Στη Χίο βρίσκεται ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε ολόκληρη την Ελλάδα και κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο νησί, επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη ΒΙΑΛ συνοδευόμενος από τον Υπεύθυνο Περιφερειακών Οργανώσεων Μένιο Κορομηλά, τον Ανδρέα Καρασαρίνη, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και τον Δημήτρη Δημητρουλόπουλο, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ και Γραμματέα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Χίου.

Κατά τη διάρκεια της παρουσία τους στο ΚΥΤ Χίου, ο πρόεδρος και τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ συνάντησαν τον Διοικητή κ. Παναγιώτη Κιμουρτζή, αλλά και με τον κ. Νικόλαο Μανδρόχαλο, αντιπρόεδρο του Σωματείου Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, συζητώντας για τη μείωση των ροών αφίξεων στο νησί, τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, τις συνθήκες παραμονής των αιτούντων άσυλο και την αποσυμφόρηση του νησιού.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα, ο αριθμός των φιλοξενούμενων μειώθηκε κατά 40%, ενώ ο αριθμός των διαμενόντων μειώνεται διαρκώς. Για πρώτη φορά από τη δημιουργία του καταυλισμού, το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Χίου φιλοξενεί μόνο 1000 αιτούντες άσυλο, αριθμός που έχει μειωθεί κατά 82%, αν λάβουμε υπόψη ότι στα τέλη του 2019 ο πληθυσμός της ΒΙΑΛ ήταν 5.712 άτομα.

Η νέα δομή στη θέση Άκρα Παχύ θα έχει δυναμική χωρητικότητας 3000 άτομα και ως  κλειστή και ελεγχόμενη δομή θα μπορεί να προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, αλλά και θα εμφυσήσει ένα αίσθημα σιγουριάς στην τοπική κοινωνία.

Με το πέρας της επίσκεψης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουμε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και να διασφαλίζουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους ανθρώπους που περνούν τα σύνορα της χώρας μας και ζητούν άσυλο, ενώ ταυτόχρονα πρέπει με τον ίδιο σεβασμό να αντιμετωπίζουμε και να προστατεύουμε τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και να θωρακίζουμε τα σύνορά μας απέναντι σε όσους επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν ανθρώπινες ζωές ως μέσο πίεσης για πολιτικά συμφέροντα. Η κατάσταση στο ΚΥΤ της Χίου, αλλά και στα υπόλοιπα κέντρα υποδοχής του Βορείου Αιγαίου έχει βελτιωθεί με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί χαρακτηριστικά τους τελευταίους μήνες και γι’ αυτό αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη για τις συνεχείς προσπάθειές του. Η επιτυχία της πολιτικής της Κυβέρνησης έχει φέρει μετρήσιμα αποτελέσματα και έτσι ακόμα μια δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται πραγματικότητα».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ επισκέφθηκε τη σχολή Μηχανικών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού όπου συνάντησε το Διοικητή Γιάννη Μάργαρη και του εκπροσώπους των σπουδαστών Πέτρο Λαμπρινάκο και Γιώργο Φύσσα συζητώντας για την ιδιαίτερη σημασία της ανάπτυξης του κλάδου της Ναυτιλίας που αποτελεί «ναυαρχίδα» για την ελληνική οικονομία, αλλά και τον ρόλο που θα διαδραματίσει κατά την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

Τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ υποδέχθηκε επίσης ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης συνομιλώντας μαζί τους για τις ιδιαιτερότητες της τοπικής κοινωνίας της Χίου και το μεταναστευτικό- προσφυγικό ζήτημα, ενώ, στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ επισκέφθηκε την τοπική αγορά της Χίου, όπου συνομίλησε με ιδιοκτήτες και εργαζόμενους εμπορικών καταστημάτων.

-> Ακολουθήστε το GreekNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο:

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ