Σε ερώτηση για για τα ακριβή ποσοστά των υγειονομικών που έχουν εμβολιαστεί απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Mέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί μόνο το 77% του ιατρικού προσωπικού και το 51% του νοσηλευτικού προσωπικού.

Είναι ντροπή να υπάρχουν αυτά τα τεράστιο ποσοστό αρνητών του εμβολίου μέσα στα δημόσια νοσοκομεία σχεδόν 3 μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού και ενώ γιατροί και νοσηλευτές είχαν και έχουν από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα στους εμβολιασμούς.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στο νοσοκομείο Μεταξά βρέθηκαν 40+ κρούσματα κυρίως σε νοσηλευτές (αλλά και ογκολογικούς ασθενείς), ενω σήμερα υπάρχουν καταγγελίες από μητέρα για πολλά κρούσματα σε νεογνά που φαίνεται να κόλλησαν μέσα σε ιδιωτικό μαιευτήριο.

Όπως καταγγέλλει η οικογένεια, νοσηλεύτριες που νοσούσαν με κορωνοϊό φαίνεται να ευθύνονται για τη διασπορά του, ενώ άλλες δύο οικογένειες με νεογνά κόλλησαν κορωνοϊό μέσα στο ιδιωτικό μαιευτήριο.

«Άλλες δύο οικογένειες και η δικιά μου τρεις. Μωρά είναι και ταλαιπωρούνται. Δεν είναι δυνατόν και άλλες δυο οικογένειες που γεννήθηκαν στον ίδιο όροφο και η μητέρα και το μωρό να έχει κορωνοϊό. Κάτι συμβαίνει», προσθέτει η μητέρα.

Χτες με απόφαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, καθίσταται υποχρεωτική η διεξαγωγή rapid test δύο φορές την εβδομάδα σε όλο το προσωπικό – ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, λοιπό – των Μονάδων Υγείας του Ε.Σ.Υ., που δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Διαβάστε ολόκληρη την απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη εδώ:

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των υγειονομικών, μέχρι σήμερα 77% του ιατρικού προσωπικού έχει εμβολιαστεί και 51% του νοσηλευτικού προσωπικού.

Να υπενθυμίσω ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και, βεβαίως, νομίζω καθίσταται σαφές ότι είναι θέμα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης, προκειμένου κάποιος να προχωρήσει σε εμβολιασμό.

Σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς, είναι και κάτι παραπάνω. Είναι ηθική υποχρέωση, διότι έχουν να κάνουν με συμπολίτες μας που προσέρχονται για υπηρεσίες υγείας στα νοσηλευτικά ιδρύματα και σε άλλες δομές στη χώρα.

Από την αρχή της πανδημίας προστατεύσαμε τους υγειονομικούς, κυρίως με μέσα ατομικής προστασίας, έτσι ώστε να κάνουν με ασφάλεια τη δουλειά τους, αλλά και να προστατεύεται τόσο το ίδιο το προσωπικό, όσο και οι συμπολίτες μας που προσέρχονται για υπηρεσίες υγείας.

Κατά την εκκίνηση του προγράμματος εμβολιασμού, το υγειονομικό προσωπικό ήταν το πρώτο το οποίο κλήθηκε να εμβολιαστεί και συνεχίζεται ο εμβολιασμός. Και ελπίζουμε τα νούμερα αυτά τα οποία σας είπα, να αυξηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Και βεβαίως, σε συνδυασμό με τη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας και την ατομική συμμόρφωση του καθενός, πιστεύουμε ότι δίνεται η δυνατότητα να διασφαλίσουμε την υγεία του νοσηλευτικού προσωπικού.

Σε κάθε περίπτωση, επιτρέψτε μου να πω ότι, ναι, προβαίνουμε στην χρήση δύο τεστ εβδομαδιαίως στο προσωπικό το οποίο δεν είναι εμβολιασμένο, δεν έχει εμβολιαστεί μέχρι στιγμής.

Είναι ένα μέτρο το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα να ελέγξουμε τυχόν διασπορά στο χώρο εργασίας του κορονοϊού, το οποίο όμως σε κάθε περίπτωση έρχεται σε συνδυασμό με τα μέσα ατομικής προστασίας που έχει ο κάθε εργαζόμενος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προκειμένου να προφυλαχτεί και βεβαίως με την τήρηση των ατομικών κανόνων υγιεινής.

-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο:

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ