Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στη διαδικτυακή ημερίδα «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Η επανεκκίνηση της Οικονομίας και τα αναπτυξιακά εργαλεία»:

«Κατ’ αρχάς, μιας και αναφερθήκατε στο συνέδριο που γίνεται τώρα για το ΕΣΠΑ, να ξεκινήσω από αυτό και να πω ότι η Κυβέρνησή μας έχει αποφασίσει και δίνει διευρυμένο ρόλο στις Περιφέρειες στο νέο ΕΣΠΑ. Μεγαλύτερο μέρος των πόρων του ΕΣΠΑ θα κατευθυνθεί, σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό στις Περιφέρειες, που θα έχουν και μεγαλύτερη ευελιξία για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους πόρους για τις τοπικές ανάγκες.

Εμείς είμαστε μία Κυβέρνηση που πιστεύει στο ρόλο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και της περιφερειακής ανάπτυξης και με την αναμόρφωση αυτή του προϋπολογισμού, το αποδεικνύουμε εμπράκτως. Πεποίθησή μας είναι ότι δεν μπορεί η ανάπτυξη να γίνει μόνο κεντρικά και με τον τρόπο που γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια. Θα πρέπει σαφώς να έχει και τοπικά χαρακτηριστικά. Και σε αυτή την διαδρομή ασφαλώς ο ρόλος των Περιφερειών είναι εξαιρετικά διευρυμένος.  

Δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι η πανδημία έχει ανατρέψει κατά πολύ τους αρχικούς μας σχεδιασμούς. Η πανδημία μας αναγκάζει να λάβουμε έκτακτα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Πολλά από αυτά χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, άλλα από ευρωπαϊκούς πόρους.

Ήδη, παραδείγματος χάρη, το μεγάλο πρόγραμμα για την ενίσχυση της εστίασης που έχουμε ανακοινώσει μαζί με τον κύριο Πρωθυπουργό και τον κύριο Υπουργό των Οικονομικών, προέρχεται από το νέο ΕΣΠΑ, άρα μέρος των πόρων του νέου ΕΣΠΑ κατευθύνεται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.  

Και ίσως τις επόμενες μέρες να έχουμε ανακοινώσεις και για άλλους κλάδους της οικονομίας, για τους οποίους μέσω του νέου ΕΣΠΑ ερχόμαστε -στο μέτρο του δυνατού -να θεραπεύσουμε την πραγματική ζημία που έχουν υποστεί από την πανδημία και από το γεγονός ότι αυτή έχει κρατήσει πολύ περισσότερο από όσο ο καθένας μας θα μπορούσε να φανταστεί στην αρχή της.

Όμως, δεν είναι όλα μαύρα για την Ελλάδα. Θα έχετε διαπιστώσει ότι σε όλες τις εκθέσεις των διεθνών οίκων και πιστεύω ότι σε αυτό ιδιαίτερα το Υπουργείο Οικονομικών και δευτερευόντως το Υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε παίξει πολύ μεγάλο ρόλο, η Ελλάδα μέσα στην πανδημία, παρά την εσωτερική μας στεναχώρια και συνήθη μιζέρια,κέρδισε καλή φήμη στο εξωτερικό.

Δεν έχετε παρά να βγείτε έξω, να διαβάσετε ξένο τύπο, να μιλήσετε με στελέχη ξένων επιχειρήσεων και fund για να δείτε πως βλέπουν την Ελλάδα πια από το εξωτερικό. Την αντιμετωπίζουν ως μια χώρα που αντιμετώπισε στο υγειονομικό επίπεδο τις συνέπειες της πανδημίας με εξαιρετικά καλύτερο τρόπο από όσο όλοι ανέμεναν στην αρχή.

Μας είχαν περίπου τελειωμένους στην αρχή κυρίως διότι θεωρούσαν ότι το σύστημα μας δεν είναι αρκετά έτοιμο να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση και επιπλέον ο πληθυσμός μας είναι αρκετά μεγάλης ηλικίας, άρα η εκτιμώμενη ταχεία διάδοση του κορονοϊού θα είχε τραγικές συνέπειες.

Κάθε ζωή είναι ιερή και αναντικατάστατη αλλά, γενικά, στο ποσοστό θανάτων είμαστε πολύ κάτω από χώρες με ανάλογο πληθυσμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμα και σήμερα που μιλάμε, καίτοι η πανδημία βρίσκεται σε πολύ οξεία φάση και στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, εξακολουθούμε να στεκόμαστε αξιοπρεπώς, χάρις φυσικά και στις μάχες που δίνουν οι γιατροί μας στην πρώτη γραμμή με πολύ μεγάλη αυταπάρνηση.

Πάντως, καίτοι η πανδημία κράτησε το ’21 περισσότερο από όσο υπολογίζαμε και από ότι αρχικά προέβλεπε και ο προϋπολογισμός, δεδομένου ότι σε όλη την Ευρώπη το κύμα αυτής της λεγόμενης βρετανικής μετάλλαξης είναι πολύ δυνατό και ισχυρά μεταδοτικό, εξακολουθεί η ελληνική οικονομία στα θεμελιώδη μεγέθη να αντέχει.

Η επίδοση της ελληνικής οικονομίας το ’20 ήταν πολύ καλύτερη του αναμενόμενου. Όπως είδατε και από την προχθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, τα φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο πήγαν καλύτερα από τους στόχους που είχαν τεθεί καθώς οι φορολογούμενοι  εξακολουθούννα πληρώνουν όσο μπορούν τις υποχρεώσεις τους. Κάτι που είναι πολύ εντυπωσιακό και θα το δούμε μπροστά μας ως θετικό γεγονός για το μέλλον.

Τα μεγάλα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων, πλην του αεροδρομίου της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», γιατί εν γένει ο κλάδος των αεροπορικών μεταφορών έχει πληγεί από την πανδημία, άρα θα ήταν λάθος να συνεχιστεί η διαδικασία εν μέσω της κρίσης αυτής, είναι κυριολεκτικά εντός χρονοδιαγραμμάτων και προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες με τρόπο εντυπωσιακό.

Μεγάλες επενδύσεις ήρθαν την περασμένη χρονιά. Ήρθαν η Microsoft, η Digital Realty, η Pfizer, η CISCO και πολλές άλλες μικρότερες. Άλλωστε, επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ότι η Ελλάδα δεν έχει μεταβολή στις επενδύσεις μεταξύ 2019 και 2020, παρά τις αρχικές δυσοίωνες προβλέψεις. Μάλιστα, όλες οι εκθέσεις των ξένων οίκων προβλέπουν ότι το 2021, εφόσον ο Covid τελειώσει, όπως όλοι υπολογίζουν σε ένα- ενάμιση μήνα, ή εν πάση περιπτώσει περάσει σε πιο ήπια φάση, η ελληνική οικονομία έχει μόνο θετικότερα μπροστά της να πάει.

Φυσικά έχουμε όλοι μας την αγωνία για τον τουρισμό. Ξέρετε ότι ο στόχος όλων μας είναι 14 Μαΐου να ξεκινήσει ο τουρισμός. Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά αλλά με την επιφύλαξη μιας πανδημίας που ακόμα ούτε στην Ελλάδα αλλά δυστυχώς για μας ούτε στην Ευρώπη ή το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει καταφέρει να τιθασευτεί.

Αναφέρω την Ευρώπη γιατί εκεί είναι οι περισσότεροι πελάτες που περιμένουμε στα ξενοδοχεία μας. Πιστεύω όμως ότι προχωρώντας προς το καλοκαίρι, με την πρόοδο των εμβολιασμών και την άνοδο της θερμοκρασίας, θα μπορέσουμε να έχουμε φέτος μια καλύτερη τουριστική χρονιά από την περυσινή. Το τονίζω αυτό.  

Κανείς δεν προσδοκά μια τουριστική χρονιά τόσο καλή όσο το 2019. Αλλά πάντως φαίνεται ότι θα έχουμε μια καλύτερη τουριστική χρονιά από το 2020. Αρκετά καλύτερη, εφόσον επιβεβαιωθούν όλα αυτά που είπα.

Επανεκκίνηση της οικονομίας, για να κλείσω με αυτό: όταν με το καλό περάσει η πανδημία, δουλεύουμε για αυτήν. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι δεν θα αφήσουμε τις επιχειρήσεις μόνες τους ούτε μόλις ξεκινήσει να λειτουργεί η οικονομία.

Καταλαβαίνουμε όλοι ότι η ζημιά από την πανδημία είναι μεγάλη. Θα πρέπει να είμαστε στο πλάι των επιχειρήσεων για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους μετά την επανέναρξη της λειτουργίας τους και για ένα ικανό χρονικό διάστημα θα έχουν την δική μας μέριμνα ωσότου μπορέσουν να μπουν στους κανονικούς ρυθμούς και να πάρει μπρος στο σύνολο της η ελληνική οικονομία.

Με καλή διάθεση και με καλοπιστία πιστεύω, λοιπόν,ότι όλα θα πάνε καλά και το 2021 θα είναι μια καλύτερη οικονομική χρονιά από το 2020 και το 2022, φυσικά, μια εξαιρετικά καλύτερη χρονιά, χωρίς καμία συζήτηση.

Εκεί πια θα έχουμε όλοι εμβολιαστεί και θα μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με τελείως διαφορετικούς όρους, και σίγουρα με μεγαλύτερη αισιοδοξία».

-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο:

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ