Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μίλησε για τα οφέλη των selftests:

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Καλησπέρα σας. Μέχρι χθες, 16 Ιουνίου, 10.349 φαρμακεία είχαν διαθέσει 29.936.721 selftests σε πολίτες, ενώ 102 φαρμακαποθήκες έχουν διεκπεραιώσει 236.878 αποστολές τεστ σε όλη την επικράτεια. Χθες ειδικότερα, 8.897 φαρμακεία διέθεσαν 431.445 selftests σε συμπολίτες μας.

Για μια ακόμη φορά θέλουμε να επισημάνουμε την σπουδαιότητα του προγράμματος δωρεάν διάθεσης των selftests σε ομάδες του πληθυσμού. Καταδεικνύεται καθημερινά ότι τα selftests συνέβαλαν στον έλεγχο της διασποράς και μετάδοσης του κορονοϊού και επιτεύχθηκε νωρίτερα και με ασφάλεια η επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας.

Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι το μήνα Μάιο το 38% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αφορούσαν επιβεβαιωμένους ελέγχους από selftest, ενώ για τον μήνα Ιούνιο μέχρι σήμερα το ποσοστό αυτό είναι 57%.

Από τις 12 Απριλίου ημέρα κατά την οποία εφαρμόστηκε το μέτρο των self-tests μέχρι σήμερα, 33.984 θετικά κρούσματα καταγράφηκαν κατόπιν επανελέγχων από self-test.

Την ίδια περίοδο, παρατηρήθηκε 75% μείωση στο μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων, 64,5% μείωση στο ποσοστό θετικότητας εβδομάδας, 79% μείωση στο μέσο όρο νέων εισαγωγών και 69% μείωση στο μέσο όρο ενεργών νοσηλειών.

Η Κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά, ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία του εγχειρήματος και κυρίως τους φαρμακοποιούς και τα στελέχη των φαρμακαποθηκών. Όλοι απέδειξαν ότι ο στόχος για την καταπολέμηση της πανδημίας είναι κοινός, είναι εθνικός και πως η ομαδική προσπάθεια φέρει αποτελέσματα.

Όταν ανακοινώσαμε τον περασμένο Μάρτιο την έναρξη της δράσης αυτής, η οποία ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου, είχαμε προγραμματίσει τη διάρκειά της σε δύο μήνες. Η δράση αυτή ολοκληρώνεται με επιτυχία και για το λόγο αυτό σκοπεύουμε να τη συνεχίσουμε και τους επόμενους μήνες για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στην εστίαση και τον τουρισμό και οι νέοι 18-30 ετών, με εξαίρεση από τις ομάδες αυτές τα άτομα που είναι εμβολιασμένοι.

Για το λόγο αυτό χθες, στην αίθουσα αυτή, στο Υπουργείο Υγείας, συναντηθήκαμε με αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και την Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων κυρία Ειρήνη Μαρκάκη και τους ζητήσαμε να συνεχιστεί η διάθεση των self-tests από τα φαρμακεία της χώρας για τους επόμενους 2 έως 3 μήνες στις ομάδες κατ’ αρχάς του πληθυσμού που προανέφερα. Η εκπρόσωπος των φαρμακαποθηκαρίων συμφώνησε, ενώ ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κύριος Βαλτάς δεσμεύτηκε να θέσει άμεσα το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου προς έγκριση.

Είμαστε βέβαιοι ότι το σύνολο των φαρμακοποιών επιθυμεί να συνεχίσει να διαθέτει self-tests προς τους συμπολίτες μας, ανταποκρινόμενοι με αίσθημα ευθύνης στην ανάγκη πρόσβασης των συμπολιτών μας σε αυτού του είδους το διαγνωστικό έλεγχο και ότι η απόφαση θα είναι θετική.

Σήμερα, δύο φαρμακευτικοί Σύλλογοι έχουν ανακοινώσει την απόφασή τους να μη συνεχίσουν τη διάθεση των self-tests προβάλλοντας είτε ανόητες δικαιολογίες, είτε ανυπόστατα επιστημονικά δεδομένα που πλήττουν την αξιοπιστία των τεστ και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Να θυμίσω στο σημείο αυτό, ότι τα self-tests πληρούν αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές και μελέτες έχουν καταδείξει την αξιοπιστία τους.

Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών σε κάθε διαθέσιμο μέσο, ώστε να προφυλάξει τους συμπολίτες μας από τη διασπορά και τη μετάδοση του κορονοϊού. Και δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν δικαιούχο ακάλυπτο.

Ανακοινώνουμε, λοιπόν, ότι για την περιοχή της Αχαΐας, όπου ο τοπικός φαρμακευτικός Σύλλογος έχει αποφασίσει την αναστολή διάθεσης selftest, η Κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ως εναλλακτικό κανάλι τα σούπερ μάρκετ της περιοχής. Υπάρχει ήδη συμφωνία με τα σούπερ μάρκετ προς την κατεύθυνση αυτή.

Επίσης, η εφοδιαστική αλυσίδα των selftests μέσω των φαρμακαποθηκών θα συνεχίσει τον εφοδιασμό των όσων φαρμακείων στην Αχαΐα επιθυμούν να τα διαθέτουν.

Προετοιμαζόμαστε δε να υλοποιήσουμε το σχέδιο αυτό και στην Αττική, εφόσον ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής επιμείνει στην άρνησή του να συνεχίσει τη διάθεση των selftests στους πολίτες. Είμαι βέβαιος ότι η στοιχειώδης ευθύνη θα υπερισχύσει των όποιων συνδικαλιστικών πρακτικών.

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Μόνο ενωμένοι και με ομαδική δουλειά θα τα καταφέρουμε. Η Κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τον πληθυσμό και να διασφαλίσει την πρόσβαση στα selftests.

Αυτό και κάνουμε. Ευχαριστώ πολύ.

Β. ΑΓΓΟΥΡΙΔΗ: Καλησπέρα σας. Κύριε Κοντοζαμάνη, μπορείτε λίγο να μας διευκρινίσετε την διαδικασία πώς θα γίνεται η χορήγηση μέσω σούπερ μάρκετ; Γιατί υπάρχουν και κάποιες ανησυχίες σε ό,τι έχει να κάνει με το ποιοι θα έχουν πρόσβαση, σε ποια δεδομένα, πώς θα διασφαλίζονται. Έχουμε μία εικόνα για το πώς θα γίνει η διαδικασία εφόσον χρειαστεί; Ευχαριστώ.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Ευχαριστώ. Θα υπάρξει ενημέρωση. Υπάρχει μία συμφωνία καταρχάς, όπως είπα. Σε κάθε περίπτωση, διασφαλίζονται όλα αυτά που είπατε, προσωπικά δεδομένα, όπως έγινε και με τα φαρμακεία, όπως γίνεται σε κάθε περίπτωση, και δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας. Υπάρχει εμπειρία σε τέτοιες διαδικασίες και τις επόμενες ημέρες θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένο το σχέδιο.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι ταυτόχρονα με τα σούπερ μάρκετ θα είναι δυνατή και η διάθεση από τα φαρμακεία. Το είπα και κατά την εισήγησή μου, όσοι φαρμακοποιοί επιθυμούν να διαθέτουν τα τεστ, παρά τις αποφάσεις των οικείων φαρμακευτικών Συλλόγων.

Η εφοδιαστική αλυσίδα, όπως δούλευε μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει να δουλεύει κανονικά και να προμηθεύει όλα τα κανάλια διανομής με selftest προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους συμπολίτες μας.

Γ. ΣΑΚΚΑΣ: Καλησπέρα. Θα παραμείνω στο συγκεκριμένο θέμα για να ρωτήσω το εξής. Η διαδικασία, ας πούμε, για παράδειγμα η αποζημίωση που είναι τα 0,27 λεπτά ανά selftest, θα είναι η ίδια και για τα σούπερ μάρκετ; Και αν μιλάμε για ένα προσωρινό μέτρο ή ανοίγει η αγορά των self-test στα σούπερ μάρκετ συνολικά; Θα δούμε, δηλαδή, όπως και ένα φαρμακείο πουλάει, που αγοράζει και διακινεί το συγκεκριμένο προϊόν, αν τώρα μπαίνει μια τέτοια διαδικασία. Αν, δηλαδή, θα το δούμε να επεκτείνεται συνολικά.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Όχι, μιλάμε για την διάθεση μέσω αυτού του καναλιού, των self-test που διαθέτει δωρεάν το Κράτος προς τους πολίτες. Τελεία.

Σ. ΚΩΣΤΑΡΑ: Καλησπέρα σας. Κύριε Κοντοζαμάνη, κυρία Παπαευαγγέλου, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στην διάθεση των self-test μέχρι τώρα. Παρ’ όλα αυτά επισημάνατε πόσο σημαντική ήταν η συμβολή τους στον έλεγχο του ιού. Δεδομένου ότι τώρα το καλοκαίρι τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο, δεν χορηγούνται τα self-test, μήπως θα ήταν βοηθητικό αν μπορούσαν οι γονείς να παραλαμβάνουν δωρεάν, με την σύσταση να κάνουν ένα self-test την εβδομάδα στα παιδιά για έναν καλύτερο έλεγχο;

Κύριε Χαρδαλιά, μια ερώτηση αναφορικά με τους πολιτιστικούς συλλόγους, όπου είναι μέρη όπου πραγματοποιούνται δράσεις τώρα το καλοκαίρι, τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για το πότε θα ανοίξουν;

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Τι εννοείτε πολιτιστικές εκδηλώσεις; Υπάρχει ένας βαθμός δραστηριοτήτων που έχει ανοίξει ήδη. Έχουν ανοίξει συναυλίες, έχουν ανοίξει τα πάντα. Τώρα τα επί μέρους που μπορεί να είναι, η Επιτροπή για αυτό είναι και σε εβδομαδιαία βάση αξιολογεί τα επιδημιολογικά δεδομένα και πάντα κάνουμε εκείνα τα βήματα που χρειάζονται, την ώρα που χρειάζονται.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Θα μιλήσω για το επιχειρησιακό κομμάτι και η κυρία Παπαευαγγέλου για το επιστημονικό. Εφόσον παραστεί ανάγκη να δώσουμε και στα παιδιά self-test ή σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα, έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε.

Η εφοδιαστική αλυσίδα, όπως είπα, λειτουργεί κανονικά. Ανέφερα κάποιες συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπου καταρχάς θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα διάθεσης των self-tests.

Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών, σας είπα ότι εφόσον αποφασιστεί κάτι τέτοιο, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τη διανομή.

Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Να πω λοιπόν και να προσθέσω σε αυτά που είπε στην εισήγησή του ο Αναπληρωτής Υπουργός, ότι τα δεδομένα μέχρι σήμερα γενικά στη χώρα πόσο συνεισέφερε η διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών τεστ στη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου γενικότερα, ειδικά στα σχολεία πραγματικά είναι εντυπωσιακά τα στοιχεία και φαίνεται ότι πραγματικά συνέβαλαν στη μείωση της διασποράς και της εμφάνισης συρροών στα σχολεία.

Ως προς το καλοκαίρι, δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή μας τι θα γίνει με τα παιδιά. Σίγουρα τα παιδιά άνω των 12 ετών τα οποία είναι και τα παιδιά που έχουν και τη μεγαλύτερη δυνατότητα διασποράς, θα ελέγχονται όταν θα ταξιδεύουν μαζί με τους γονείς τους και παρόλο που δεν έχουμε καταλήξει ακόμα, είναι πάρα πολύ πιθανόν όταν συμμετέχουν σε συλλογικές δραστηριότητες, είτε αθλητικές, είτε κατασκηνώσεις, είτε οτιδήποτε, να διενεργούνται self-tests και σε αυτές τις περιπτώσεις.

Δεν είναι κάτι στο οποίο έχουμε καταλήξει, αλλά έχετε δίκιο που το ρωτάτε.

-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο:

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ