ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΑΪ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ (09/03/2021)

Ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί Κλινικές στο Ε.Σ.Υ. και σύντομα Κέντρο Αποκατάστασης για περιστατικά κορονοϊού

Στην Αττική αναπτύσσεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχουμε εκπονήσει. Έχουμε φτάσει τις 1.393 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, να σας θυμίσω ότι ξεκινήσαμε την πανδημία με 565.

Δείτε σε αναλυτικούς πίνακες πόσες ΜΕΘ υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα και στην Αττική

Σήμερα προστίθενται άλλες 10 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο Τζάνειο, όπως είχα ανακοινώσει, και μέχρι το Σάββατο άλλες 5 κλίνες στο Ιπποκράτειο.

Έχουμε επίσης τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα στην τεράστια προσπάθεια που κάνουν οι άνθρωποι στο Ε.Σ.Υ., γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, διοικητικοί υπάλληλοι, Διοικητές Νοσοκομείων, ΥΠΕάρχες και όλο το Υπουργείο Υγείας φυσικά.

Το Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε all Covid Νοσοκομείο και το αντίστοιχο κομμάτι της εφημερίας το παίρνει το Ερρίκος Ντυνάν, πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Το Ωνάσειο καλύπτει καθημερινά τις εφημερίες των καρδιοχειρουργικών περιστατικών σε όλη τη Νότια Ελλάδα.

Σήμερα ανακοίνωσα ότι δύο κορυφαίοι Όμιλοι της χώρας, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών και ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group, δίνουν δύο Κλινικές τους πλήρως στελεχωμένες για Covid περιστατικά στην Αττική.

Και η συνέχεια θα είναι με ένα ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης για τα περιστατικά κορονοϊού που θα χρήζουν στήριξης με φυσιοθεραπείες και αποκατάστασης.

Βλέπετε, η φροντίδα σε έναν ασθενή με Covid είναι συνεχής, πολυεπίπεδη και δύσκολη. Και εμείς είμαστε ταγμένοι σε αυτή τη μάχη, γιατί περί μάχης πρόκειται. Με πρόγραμμα, με σχέδιο, ξεδιπλώνοντάς το βήμα-βήμα δίνουμε μάχη. Τεράστια μάχη.

Οι ιδιώτες ιατροί θα στηρίξουν την προσπάθειά μας

Είχα ανακοινώσει ότι θα συνεπικουρήσουν το υπάρχουν ιατρικό προσωπικό 16 ιατροί από τον ιδιωτικό τομέα. Έχουν ήδη γίνει 26 και θα φτάσουν τους 50.

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια και με τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας, έχω ήδη μιλήσει με τον Γιώργο Πατούλη. Είμαι σίγουρος ότι οι ιδιώτες ιατροί θα συνδράμουν και θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν θα αρνηθεί να βοηθήσει και να στηρίξει τους συνανθρώπους μας στη μάχη, στην πιο κρίσιμη καμπή της μάχης.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει στηρίξει το Ε.Σ.Υ. όσο ποτέ άλλοτε – Στην πιο μεγάλη ώρα της μάχης δεν χωράει κομματική αντιπαράθεση

Είναι γνωστή η βούληση της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού του Κυριάκου Μητσοτάκη, να στηρίξει το σύστημα Υγείας. Το έχει στηρίξει με όλους τους δυνατούς τρόπους η Κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες.

Αν κάποιοι θεωρούν ότι είναι αμελητέο, να σκεφτούν πότε ξανά στο Ε.Σ.Υ. μπήκαν 10.000 υγειονομικοί, ιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό ως επικουρικοί μέσα σε λίγους μήνες. Και φυσικά, ο Πρωθυπουργός ανήγγειλε ότι 4.000 νοσηλευτές του κλάδου νοσηλευτών θα μονιμοποιηθούν στο Ε.Σ.Υ. μέσω ΑΣΕΠ.

Μέσα στον έναν αυτό χρόνο, είναι πολλές οι φορές που ο ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη του έχουν βγάλει ανακοινώσεις ότι «θα γίνουμε Μπέργκαμο». Το γεγονός ότι δεν γινόμαστε αντί να τον ικανοποιεί το ΣΥΡΙΖΑ μάλλον προφανώς τον απογοητεύει.

Όμως, για μία ακόμη φορά, θα μείνω μακριά από προσωπικές αντιμαχίες. Η φιλοσοφία του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης ως προς την πανδημία είναι αυτή.

Για αυτό και συστρατεύεται όλη η κοινωνία στη μάχη και την προσπάθεια αυτή, η οποία δεν είναι κομματική και δεν είναι κυβερνητική. Είναι εθνική η προσπάθεια περιφρούρησης της Δημόσιας Υγείας και αυτοί οι οποίοι είτε θέλουν να ακολουθήσουν άλλες στρατηγικές, προσωπικές, είτε θεωρούν ότι μπορούν να αποκομίσουν οφέλη στη καρδιά της πανδημίας και της κρίσης, όπου χάνονται ανθρώπινες ζωές, νομίζω ότι κρίνονται από τους συμπολίτες μας.

Δηλαδή, τι πιστεύετε εσείς; Στην πιο μεγάλη ώρα της μάχης χωράει πραγματικά κομματική αντιπαράθεση; Με συγχωρείτε πάρα πολύ, μου είναι αδιάφορη. Δεν μπορώ καν να ασχοληθώ.

Σήμερα ξεπερνάμε τους 1.150.000 εμβολιασμούς

Μέχρι εχθές φτάσαμε να έχουμε κάνει 1.126.060 εμβολιασμούς. Σήμερα θα ξεπεράσουμε το 1.150.000 εμβολιασμούς.

Πράγματι, το είπε η ίδια η Πρόεδρος η κυρία Φον ντερ Λάιεν ότι από τον Απρίλιο θα είναι υπερπολλαπλάσια τα εμβόλια. Ο Μάριος Θεμιστοκλέους που κάνει μία πολύ καλή δουλειά ως Γενικός Γραμματέας στον Τομέα της Πρωτοβάθμιας και υπεύθυνος για τα logistics του προγράμματος ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είπε αυτό το οποίο γνωρίζουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Είναι ένα πολύ σημαντικό εμβόλιο για εμάς το μονοδοσικό της Johnson & Johnson. Ελπίζουμε σύντομα να υπάρχει έγκριση. Και φαίνεται ότι μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου θα υπάρχει η πρώτη παραλαβή.

Με τάξη, με αξιοπρέπεια, με σεβασμό και αγάπη για τον συμπολίτη μας, τους πιο μεγάλους σε ηλικία και κατεβαίνοντας προς τα κάτω σιγά-σιγά στις ευπαθείς ομάδες, εμβολιάζουμε όλους τους Έλληνες χωρίς ταλαιπωρία, με οργάνωση, με τα μηνύματα στα κινητά τους, με χαμόγελα από τους νοσηλευτές, τους γιατρούς και τους εμβολιαστές μας.

Επαναλαμβάνω, σήμερα θα ξεπεράσουμε τα 1.150.000 εμβολιασμούς. Θα προχωρήσουμε με ακόμα πιο γοργούς ρυθμούς τις επόμενες εβδομάδες. Και τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, προφανώς με υπερπολλαπλάσια εμβόλια και με όλες μας τις δυνάμεις.

Η χώρα θα επιστρέψει σταδιακά σε μία κανονικότητα. Θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πολύ καλύτερα τον τουρισμό που είναι κινητήριος δύναμη για εμάς, την οικονομία και την κοινωνία.

Για μια ακόμη φορά, κάνω έκκληση στους συμπολίτες μας να βοηθήσουν στην τεράστια αυτή προσπάθεια

Ο εμβολιασμός είναι όντως σημαντικό κομμάτι της λύσης, εδώ που έχουμε φτάσει πλέον 12 μήνες μέσα στην κρίση. Αξίζει τον κόπο τώρα, την πιο δύσκολη στιγμή που είμαστε τόσο κοντά, να κάνουμε την προσπάθειά μας να εμβολιαστούν και να είναι ασφαλείς οι συμπολίτες μας.

Παράλληλα, όμως, να προσέχουν, να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, να σέβονται τον εαυτό τους, την υγεία τους, την οικογένειά τους και τους γύρω τους. Γιατί όλα αυτά είναι συνάρτηση του πόσο αντέχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Για μια ακόμη φορά είμαι υποχρεωμένος ως Υπουργός Υγείας να κάνω έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας, με τη συμπεριφορά τους, με υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια.

Η Covid είναι νόσος διασποράς στη κοινωνία. Η περίθαλψη έρχεται μετά από αυτό. Δηλαδή, διασπείρεται ο ιός στην κοινωνία. Μετά υπάρχει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στις απλές κλίνες, μετά πίεση στις ΜΕΘ, μετά, δυστυχώς, αύξηση των απωλειών.

Δεν μου αρέσει να είμαι πεσιμιστής και δεν μου αρέσει να βλέπω το ποτήρι μισοάδειο. Έχει κάνει τεράστια προσπάθεια η ελληνική κοινωνία και ο κόσμος. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και πρέπει να προσέξουμε όλοι.

-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο:

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ