Μ. Συρεγγέλα: Για την αντιπολίτευση το να βάλουμε τάξη στα κακώς κείμενα, όπως η μαύρη εργασία και οι απλήρωτες υπερωρίες, αποτελεί πλήγμα για την οικογένεια, ενώ η στήριξη του κακώς νοούμενου συνδικαλισμού όχι

Την οικογένεια τη στηρίζεις με μέτρα που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και όχι με ευχολόγια

Ομιλία της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για την Προστασία της Εργασίας, στην Ολομέλεια της Βουλής

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η αντιπολίτευση αρέσκεται τις τελευταίες ημέρες, εντός και εκτός Βουλής, να κατηγορεί την κυβέρνηση πως από τη μία καταλύει τις εργασιακές σχέσεις και από την άλλη μιλά για στήριξη της οικογένειας. Και αναρωτιέμαι. Άλλο νομοσχέδιο έχουν διαβάσει; Ή μήπως το να θέλει κάποιος να βάλει σε μία τάξη τα κακώς κείμενα σημαίνει ότι χτυπά την οικογένεια; Προτιμάτε να κλείνετε τα μάτια μπροστά στις αδήλωτες υπερωρίες και στη μαύρη εργασία; Προτιμάτε τα δικαιώματα των γονέων, όπως είναι οι ειδικές άδειες, να αφορούν μόνο όσους τεκνοποίησαν και όχι όσους έχουν προβεί σε υιοθεσίες; Προτιμάτε μία γυναίκα που απασχολείται στο Δημόσιο να μπορεί να παίρνει άδεια για να πραγματοποιήσει εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά μία γυναίκα στον ιδιωτικό τομέα να μην μπορεί;».

Αυτά τα ερωτήματα έθεσε, μεταξύ άλλων, προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Προστασία της Εργασίας.

Κατά την ομιλία της η κα Συρεγγέλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε μία σειρά μέτρων που εισάγει το νομοσχέδιο για την εξισορρόπηση της επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για γονείς και φροντιστές, για τη στήριξη της θέσης της γυναίκας και των νέων στην αγορά εργασίας, αλλά και για την προστασία των γονέων απέναντι σε απολύσεις που σχετίζονται με την χρήση των προνομίων τους.

«Η αντιπολίτευση μας καταλογίζει πως δεν φέρνουμε τα ίδια μοντέλα που ισχύουν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Μα φυσικά. Δεν ενσωματώσαμε απλώς τη σχετική Οδηγία, αλλά την προσαρμόσαμε στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικογένειας.  Έτσι, αντί για άδεια πατρότητας 10 ημερών, θεσπίζουμε άδεια πατρότητας 14 ημερών, προστασία από την απόλυση για 6 μήνες και για τους άνδρες μετά τη γέννηση κάθε παιδιού, γονική άδεια τεσσάρων μηνών για κάθε γονέα με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δύο μήνες, αλλά και το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου γονέα για ευέλικτη μορφή εργασίας», είπε η κα Συρεγγέλα.

Αναφερόμενη στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί καθυστέρησης της κύρωσης της Σύμβασης 190 της ILO η κα Συρεγγέλα είπε: «Πόσο πιο γρήγορα να γινόταν; Είμαστε η 8η χώρα στον κόσμο που φέρνουμε την κύρωση 190 μαζί με τη Σύσταση 206», ενώ κάνοντας ειδική μνεία περί των προνομίων των συνδικαλιστών υπογράμμισε: «Αδυνατώ να κατανοήσω φωνές, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ότι οι συνδικαλιστές που είτε έχουν βιαιοπραγήσει εναντίον συναδέλφων τους, είτε έχουν παρενοχλήσει σεξουαλικά, είτε έχουν ασκήσει mobbing, θα έχουν διαφορετική μεταχείριση».

Απαντώντας, τέλος, στην κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση σχετικά με τη δήθεν υποβάθμιση των θεμάτων ισότητας από τη ΝΔ και τη μεταφορά της Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων από το Υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η κα Συρεγγέλα τόνισε: «Ακούγαμε ότι θα χαθούν οι οριζόντιες πολιτικές, θα κλείσουν τα συμβουλευτικά κέντρα, οι ξενώνες φιλοξενίας, η γραμμή υποστήριξης 15900, όλο το δίκτυο των δομών για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Τελικά, όχι μόνο δεν έκλεισαν αλλά έξι μήνες πριν από τη λήξη του προγράμματος πήραμε παράταση του προγράμματος, εξασφαλίζοντας και την εργασία των στελεχών των δομών του δικτύου και ταυτόχρονα εξασφαλίσαμε και τις ωφελούμενες να μην χάσουν ούτε μια ώρα συνεδρίας».

-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο:

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ