Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς έδωσε στις 22-06-2021 συνέντευξη στην εφημερίδα «Political» και τη δημοσιογράφο Ντόρα Κουτροκόη

Αναρωτιούνται πολλοί, κ. Υπουργέ, αν δεν είχαμε την πανδημία κατά πόσο θα είχαν γίνει όλες αυτές τις τομές στην ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους.

Θα είχαν. Οι περισσότερες άλλωστε από τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, με κορυφαία το gov.gr,  ήταν από την πρώτη στιγμή στον προγραμματισμό μας, και είχε προηγηθεί συντονισμένη προεργασία αρκετών μηνών. Αυτό, όμως που πράγματι συνέβη είναι ότι η πανδημία επιτάχυνε την αναγκαιότητά τους και επίσπευσε τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης τους. Όταν καλείσαι να διαχειριστείς μια από τις μεγαλύτερες υγειονομικές κρίσεις των τελευταίων 100 χρόνων, είναι λογικό ο χρόνος να πυκνώνει. Και μαζί του και η ανάγκη αποτελεσματικής ανταπόκρισης του κράτους στις νέες, πρωτόγνωρες, συνθήκες που δημιουργούνται. Η παροχή ψηφιακών εναλλακτικών στην επικοινωνία με το κράτος κατάφερε να διασφαλίσει ότι η καθημερινότητα των συμπολιτών μας θα διευκολυνθεί, προστατεύοντας τους παράλληλα από την έκθεση στον ιό. Το στοίχημα ήταν να κάνουμε το κράτος πιο λειτουργικό, θωρακίζοντας την ίδια στιγμή την ασφάλεια κάθε πολίτη. Και νομίζω, κρίνοντας και από τα στατιστικά χρήσης των ψηφιακών υπηρεσιών, ότι αυτό το στοίχημα το κερδίσαμε και με το παραπάνω.

Γιατί δεν είχε γίνει κάτι παρόμοιο όλα τα προηγούμενα χρόνια; Και δεν αναφέρομαι μόνο στην προηγούμενη διακυβέρνηση της χώρας αλλά σε όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν.

Καταρχήν γιατί δεν υπήρξε ποτέ τόσο ισχυρή πολιτική βούληση. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους ήταν πολιτική προτεραιότητα πρωτίστως του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Του ίδιου ήταν και η ιδέα της δημιουργίας  του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δηλαδή η συγκέντρωση όλων των ψηφιακών κέντρων του Δημοσίου υπό μία σκέπη. Η ισχυρή πολιτική βούληση και η ευέλικτη διάρθρωση του Υπουργείου μας έδωσαν όλα τα νομοθετικά εργαλεία καθώς και τα εργαλεία σχεδιασμού και άσκησης πολιτικής που ήταν απαραίτητα για να προχωρήσουν οι ψηφιακές μεταρρυθμίσεις γρήγορα και ομαλά. Και νομίζω, κυρία Κουτροκόη, ότι η μεγάλη ψηφιακή αλλαγή κατέστη δυνατή λόγω και της συνολικής μεταστροφής νοοτροπίας που εφάρμοσε η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός όσον αφορά την υλοποίηση δημοσίων πολιτικών: μια νοοτροπία που βασίζεται σε δεδομένα και βέλτιστες πρακτικές, θέτει στόχους και τους πραγματώνει με δομή και συντονισμό. Τα αποτελέσματα, τα βιώνουμε όλοι μας, καθημερινά.

Ένα σημαντικό μέρος, το 13% των επιδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης ,θα δοθεί στην στρατηγική του υπουργείου για την ψηφιακή μετάβαση, για την ψηφιοποίηση λειτουργιών του κράτους.  Σε βάθος χρόνου, που θα κατευθυνθούν αυτά τα κονδύλια;

Στην εποχή μετά την πανδημία, καλούμαστε να ανασυγκροτήσουμε την ελληνική οικονομία και τη χώρα συνολικά, σε μια βάση ανθεκτικότητας και διαρκούς ανάπτυξης. Πρόκειται λοιπόν για ένα στόχο εθνικό. Και το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί το ισχυρότερο θεμέλιο για την επίτευξη του. Έχουμε μπροστά μας μια τεράστια ευκαιρία να επιλύσουμε εκκρεμότητες δεκαετιών, να αλλάξουμε ριζικά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, να απελευθερώσουμε τις πιο δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας και να τους δώσουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να δημιουργήσουν το μέλλον που αξίζει στην πατρίδα μας. Ένα μέλλον ανοικτό και κυρίως συμπεριληπτικό. Πράγματι, ένα σημαντικό μέρος των κονδυλίων θα διοχετευτεί στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και της οικονομίας. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει και διαφορετικά, αφού ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ακριβώς εκείνος ο κρίκος που συνδέει παρόν και μέλλον. Όπως έχει πει και ο Υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος των έργων που αποτυπώνονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, τον χάρτη δηλαδή των στρατηγικών μας προτεραιοτήτων για την ψηφιακή μετάβαση της χώρας. Τέτοια έργα είναι για παράδειγμα η ψηφιοποίηση των αρχείων του Δημοσίου, η κατασκευή διαδρόμων 5G, καθώς και έργα που αφορούν στην ψηφιοποίηση της υγείας, της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης κλπ.

Μία παθογένεια πολλών ετών, που κρατά ομήρους χιλιάδες συμπολίτες μας, είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην εκκαθάριση και απονομή των συντάξεων. Χιλιάδες συνταξιούχοι περιμένουν τρία, τέσσερα ακόμη και πέντε χρόνια για να βγει η σύνταξή τους. Τελικά πώς και πότε θα δοθεί τέλος σε αυτήν την αδικία και ταλαιπωρία ταυτόχρονα;

Κάνετε σωστά που το θέτετε. Η ταλαιπωρία που υφίστανται πολλοί συμπολίτες μας είναι γνωστή και τους χρωστάμε την επίλυση αυτής της δυσλειτουργίας. Το έργο που προανέφερα, η ψηφιοποίηση των κρατικών αρχείων, υπαγορεύεται εν πολλοίς και από τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων. Όπως ξέρετε, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Εργασίας και τον Κωστή Χατζηδάκη για την υλοποίηση σειράς δράσεων, όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας, μια σπουδαία αλλαγή για το ελληνικό εργασιακό τοπίο. Η απονομή των συντάξεων βρίσκεται επίσης στο κέντρο της συνεργασίας μας. Κι αυτό γιατί είναι πεποίθηση μας ότι η χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών θα αυξήσει τη λειτουργικότητα του συστήματος, εξοικονομώντας σημαντικό χρόνο στη διαδικασία απονομής και διαμορφώνοντας, σταδιακά, κατηγορίες συντάξεων, οι οποίες θα εκδίδονται κατά πολύ αμεσότερα από ότι συμβαίνει τώρα. Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών κυρία Κουτροκόη, είναι πρωτίστως μια μεταρρύθμιση δημοκρατίας, ωφελεί τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, όσους έχουν μειωμένους πόρους και δυνατότητες. Αυτός είναι και ο κεντρικός στόχος όσον αφορά την ψηφιακή απονομή των συντάξεων.

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από τις εκλογές. Επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία της κυβέρνησης και την απόδοση των υπουργών τα σενάρια που ακούγονται κάθε τόσο για ανασχηματισμό;

Η ομαλή λειτουργία κάθε κυβέρνησης κρίνεται πρωτίστως από τα παραγόμενα αποτελέσματα της πολιτικής της. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πέρα από την υποδειγματική διαχείρηση της πανδημίας και τη στήριξη του παραγωγικού ιστού της χώρας, κατάφερε να προχωρήσει σε μεταρρυθμιστικές τομές σε όλα τα επίπεδα: στην παιδεία, τα εργασιακά, την ψηφιακή μετάβαση. Κατάφερε επίσης να μετατρέψει την Ελλάδα σε αξιόπιστο επενδυτικό προορισμό και δυναμικό γεωπολιτικό παίκτη. Το αποτέλεσμα ήταν η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος και η θέσπιση των θεμελίων για την ανασυγκρότηση της χώρας στη μετά COVID19 εποχή. Οποιαδήποτε, λοιπόν, σενάρια, πέρα από τα επόμενα μεταρρυθμιστικά της βήματα αφήνουν την κυβέρνηση και τα μέλη της, παγερά αδιάφορα.

-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο:

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ