Η Ειδική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά τη συνεδρίασή της σήμερα, Τετάρτη 9 Ιουνίου, ενέκρινε την εισήγηση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία περιλαμβάνει τα κάτωθι:

  • Την μείωση του ωραρίου γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας από 01:30 – 05:00
  • Την επαναφορά μουσικής μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης για καθήμενους από τις 12 Ιουνίου
  • Την αύξηση από 01/07/2021 του αριθμού παρευρισκομένων σε  δεξιώσεις και υπηρεσίες Catering στα τριακόσια (300) άτομα, με την ισχυρή σύσταση όπως η είσοδος των καλεσμένων να πραγματοποιείται είτε με αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου (selftest ή PCR ή rapid test) 24 ώρες πριν, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε με πιστοποιητικό νόσησης
  • Αυξάνεται η πληρότητα σε ανοιχτούς χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων:
    75% πληρότητα για χώρους έως 1.000 θέσεις,
    70% πληρότητα για χώρους έως 5.000 θέσεις,
    65% πληρότητα για χώρους έως 15.000 θέσεις.

    Για χώρους που διαθέτουν περισσότερες από 15.000 θέσεις (πχ στάδια), η επιτροπή όρισε ως ανώτατο αριθμό θεατών τους 10.000, ενώ για όλες τις περιπτώσεις και ανεξαρτήτως χωρητικότητας, οι θεατές είναι καθήμενοι, φορούν υποχρεωτικά μάσκα, και οι διοργανωτές οφείλουν να διασφαλίζουν τον οργανωμένο τρόπο εισόδου και εξόδου των θεατών, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

  • Την επανεκκίνηση λειτουργίας εστίασης σε εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές από 12/06/2021, με την προϋπόθεση οι στοές αυτές να έχουν δύο ανοικτές πλευρές
  • Στα καταστήματα Κινητής Τηλεφωνίας να επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ.
  • Την επανέναρξη των εμποροπανηγύρεων μόνο για τις Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες το ποσοστό εμβολιασμού είναι >50%
  • Την λειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ, στις 11/06/2021, ως ακολούθως:
    – Ένα (1) άτομο ανά 10 τμ.
    Επιτρέπεται ένας (1) καθήμενος ανά τραπέζι με διάταξη τραπεζιών σύμφωνα με τους κανόνες της εστίασης
  • Την λειτουργία των εκθέσεων ανοιχτών χώρων σύμφωνα με τους κανόνες των λαϊκών αγορών
  • Την πραγματοποίηση ειδικής έκθεσης Defea από 13–15 Ιουλίου στο Metropolitan Expo, σύμφωνα με το πρωτόκολλο λειτουργίας εκθέσεων
  • Επανέναρξη από 14/06/2021 της πλήρης λειτουργίας των φροντιστηρίων για όλους τους μαθητές με φυσική παρουσία και τήρηση των υφιστάμενων κανόνων προστασίας και υποχρεωτική χρήση rapidtest ή selftest μία φορά εβδομαδιαίως για όλους τους συμμετέχοντες (εκπαιδευτικούς και μαθητές)

Την επόμενη εβδομάδα θα αποφασιστούν ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας οι υπόλοιπες δραστηριότητες.

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καλησπέρα σας από την Πολιτική Προστασία. Η βελτίωση που παρουσιάζει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, όπως ανέφερε και ο Υπουργός μας, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα εμβολιασμών που βρίσκεται σε εξέλιξη, μας επιτρέπουν να κάνουμε τα επόμενα βήματα και να προχωρήσουμε στην άρση κάποιων επιπλέον περιοριστικών μέτρων.

Υπενθυμίζω ότι η παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε κάθε γωνιά της χώρας είναι καθημερινή, είναι διαρκής και όταν οι δείκτες συναντούν τους στόχους μας, τότε προχωράμε σε σταδιακές και προσεκτικές άρσεις των περιορισμών.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι φτάσαμε στο τέλος της πανδημίας και πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Η ανάγκη τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των κανόνων ατομικής προστασίας που βρίσκονται σε ισχύ, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς δικαιολογίες παραμένει και αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχίσει να βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας.

Με δεδομένους, λοιπόν, τους για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα πτωτικούς κυλιόμενους δείκτες του τελευταίου 7ημέρου, ας δούμε τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας το επόμενο χρονικό διάστημα μετά και τις αποφάσεις που πήρε η Επιτροπή των Επιδημιολόγων στην σημερινή συνεδρίαση της.

Από την Δευτέρα 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων, καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθηση των ΑΕΙ.

Από το Σάββατο 12 Ιουνίου η απαγόρευση κυκλοφορίας, το curfew επεκτείνεται κατά μια ώρα. Θα ξεκινά, δηλαδή, στην 1:30 μετά τα μεσάνυχτα και θα διαρκεί, όπως και σήμερα, μέχρι τις 5:00 το πρωί.

Ενώ από την 1η Ιουλίου, και πάντα με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας σταματά να ισχύει.

Από το Σάββατο 12 Ιουνίου θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες.

Θέλω να τονίσω ότι σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου, το πρόστιμο καθορίζεται σε 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και σε αναστολή λειτουργίας, κλείσιμο 15 ημερών, σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.

Επίσης από το Σάββατο 12 Ιουνίου επανεκκινούν την λειτουργία τους καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος, καθώς και ο φυσικός αερισμός.

Από την ίδια ημερομηνία, δηλαδή, το Σάββατο 12 Ιουνίου στις 6:00 το πρωί, αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος, από 50% σε 75% όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας ως 1.000 θέσεις, σε 70% έως 5.000 θέσεων, σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων και αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα. Θυμίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλους.

Επίσης, για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον ταυτόχρονα παρουσία τεσσάρων πελατών σε καταστήματα εμβαδού ως 100 τετραγωνικά μέτρα.

Επιπρόσθετα, από την 1η Ιουλίου, το όριο για τις υπηρεσίες catering-δεξιώσεων αυξάνεται σε 300 άτομα, από 100 που είναι αυτή την στιγμή.

Τέλος, όσον αφορά στις εμποροπανηγύρεις, αποφασίστηκε η επανέναρξη τους μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα επικαιροποιηθεί και θα ανακοινωθεί τα επόμενα 24ωρα.

Περαιτέρω αποφάσεις που αφορούν σε θέματα Παιδείας, Νησιωτικής Πολιτικής και Δικαιοσύνης, που απασχόλησαν σήμερα την Επιτροπή, θα ανακοινωθούν από τα αρμόδια Υπουργεία.

Τις επόμενες εβδομάδες αφήνουμε σταδιακά πίσω μας κάποια περιοριστικά μέτρα, που εδώ και καιρό αποτελούσαν κομμάτι αυτής της ιδιότυπης καθημερινότητας μας.

Θα πρέπει όμως να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Να είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται ακόμα επαγρύπνηση και πιστή τήρηση των μέτρων από όλους μας, ακριβώς όπως κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ο ιός είναι  ακόμα εδώ, το βλέπουμε. 381 συμπολίτες μας παραμένουν διασωληνωμένοι, ενώ σήμερα ακόμα 15 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους.

Και γνωρίζουμε πια καλά ότι κάθε αβλεψία μας, κάθε στιγμιαία απροσεξία μπορεί να αποβεί μοιραία για πολλούς άλλους. Γνωρίζουμε όμως καλά και πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε, πώς μπορούμε να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας. Με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων, που αποτελούν την ασπίδα προστασίας μας από την πρώτη μέρα της πανδημίας και το χτίσιμο μέσω του εμβολιασμού του τείχους ανοσίας που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας οριστικά, σταδιακά όμως, την πρωτόγνωρη αυτή συγκυρία.

Σας ευχαριστώ.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Καλησπέρα σας. Κύριε Χαρδαλιά, με βάση και τα νεότερα που μας ανακοινώσατε, σκέπτομαι το εξής. Τα μέρα όπως είπατε χαλαρώνουν σταδιακά. Οι εμβολιασμοί προχωρούν. Οι διστακτικοί-αρνητές επίσης παραμένουν και εκείνοι. Ο στόχος γνωρίζουμε όλοι του Υπουργείου, της Κυβέρνησης, είναι  το τείχος ανοσίας. Τι ακριβώς γίνεται αν έχετε κάτι πιο σαφές για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και επίσης κάτι πιο ξεκάθαρο για κάποια προνόμια τα οποία προφανώς όταν δοθούν, θα επισπεύσουμε και το τείχος ανοσίας που επιχειρείτε. Ευχαριστώ.

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Κατ’ αρχήν, θα μου επιτρέψετε να μην κάνω εκτενή αναφορά. Να σταθώ σε δύο σημεία. Για μένα δεν υπάρχουν προνόμια. Δεν υπάρχουν κίνητρα, δεν υπάρχουν δικαιώματα. Υπάρχει σταδιακή άρση περιορισμών για αυτούς που δεν κινδυνεύουν.

Αυτή είναι  η πραγματική ουσία της συζήτησης που πρέπει να γίνει. Από εκεί και πέρα, προφανώς η συζήτηση αυτή είναι σε εξέλιξη. Υπάρχει μια γενικότερη διαβούλευση και με την επιστημονική κοινότητα, αλλά και μεταξύ μας.

Και θα είμαστε έτοιμοι, όταν το εμβόλιο είναι  διαθέσιμο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, άρα όλοι θα έχουν δικαίωμα στον εμβολιασμό, να πούμε πολύ πιο συγκεκριμένα πράγματα.

Σας ευχαριστώ.

-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο:

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ