O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Ιωάννινα, επισκέφθηκε το πρωί το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της διεθνούς τεχνολογικής εταιρείας TeamViewer.

Η περιοχή γύρω από τα Ιωάννινα φιλοξενεί πολλές τεχνολογικές εταιρείες και αποφοίτους Πανεπιστημίων στον τομέα της επιστήμης των υπολογιστών και της ανάπτυξης λογισμικού.

«Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι τα Ιωάννινα θα είχαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μετατραπούν σε έναν κόμβο τεχνολογίας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τη χαρά του για το γεγονός ότι «τεχνολογικές εταιρείες αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν εδώ στα Ιωάννινα και να αξιοποιήσουν το εξαιρετικό ταλέντο των φοιτητών που βγαίνουν από τα πανεπιστήμιά μας».

Το κέντρο της TeamViewer, το οποίο λειτουργεί από τις αρχές του 2020, απασχολεί αυτή τη στιγμή 50 μηχανικούς τεχνολογίας λογισμικού, αριθμός που προβλέπεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια σε 150 με 200. Τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκαν μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της TeamViewer Oliver Steil, ο γενικός διευθυντής και επικεφαλής της ελληνικής ομάδας, Philipp Deutscher, και ο διευθύνων εταίρος της DACH Permira Jörg Rockenhäuser.

«Αυτό που μου κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση -κάθε φορά που μιλάω με τεχνολογικές εταιρείες που αποφάσισαν να διερευνήσουν το τοπίο στην Ελλάδα- είναι ο ενθουσιασμός με τον οποίο μιλούν για τους νέους Έλληνες και το ταλέντο τους -αυτό είναι που “οδηγεί” ό,τι συμβαίνει εδώ αλλά και σε άλλα μέρη της χώρας» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TeamViewer, Oliver Steil, σημείωσε ότι το κέντρο των Ιωαννίνων «είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης της TeamViewer στον κόσμο καθώς στο παρελθόν κάναμε προσλήψεις στην Στουτγκάρδη, στη νοτιοδυτική Γερμανία».

«Τα Ιωάννινα είναι ένα πολύ ελκυστικό μέρος για εμάς. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την ανάπτυξη της μονάδας στα Ιωάννινα και ανυπομονούμε να το επεκτείνουμε περαιτέρω στο μέλλον» ανέφερε ο κ. Steil.

Ο κ. Rockenhäuser σημείωσε από την πλευρά του ότι η πρόοδος που συντελέστηκε στα Ιωάννινα είναι ήδη πολύ μεγάλη. «Κανείς δεν θα μπορούσε να το είχε φανταστεί πριν από 5 χρόνια» σχολίασε και τόνισε ότι το τεχνολογικό campus που σχεδιάζεται είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη μετατροπή της περιοχής σε αναγνωρισμένο τεχνολογικό κέντρο (hub) της Ευρώπης. Στάθηκε, τέλος, στη σημασία της συνεργασίας με τα Πανεπιστήμια της περιοχής.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστο Δήμα για το γεγονός ότι ενθαρρύνει «ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα που προσανατολίζεται στην τεχνολογία και ήδη ανθεί στην Ελλάδα» καθώς και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη τονίζοντας ότι θα στηρίξει «την πρωτοβουλία του να ιδρύσει ένα τεχνολογικό campus στα Ιωάννινα».

Το πάρκο θα λειτουργήσει ως κόμβος τεχνολογίας, καθώς θα επιτρέψει σε φορείς από ακαδημαϊκά και ερευνητικά ινστιτούτα, μικρές και μεγάλες εταιρείες να συνεργάζονται στενά, κάτω από την ίδια στέγη. Παράλληλα, θα δοθεί η ευκαιρία σε φοιτητές της επιστήμης υπολογιστών θα αποκτήσουν εμπειρίες από τη λειτουργία επιχειρήσεων σε πραγματικές συνθήκες.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στους χώρους του κέντρου και να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους, ενώ παρακολούθησε την παρουσίαση που έκανε ο ομογενής Βασίλης Τριάδης, επικεφαλής της P&I – Personal & Informatik, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε να κατευθυνθεί η επένδυση της TeamViewer στην Ελλάδα και τα Ιωάννινα.

Παρόντες στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα Ιωάννινα ήταν, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, o Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος, ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος και βουλευτής Ιωαννίνων ΝΔ Γιώργος Αμυράς και οι βουλευτές Ιωαννίνων της ΝΔ, Σταύρος Καλογιάννης και Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα.

Ολόκληρη η παρέμβαση του Πρωθυπουργού (σε ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά)

Είναι μεγάλη μου χαρά που είμαι εδώ μαζί σας. Νομίζω πως αν ψάξει κανείς καλά, θα βρει θησαυρούς στα πιο απρόσμενα μέρη. Δεν θα μπορούσαν πολλοί να φανταστούν πριν από μερικά χρόνια ότι τα Ιωάννινα θα είχαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις να μετατραπούν σε ένα κόμβο τεχνολογίας, αλλά εσείς το κάνετε πραγματικότητα. Και είμαι πολύ χαρούμενος που σημαντικές ευρωπαϊκές, τεχνολογικές εταιρείες αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν εδώ στα Ιωάννινα και να αξιοποιήσουν το εξαιρετικό ταλέντο των φοιτητών που βγαίνουν από τα πανεπιστήμιά μας.

Όπως αναφέρατε, η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση είναι βασικοί πυλώνες των μακροπρόθεσμων στρατηγικών μας για τη χώρα. Χθες λάβαμε την επίσημη έγκριση για τον ελληνικό μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στην χώρα μέσω επιδοτήσεων και δανείων, ενώ η πλειοψηφία των κεφαλαίων θα διατεθεί για την ενίσχυση της ψηφιακής μας παρουσίας και τη διευκόλυνση της πράσινης μετάβασης.

Ασφαλώς, το θέμα δεν είναι μόνο οι οικονομικοί πόροι, γιατί εμείς εστιάζουμε στον άνθρωπο. Αυτό που μου κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση -κάθε φορά που μιλάω με τεχνολογικές εταιρείες που αποφάσισαν να διερευνήσουν το τοπίο στην Ελλάδα- είναι ο ενθουσιασμός με τον οποίο μιλούν για τους νέους Έλληνες και το ταλέντο τους, αυτό είναι που «οδηγεί» ό,τι συμβαίνει εδώ αλλά και σε άλλα μέρη στη χώρα. Έχουμε μια συγκεκριμένη στρατηγική με την οποία σκοπεύουμε να υποστηρίξουμε τον τομέα της τεχνολογίας.

Ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Δήμας, ο οποίος είναι εδώ μαζί μας και έχει κάνει εξαιρετική δουλειά μέσω του Υπουργείου του, ενθαρρύνοντας ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα που προσανατολίζεται στην τεχνολογία και ήδη ανθεί στην Ελλάδα. Αλλά είναι επίσης σημαντική η παρουσία μεγάλων ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα -όπως η δική σας- και νομίζω πως η δική σας ιστορία θα έχει απήχηση και στο εξωτερικό. Η δική σας επιτυχία και το γεγονός ότι είστε ικανοποιημένοι με το ταλέντο των ντόπιων θα οδηγήσουν πιθανότατα και άλλες εταιρίες σε αυτό το κομμάτι του κόσμου.

Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω και τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη για όλη την στήριξη που σας παρέχει. Θέλω να γνωρίζετε πως θα στηρίξουμε την πρωτοβουλία του να ιδρύσει ένα τεχνολογικό campus στα Ιωάννινα για να είναι διαθέσιμες και οι κατάλληλες υποδομές.

Αλλά στο τέλος της ημέρας, οι άνθρωποι είναι πιο σημαντικοί από τις υποδομές. Επομένως δίνω την ίδια έμφαση στο campus με την έμφαση που δίνω στα προσόντα, στη διασύνδεσή σας με τα τοπικά Πανεπιστήμια, και την εφαρμογή προγραμμάτων απόκτησης και αναβάθμισης δεξιοτήτων που θα μπορούσαν να δώσουν την ευκαιρία σε νέους να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό -ακόμα κι αν δεν είχαν σκεφτεί να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό- και να εργαστούν σε επιχειρήσεις όπως η δική σας. Αυτό είναι κομμάτι του μεγαλύτερου οράματος που έχουμε για τον χώρο της τεχνολογίας.

Είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε πια ότι η Ελλάδα -μια χώρα που προφανώς είναι ιδιαίτερα γνωστή για τη φυσική ομορφιά της, τον πολιτισμό της, την ιστορική κληρονομιά της- αρχίζει πλέον να γίνεται γνωστή ως χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής επανάστασης. Και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει όχι μόνο στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, αλλά σε μια όμορφη πόλη της περιφέρειας με μακρά ιστορία, όπως γνωρίζετε, αλλά και με λαμπρό μέλλον.

Σας ευχαριστώ και πάλι. Ευχαριστώ που είστε εδώ και ελπίζω πως θα δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας εδώ για την τοπική οικονομία αλλά και την τοπική κοινότητα. Ελπίζω πως αυτό το success story θα γίνει γνωστό στο εξωτερικό και θα φέρει περισσότερες εταιρείες εδώ στα Ιωάννινα, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, που θα μπορούσαν να «μιμηθούν» την επιτυχία σας.

-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο:

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ