ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ» ΤΟΥ ΣΚΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΧΡΗΣΤΟ ΚΟΥΤΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΣΟΥΝΟ

Η κατάσταση μάς ανησυχεί και μας προβληματίζει

Αυτά τα οποία ζούμε σήμερα είναι η κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα 15 μέρες πριν. Με δεδομένο ότι αυξήθηκε η κινητικότητα μέσα στις γιορτές, με τις εικόνες αυτές τις οποίες έχουμε δει και τα επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία παρουσιάζονται καθημερινώς, η κατάσταση μάς ανησυχεί και μας προβληματίζει. Αλλά όπως πάντα, το λόγο έχει η Επιτροπή των ειδικών, των Επιδημιολόγων- Λοιμωξιολόγων και λοιπών επιστημόνων.

Είναι 32 εξαιρετικοί επιστήμονες. Έχω αναθέσει στον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, τον κύριο Πρεζεράκο, να προεδρεύει της Επιτροπής. Ποτέ δεν προτρέχω, δεν τους προκαταλαμβάνω και οι άνθρωποι κάνουν πολύ σοβαρά και σε πολύ υψηλό επίπεδο τη δουλειά τους.

Αν αλλάξει η εισήγηση της Επιτροπής για τα σχολεία, αυτό θα προέρχεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα

Η εισήγηση της Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι να ανοίξουν κατ’ αρχάς τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία.

Από εκεί και πέρα, όπως είπε σωστά ο Υπουργός, ο κύριος Γεραπετρίτης, τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνονται πάντα ad hoc και με βάση την κατάσταση η οποία επικρατεί στη χώρα. Και είναι προφανές ότι θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Κάναμε μία τιτάνια προσπάθεια να πάμε μαζί με την ελληνική κοινωνία όλους αυτούς τους μήνες. Είναι επιτυχημένη αυτή η προσπάθεια. Ο κόσμος ακούει τους ειδικούς, ακούει το Υπουργείο Υγείας, ακούει την Κυβέρνηση και έχει συμβαδίσει μαζί τους σε πολύ πιο υψηλό επίπεδο από άλλες χώρες, ευρωπαϊκές και μη. Και αυτό θα θέλαμε να το προασπίσουμε μέχρι το τέλος αυτής της προσπάθειας.

Αν αλλάξει το ο,τιδήποτε, αυτό θα προέρχεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις που κάνει μόνιμα η Επιτροπή.

Για την επαναφορά του click away

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή και για το κομμάτι του click away και της κατάστασης στην αγορά. Ακούσατε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι όλα πρέπει να γίνονται λελογισμένα, με προσοχή και ότι δεν είμαστε αποκομμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία ή την Ευρώπη. Βλέπουμε την κατάσταση που επικρατεί. Είναι δραματικές οι συνθήκες, όπως βλέπετε, σε πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία. Βλέπετε τι γίνεται στο Ισραήλ, έχει πάει σε σκληρό lockdown.

Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τι γίνεται σε όλο τον κόσμο, ξέρουμε ότι είναι μια πολύ δύσκολη ιστορία αυτή της πανδημίας, όλοι μας προφανώς έχουμε κουραστεί από τη πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Αλλά τα εμβόλια είναι εδώ. Είναι το μέσο, ο δρόμος με τον οποίο θα επιστρέψουμε σε μια μερική κατ’ αρχάς κανονικότητα. Θεωρώ ότι αυτό πρέπει να μας δίνει δύναμη και κουράγιο προκειμένου να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε.

Ζητώ από όλους σύνεση, λογική, σεβασμό και αλληλεγγύη

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις εκκλησίες, δεν μπορώ να εξισώσω αυτούς τους λίγους που από πρόθεση ή με πείσμα αψήφησαν τα μέτρα, θεωρώντας ότι τάχα είναι πιο πιστοί από εμάς τους υπόλοιπους. Δεν μπορώ να τους εξισώσω με τη γιαγιά και τον παππού που περίμεναν καρτερικά, υπομονετικά, με μάσκα έξω από τις εκκλησίες, 2-3 μέτρα ο ένας από τον άλλον, προκειμένου να πάρουν ένα μπουκαλάκι αγιασμό.

Δεν είναι το ίδιο πράγμα, δεν εξισώνονται όλα.

Η Εκκλησία μας και η πίστη μας διδάσκουν την αγάπη, την αλληλεγγύη, την αλληλοϋποστήριξη και τον σεβασμό του ενός προς τον άλλον. Και όλα αυτά μετουσιώνονται στο να προσέχουμε και να σεβόμαστε το υπέρτατο αγαθό που είναι η υγεία μας, η ζωή μας.

Ζητώ από όλους σύνεση, λογική, σεβασμό και αλληλεγγύη.

Ο σχεδιασμός μας για τους εμβολιασμούς υλοποιείται βήμα-βήμα και προσεκτικά

Υλοποιούμε έναν σχεδιασμό πολύ σοβαρό, επιστημονικά τεκμηριωμένο και ασφαλή. Ξεκίνησε σταδιακά με εμβολιασμό 50 υγειονομικών σε κάθε Νοσοκομείο αναφοράς και επιταχύνθηκε από τις 4 Ιανουαρίου με 5.000 περίπου εμβολιασθέντες την ημέρα.

Στις 20 Ιανουαρίου θα έχουμε εμβολιάσει 100.000 συμπολίτες μας, υγειονομικούς και λοιπό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας που δουλεύει στα Νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές όλης της χώρας.

Ήδη από τις 4 του μηνός ξεκίνησε ο εμβολιασμός στις κλειστές δομές, στα γηροκομεία. Και από τις 20 Ιανουαρίου θα προχωρήσουμε στον εμβολιασμό των υπέργηρων πάνω από 85.

Ο σχεδιασμός μας υλοποιείται βήμα-βήμα και προσεκτικά. Θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει 500 εμβόλια όλα και όλα, όσα έχουν κάνει οι Γάλλοι ή θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει 0 όπως έχουν κάνει οι Ελβετοί ή άλλοι. Ή θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει υπερπολλαπλάσιες πρώτες δόσεις και μετά να μην έχουμε να κάνουμε τη δεύτερη δόση.

Θα ακολουθήσουμε το σχεδιασμό μας σε ένα πολύ δύσκολο, τεράστιο υγειονομικό εγχείρημα, το οποίο κρύβει και πολλές παγίδες.

Προχωράμε με σταθερό βηματισμό, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς βιασύνες που οδηγούν σε λάθη, χωρίς πολλά λόγια και με επίγνωση ότι θα υπάρξουν δυσκολίες και προβλήματα, που θα τα διορθώνουμε. Έχουμε μηχανισμό ελέγχου, έχουμε μια ομάδα πολύ δυνατή.

Θέλω να τονίσω, με σεβασμό σε όλους, ότι όσα γνωρίζουν αυτοί οι οποίοι είναι πάνω από την οργάνωση του συγκεκριμένου project δεν μπορεί να τα γνωρίζει κανένας άλλος. Θα συνιστούσα σε όλους μία συστολή και μία προσοχή σε ένα πατριωτικό και εθνικό project, το οποίο είναι αφορά όλους μας και δεν πρέπει κανείς να προσπαθεί να το «γρατζουνίσει».

Είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα ότι όλα τα κόμματα υποστηρίζουν την προσπάθεια του εμβολιασμού. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή την θαρραλέα πατριωτική στάση. Ας προσπαθήσουμε βήμα – βήμα να ολοκληρώσουμε τους επόμενους μήνες αυτή τη διαδικασία και να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω.

-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο:

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ