήκε και μια οδηγία τώρα πριν από μια-δυο μέρες από το αμερικανικό CDC, που αναφέρει ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις δεν υποβάλλονται σε τεστ και δεν μπαίνουν στην υποχρεωτική καραντίνα των 10 ημερών. Στη χώρα μας τι ισχύει;

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Πάντως συμπληρώνετε τρόπον τινά και την ερώτηση της κυρίας Βλεπάκη περί προνομίων. Δηλαδή, όντως τα άτομα, και κατά CDC και εδώ θα ισχύσει, που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις, αν έρθουν σε επαφή με ένα άτομο το οποίο έχει τη λοίμωξη παρακολουθούνται. Δηλαδή δεν κάνουν ούτε μοριακά τεστ αφού είναι εμβολιασμένα, παρά μόνο εάν εμφάνισαν συμπτώματα.

Δηλαδή εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί δεν υφίστανται ούτε απομόνωση, ούτε εργαστηριακή διερεύνηση για πιθανή λοίμωξη. Αυτό, βέβαια, δεν μπορεί να ισχύσει για τα άτομα με μία δόση.

Θεωρείται ότι είναι ατελώς εμβολιασμένα, επομένως μπορεί σε αυτή την περίπτωση η όποια επαφή να πέσει και σε χρονικό διάστημα που τα αντισώματα από την πρώτη δόση ή δεν έχουν αναπτυχθεί ή έχουν μειωθεί και να μην είναι προφυλαγμένα. Επομένως, εκεί θα πρέπει να γίνει εργαστηριακός έλεγχος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υποχρέωση για self-test έχουν οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις;

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Με τις δύο δόσεις ή με τη μία;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις δυο δόσεις. Πρέπει να υποβάλλονται σε υποχρεωτικό self-test;

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Αφού είπαμε ότι το πλεονέκτημα των δύο δόσεων είναι ότι δεν υφίστανται εργαστηριακό έλεγχο, παρά μόνο εάν εμφανίσουν κλινικά συμπτώματα.

-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο:

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ